О т древни времена в човешката история ябълката е плодът на изкушението. Такава е в Библията, където змията насърчава Ева да я откъсне и с загубва невинността си. Такава е и в мита за Троянската война, където Парис дава златната ябълка на Афродита и с това предизвиква гнева на Хера и Атина Палада. Мит или реалност – въпрос на художествени интерпретации, но докторите казват, че ябълката е и плодът на живота и всеки ден трябва да се хапва поне по една – сурова или сготвена. Ето няколко сладки, направо вълшебни идеи, които Йоланта Делибозова – Йоли дава на своите почитатели по 24kitchen.bg и yoli-bg.com.
Сочен сладкиш
Необходими продукти за форма 24 см:
За тесто:
- 3 яйца
- 200 г захар
- ванилия
- 1 ч.л. канела
- 80 мл олио
- 2 големи ябълки
- 80 г нарязани орехи
- 250 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер
За заливка:
- 140 г кафява захар мусковадо
- 200 мл течна сметана
- 200 мл вода
- 100 г масло
Начин на приготвяне:
Разбъркайте яйцата със захарта, колкото добре да се смесят и започнат да образуват пяна. Добавете олиото, ванилията, канелата и ябълките, нарязани на кубчета. Смесете брашното с бакпулвера и орехите. Сипете ги към яйчената смес и разбъркайте. Покрийте тортена форма с хартия за печене и изсипете вътре тестото. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете сладкиша за около 35-40 минути. За заливката смесете в малка тенджерка всички продукти и затоплете на котлона. Не е нужно сместа да завира, а само да се стопи захарта. Надупчете добре сладкиша с шишче или вилица. Залейте със соса. Оставете го да престои няколко часа, докато тестото поеме цялата течност и се охлади добре.
Може да оставите ябълките с кората, ако това не ви притеснява. При заливането не е нужно сладкишът или заливката да са студени. Спокойно може да залеете горещия блат с топлата заливка. Може да изпечете тестото и в по-голяма форма, ако искате сладкиша да стане по-нисък. Аз направих шоколадова глазура и гарнирах сладкиша със стафиди, орехи и шоколадови лешници и стафиди. Импровизирайте и сложете това, което обичате най-много. Да ви е сладко!
Винени
Необходими продукти за 4 порции:
- 4 средни ябълки
- 2 ч.ч. качествено червено вино
- 2 с.л. мед
- 1-2 гвоздейчета карамфил
- 1 малка пръчка канела
- 2-3 шушулки кардамон
- кора от 1/2 портокал
За крем:
- 50 мл течна сметана
- 80 г млечен шоколад
- 20 г масло
Начин на приготвяне:
Обелете ябълките и ги издълбайте с малка лъжичка откъм долната им страна. Сложете ги в тенджерка, залейте ги с виното, добавете меда и подправките. Варете на тих огън, докато ябълките леко омекнат. Оставете ги да престоят във виното няколко часа, след което ги извадете и приберете в хладилника. Прецедете виното и го редуцирайте до 1/3. Трябва да получите плътен сос с концентриран вкус. Загрейте сметаната до кипване. Прибавете шоколада и маслото и разбъркайте на гладък крем. Напълнете студените ябълки с крема. Сервирайте ги охладени, залети с винен сос.
Пълнени с чийзкейк
Необходими продукти за 4 порции:
- 4 ябълки
- 3 с.л. натурално крем сирене
- 2 с.л. мед
- няколко капки ромова есенция или 1 с.л. ром
- ванилия
- настъргана кора от 1/2 лимон
- 1 яйце
- 4 с.л. течна сметана
- 2 бисквити
- 1 с.л. натрошени бадеми
- 1 с.л. сушени червени боровинки
- мед по желание
Начин на приготвяне:
В купичка разбъркайте сиренето заедно с меда, рома, ванилията и лимоновата кора. Добавете яйцето и сметаната. Разбъркайте отново. Трябва да получите гладка течна смес. Отрежете капачета на ябълките и ги издълбайте. Напълнете ги с крема и ги поставете в тава. За да не се кривят по време на печене може да ги укрепите, като около всяка увиете малко алуминиево фолио. Изпечете ябълките за около 15-20 минути в загрята на 180 градуса фулна. Извадете ги и ги оставете да изстинат напълно. Сервирайте ябълките поръсени с натрошени бисквити, бадеми и боровинки. По желание ги полейте с малко мед. Да ви е сладко!
Бухти
Необходими продукти за 4 порции:
- 2 яйца
- 100 г захар
- ванилия
- 200 г кисело мляко
- 1 равна ч.л. сода бикарбонат
- 2 ябълки, нарязани на дребни кубчета
- 1 с.л. захаросани лимонови корички или настъргана кора от 1 лимон
- 3 с.л. кокосови стърготини
- 2 с.л. нарязани сушени плодове по избор
- 200 г брашно
- 1/4 ч.л. сол
- кристална, пудра захар или мед за поръсване
- канела по желание
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата, захарта и ванилията до побеляване. Добавете киселото мляко с разтворената в него сода и разбъркайте. Към сместа прибавете ябълките, лимоновите корички, кокоса и сушените плодове. Накрая сипете брашното и солта. Разбъркайте добре всичко. На умерен огън загрейте олио. Изпържете малки бухти, като гребвате от сместа с лъжица. Отцедете ги върху кухненска салфетка. Сервирайте бухтите леко топли, оваляни в кристална канелена захар, поръсени с пудра или полети с мед. Да ви е сладко!
