Ч удесна рецепта от старите тефтери и подходяща за закуска или следобедно хапване. Вкусните родопски колаци са нещо средно между палачинки и катми. Те обаче са по-малки и по-дебелички. Структурата им е мека и пухкава. Докато са още горещи, може да ги намажете с масло и да оставите да попие в тях. След това със сирене са невероятно вкусни. Може да пропуснете тази част и да ги поднесете с домашен конфитюр, сладко или мед.
Родопски колаци
Необходими продукти:
- 1/2 кофичка кисело мляко
- 1 яйце
- 250 г брашно
- 50 г масло
- 1 ч.л захар
- 1/2 ч.л. сода бикарбонат
Начин на приготвяне:
Угасете содата в киселото мляко, прибавете захарта и разбитото яйце. Разбъркайте добре и добавете брашното. Трябва да се получи смес, която е малко по-гъста от боза. Загрейте тиган с незалепващо покритие, сложете в него парченце масло и излейте един черпак от сместа. Не я разстилайте като палачинка равномерно и до стените на тигана, а я оставете в неправилна форма, като само леко заравните отгоре. Щом се изпече от едната страна, обърнете и печете до червено и от другата. Извадете, намажете с масло, а след това със сладко или мед и поднесете.
Бухти със сирене, сметана и сладко
Необходими продукти:
- 250 г сирене
- 100 г брашно
- 1 яйце
- 2 с.л. пшеничен грис
- 2 с.л. захар
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. лимонова кора
- 100 мл олио за пържене
- 200 заквасена сметана за гарниране
- сладко - от ягоди или друго
Начин на приготвяне:
В купа натрошете сиренето. Към него прибавете яйцето, захарта, гриса, содата, солта, брашното и кората от 1 лимон. От всички съставки замесете меко тесто. Оформете топки и във всяка направете вдлъбнатина с палеца, за да могат да се изпържат по-лесно. Пържете бухтите на умерена температура до златист загар и от двете страни. Поднесете бухтите топли, гарнирани със сметана и сладко по желание.
Още на matekitchen.com