0

Я бълковите бухти са идеални за закуска, към кафе или чай. Запазват се меки и влажни дни наред, тъй като изварата и ябълките ги предпазват от изсъхване. Тестото може да овкусите с всичко, което харесвате към ябълки - канела, кардамон, джинджифил, ванилия, цитрусови кори, ядки и др. Рецептата е много лесна за изпълнение и е без яйца.

Продукти:

- фина извара, рикота или кварк - 250 г (ако ползвате извара, първо я претрийте през цедка и след това пасирайте, за да стане съвършено гладка. При работа с рикота или кварк това не е нужно).
- захар - 100 г
- брашно - 370 г
- бакпулвер - 2 равни ч.л.
- ванилия
- настъргана кора от 1 лимон или портокал
- шепа стафиди
- по желание 2 с.л. сладко от портокалови корички
- слънчогледово олио - 60 мл
- разтопено масло - 60 г
- ябълки – 2-3 броя, на малки кубчета
- захар - 2-3 с.л.
- канела - 1 ч.л.

Приготвяне:

Загрейте фурната на 180*С с вентилатор. Постелете тава с хартия за печене. С телена бъркалка разбъркайте изварата и захарта. Добавете брашното, примесено с бакпулвера. Сложете подправките, стафидите и сладкото от портокалови корички. Разбъркайте всичко с лъжица и накрая налейте двата вида мазнина. Отново размесете и прибавете ябълките. Ще получите гъсто нелепнещо тесто. Не го обработвайте дълго, нужно е само всички компоненти да се смесят. С лъжица или с ръка сипете в тавата малки купчинки от тестото. Големината определете сами. Изпечете за около 25-30 минути. Още горещи ги поръсете със захарта, смесена с канелата. (Ако не харесвате тази поръска, я пропуснете, но увеличете количеството захар в рецептата с 30 г, тъй като бухтите не са много сладки). Поднесете ги леко топли или напълно изстинали.