0

Х ората изчезват, роботите остават, светът отново се събира в един супер голяма континент, наречен Пангея Ултима.

Това сочи международно изследване с активното участие на Изследователския център по геология в Потсдам, Германия. Ръководител на проекта е Хана Дейвис, а за цялата научна прогноза са ползвани силите и познанията на изкуствен интелект (ИИ).

Граница

Поставена е граница да се види как ще са континентите след 250 милиона години. Резултатите са били изненадващи, защото ИИ дава доста песимистична прогноза. „И досега се знаеше, че континентите ще се съберат отново в един, но не очаквахме това да е толкова скоро, колкото сочи този модел. Изглежда, че поколенията в бъдещето ще имат много по-малко време, отколкото предполагахме“, заявява Хана Дейвис пред сп. „Нейчър джиосайънс“.

Според прогнозата на ИИ само роботите могат да останат, но е твърде малка вероятността да има хора на планетата след 250 милиона години. И липсата на хомо сапиенс ще бъде факт много по-рано, ако се запази сегашната тенденция.

Новият суперконтинент е наречен от учените Пангея Ултима.

Вулкани

Около 92% от сушата ще бъде необитаема. Земята най-вероятно ще стане необитаема за повечето, ако не и за всички, бозайници след 250 милиона години, прогнозират изследователите. Очаква се континентите на планетата да образуват Пангея Ултима, каквото название още от сега са му дали учените. А това ще е съпроводено с изригването на множество съществуващи и нови вулкани. От своя страна повишената вулканична дейност води до чувствително завишаване нивата на въглероден диоксид, което ще остави по-голямата част от земята безплодна. „Изглежда, че животът на планетата ще има доста по-трудни времена в бъдеще. Това е направо депресиращо“, казва още Хана Дейвис.

Според модела, Черно море и Каспийско море се сливат в едно голямо вътрешно езеро. България остава на неговия бряг и това може би ще бъде едно от малкото места, където ще има живот, но едва ли и хора.

Средиземно море изчезва много преди това. И в момента се наблюдава тази тенденция. Смята се, че още около 100 милиона години в бъдещето вече няма да има Средиземноморие, а пустиня.

Високо

Моделът сочи, че температурите ще се повишат стремително. 48 градуса ще са нормални стойности за през деня. Ще има райони в крайния север и най-южните части на суперконтинента, къде температурите ще стигат по-ниски стойности. А на юг, в части от съвременна Антарктида, температурите ще падат и под нулата, стигайки до минус 16 градуса.

Моделирайки климата на новия суперконтинент, Александър Фарнсуърт от университета в Бристол, Великобритания, с колегите си установява, че голяма част от Пангея Ултима ще бъде необитаема за повечето познати ни животни, най-вече за бозайниците.

Регионите в средата на суперконтинента, които ще са далеч от океаните, биха се превърнали в пустини, които са тотално непригодни за живеене. Нещо като описаното в поредицата романи и съответно филми по тях „Дюн“, но още по-зле, защото едва ли ще има живи хора и бозайници там. Все пак Фарнсуърт допълва, че е възможно някои бозайници да еволюират и да останат пригодни за тези сурови жарки условия. Океаните също сериозно ще пострадат и това тотално ще промени живота и при тях, гласи другото заключение.

Слънце

Слънцето също допълнително ще влоши ситуацията. Повишената слънчева радиация ще доведе до допълнително нагряване. Предвижда се, че Слънцето ще бъде с 2,5% по-ярко по време на образуването на Пангея Ултима, в резултат на това, че звездата е изгорила повече от своето водородно гориво и е свила ядрото си, увеличавайки скоростта на ядрения си синтез. В най-лошия сценарий, при който нивата на въглероден диоксид достигат повече от два пъти сегашните равнища, само 8% от повърхността на планетата - крайбрежни и полярни региони - ще бъде обитаема за повечето бозайници - в сравнение с около 66% днес. Фарнсуърт продължава: „Изчезването ще е масово и не само за бозайниците, но и за повечето от познатите ни растения и други животински видове. Предишни масови измирания на животни и растения са показали, че ограничена част от видовете взимат предимство и постепенно започват да доминират“. Учените допълват, че в този модел ИИ не е взел под внимание въглеродните емисии, причинени от човешката дейност, а фокусът е само върху дългосрочното моделиране на климата.

Преселение

Според Хана Дейвис човечеството много по-рано трябва да помисли за своето преселение на други светове.

Досега смятахме, че за това ще са ни нужни милиарди години, но нещата изглежда ще се случват в милиони пъти по-бързо. И ако не искаме само роботи да останат, то трябва да помислим за друг вид спасение, както и за пътуване в други части на Слънчевата система или за намирането на нови светове отвъд нея.

Само ще припомним, че според част от уфолозите, в древността се е случило нещо подобно и на нашата планета са пристигнали извънземни, които са търсели спасение или просто разселване из галактиката. От тука следват и различни разклонения на теориите. Едни казват, че извънземните са били древните богове и са потискали хората, на които са вдъхнали разум. Други смятат, че ние сме наследници на тези извънземни пришълци, а в един момент нещата са се объркали и сме загубили колективната памет за това. Въпрос на множество интерпретации и може би на художествена украса.