Пудинг
Необходими продукти за сладкиш 20 см:
- 50 г стопено масло + 10 г за намазване на формата
- 125 г захар
- 4 яйца
- 350 мл прясно мляко
- 150 г натурално крем-сирене
- 2-3 с.л. ром или 1/2 капсула ромова есенция
- 2-3 с.л. стафиди
- ванилия
- 3 с.л. натурално царевично нишесте
- 100 г брашно
- 3-4 кисели ябълки
За гарниране:
- 1-2 ябълки
- вода
- 2 с.л. лимонов сок
- 1-2 с.л. светло желе по избор
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната на 150 градуса и намажете дъното и стените на формата за печене с масло. На дъното поставете хартия за печене. В голяма купа разбъркайте с бъркалка до гладка консистенция маслото, захарта, яйцата, млякото, крем-сиренето, рома, стафидите, ванилията, нишестето и брашното. Обелете ябълките и ги почистете от семките. Нарежете ги на тънки филийки и ги прибавете към пудинг-сместа. Изсипете всичко във формата, притиснете ябълките с лъжица, за да не изплуват отгоре и печете около 1 час. По време на печене отново притиснете един-два пъти ябълките, за да потънат равномерно в крема. Охладете сладкиша и го оставете да престои в хладилника 1 ден преди да го поднесете.
За гарниране нарежете ябълките на тънки резенчета. Бланширайте ги за 1 минута в кипяща вода, смесена с лимонов сок. Отцедете и охладете. Подредете ги върху сладкиша, намажете с желе и сервирайте. Да ви е сладко!
Съвети: Ако ползвате тортена форма с подвижен ринг, увийте я отвън с алуминиево фолио, за да предотвратите изтичане на крема в началото на печенето. Ако формата е стабилна и добре се затваря, това не е нужно. Може да ползвате и по-голяма форма. В този случай ще се получи по-нисък сладкиш. При печене в съд без подвижни страни: след като сладкишът е изстинал добре, внимателно го отделете отстрани с нож и обърнете в равна чиния.
Пълнена тиква
Необходими продукти за 2 порции:
- 1 тиква Хокайдо
- 1 с.л. мед
- 1-2 ябълки
- 20 г масло
- 3 с.л. кафява захар
- 1/3 ч.ч. течна гореща сметана
- шепа накълцани на едро орехи и бадеми
- настъргана кора от 1/2 портокал
- 2 с.л. стафиди
Начин на приготвяне:
Отрежете капаче на тиквата и отстранете семките. Намажете я отвътре с меда и изпечете до полуготовност в загрята на 200 градуса фурна за около 15 минути. Нарежете ябълките на кубчета без да ги белите. Направете карамел от захарта и маслото, след което добавете внимателно сметаната. Разбъркайте и прибавете ябълките. Гответе 2-3 минути. Отстранете от огъня и към тях сипете ядките, портокаловата кора и стафидите. Разбъркайте и напълнете тиквата. Върнете обратно във фурната и печете още няколко минути, докато се зачервят апетитно ябълките. След като тиквата добре се охлади, я намажете отвън с мед и сервирайте. Да ви е сладко!
Сладкиш с ванилов крем
Необходими продукти:
За тестото:
- 125 г меко масло
- 3 с.л. захар
- ванилия
- настъргана кора от 1/2 лимон
- 1 яйце
- 200 г брашно
- 1/4 ч.л. бакпулвер
- За пълнежа:
- 5-6 ябълки
- 2 с.л. масло
- 5 с.л. захар
- 1/2 ч.ч. стафиди или други сушени плодове
- 1/2 ч.ч. накълцани ядки по избор
- 2-3 с.л. коняк или ром
- настъргана кора от 1/2 лимон
За крема:
- 1 пакетче ванилов инстантен крем
- 2 яйца
- 250 г заквасена сметана
- 1 ч.ч. прясно мляко
- захар на вкус
Начин на приготвяне:
Обелете ябълките и ги нарежете на парченца. Сложете ги в тавичка, посипете ги със захарта, сложете маслото и лимоновата кора, полейте с коняк и изпечете, докато омекнат и леко се карамелизират. Извадете ги и прибавете стафидите и ядките. Оставете плънката да се охлади. Разбъркайте маслото със захарта и ванилията. Прибавете яйцето и лимоновата кора. С брашното, предварително пресято с бакпулвера омесете меко тесто. Изсипете пакетчето крем в купа, сложете яйцата и ги разбъркайте с бъркалка. Добавете сметаната, а след това и млякото. Овкусете със захар според вкуса ви. Покрийте дъното на тортена форма 24 см с хартия за печене. Сложете 2/3 от тестото върху нея и с пръсти го разнесете равномерно по дъното на формата. Не е необходимо да го разточвате на кора и после да го прехвърляте във формата. Така е много по-лесно. С остатъка от тестото направете тънки фитили и ги залепете по страницата на формата. Отново с пръсти притиснете и оформете висок борд. С вилица надупчете маслената кора. Сипете ябълките върху тестото и ги разстелете равномерно. Върху тях излейте крема. Изпечете сладкиша в предварително загрята на 170 градуса фурна за около 40 минути. Може да проверите дали сладкиша е изпечен, като натиснете леко с пръсти крема отгоре. Трябва да е еластичен, но не твърд. Сервирайте сладкиша добре охладен и поръсен с пудра захар. Да ви е сладко!