И ван Звездев дава пример как да се готви вкусно, без да се прекалява с продуктите. Още на zvezdev.com.
Панирани картофени сиренца
Необходими продукти:
- 200 г сирене
- 1/2 ч.л. босилек
- 1/4 ч.л. чесън на прах
- 2 с.л. ситно смлени орехи
- 2 яйца
- чаша брашно за паниране
- чаша сухо картофено пюре за паниране
- олио за пържене
Начин на приготвяне:
Сиренето се нарязва на 5-6 еднакви парчета. Ядките се мелят на фино и смесват с босилек и чесън. Яйцата се разбиват в купа. Всяко сирене се намокря добре с вода и овалва в ореховите ядки, като внимателно се притиска. Овалва се след това в брашно, разбити яйца и картофено пюре. Загрява се олио до 170 градуса и сиренцата се пържат по една-две минути от всяка страна. Изважда се върху салфетка за кратко и се сервират.
Книжен кебап по плевенски
Необходими продукти:
- 1 кг свинско филе
- 250 г печурки
- 250 г кромид лук
- 3 доматa - 600 г
- 100 мл олио
- 100 г краве масло
- 4 люти чушки
- 50 мл бяло вино
- 6-7 стръка магданоз
- чубрица
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
В сгорещено олио запържваме нарязаното на едри парчета филе за 4-5 минути от всички страни. Прибавяме нарязаните на едро печурки и кромид лук, задушаваме за 10 минути и оттегляме от котлона. Поръсваме със сол, пипер, чубрица и нарязан магданоз. Наливаме бяло вино и разбъркваме, оставяме да се изпари виното. Намазваме с масло готварска хартия за печене. В средата поставяме 3 шайби от пресния домат. Върху него слагаме от задушеното месо с лука и гъбите, добавяме и 1 люта чушка. Прибавяме още малко масло и увиваме хартията, за да се получи добре затворен пакет .Запичаме книжния кебап в загрята на 200 градуса фурна около 15 минути. Правим прорез по хартията на изпеченото ястие, поръсваме с нарязан магданоз и сервираме.
Гръцка салата с патладжан
Необходими продукти:
За постен вариант:
- 1 патладжан - 250 г
- 2 скилидка чесън
- 1- 2 с.л. лимонов сок
- 2 с.л. зехтин
- сол на вкус
- 2 стръка магданоз - ситно нарязан
За таверна стил:
- 1 патладжан
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. лимонов сок
- 1 малък домат
- 2 с.л. кисело мляко
- 1 с.л. майонеза
- 1 с.л. зехтин
- сол на вкус
- 2 стръка магданоз, ситно нарязани
Начин на приготвяне:
Патладжанът се измива и слага в тава. Набожда се с нож на няколко места, за да изтече горчивият сок, докато се пече. Намазва се със зехтин и изпича на 200 градуса за 40-50 минути. След като изстине, се обелва и смачква добре с вилица. Разделя се на две части за две салати.
За вариант едно, който е постен, патладжанът се смесва със счукан чесън. Посолява се и полива със зехтин и лимонов сок. Слага се и магданоз и разбърква добре.
За таверна стила доматът се нарязва на малки кубчета. Чесънът се стрива и слага при пюрето от патладжан. Добавят се майонеза, кисело мляко, лимонов сок, сол, зехтин и ситно нарязан магданоз. Обърква се добре и в края се слага нарязан домат. Разбърква се още веднъж и се сервира.
Пълнени домати с моцарела и ориз
Необходими продукти:
- 6-8 твърди домата
- 100 г ориз
- 10-15 маслини
- 4 сушени домата
- сирене моцарела
- салата айсберг или зелена салата
- 10-12 листа босилек или 1 ч.л. сух
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Отрязваме основата на всеки домат и издълбаваме сърцевината му, посоляваме. Обръщаме домата в тавичка с издълбаната част надолу, за да го отцедим. Сваряваме ориз в подсолена вода, след което го изплакваме. Прибавяме нарязаните на малки парченца маслини и сушени домати, нарязани на ивички. По желание поръсваме със сол и черен пипер. Добавяме нарязания на ивички босилек и разбъркваме плънката. На дъното на домата поставяме листо от зелена салата, пълним с ориза, отгоре поставяме парченце сирене моцарела и сушен домат. Заливаме със зехтин и поднасяме.