0

Ч удесна рецепта от старите тефтери и подходяща за закуска или следобедно хапване. Вкусните родопски колаци са нещо средно между палачинки и катми. Те обаче са по-малки и по-дебелички. Структурата им е мека и пухкава. Докато са още горещи, може да ги намажете с масло и да оставите да попие в тях. След това със сирене са невероятно вкусни. Може да пропуснете тази част и да ги поднесете с домашен конфитюр, сладко или мед.

Родопски колаци

Необходими продукти:

  • 1/2 кофичка кисело мляко
  • 1 яйце
  • 250 г брашно
  • 50 г масло
  • 1 ч.л захар
  • 1/2 ч.л. сода бикарбонат

Начин на приготвяне:

Угасете содата в киселото мляко, прибавете захарта и разбитото яйце. Разбъркайте добре и добавете брашното. Трябва да се получи смес, която е малко по-гъста от боза. Загрейте тиган с незалепващо покритие, сложете в него парченце масло и излейте един черпак от сместа. Не я разстилайте като палачинка равномерно и до стените на тигана, а я оставете в неправилна форма, като само леко заравните отгоре. Щом се изпече от едната страна, обърнете и печете до червено и от другата. Извадете, намажете с масло, а след това със сладко или мед и поднесете.

Бухти със сирене, сметана и сладко

Необходими продукти:

  • 250 г сирене
  • 100 г брашно
  • 1 яйце
  • 2 с.л. пшеничен грис
  • 2 с.л. захар
  • 1 ч.л. сода бикарбонат
  • 1 ч.л. сол
  • 1 с.л. лимонова кора
  • 100 мл олио за пържене
  • 200 заквасена сметана за гарниране
  • сладко - от ягоди или друго

Начин на приготвяне:

В купа натрошете сиренето. Към него прибавете яйцето, захарта, гриса, содата, солта, брашното и кората от 1 лимон. От всички съставки замесете меко тесто. Оформете топки и във всяка направете вдлъбнатина с палеца, за да могат да се изпържат по-лесно. Пържете бухтите на умерена температура до златист загар и от двете страни. Поднесете бухтите топли, гарнирани със сметана и сладко по желание.

Още на matekitchen.com