0

И деи как можем да опечем на фурна различни видове паста намираме при Лора и Стоян на bonapeti.bg.

Паста с кайма и бекон

Необходими продукти:

  • 300 г паста пене ригате
  • 500 г смляна свинска плешка
  • 200 г суров пушен бекон
  • 4 яйца
  • 100 г сирене пармезан
  • 400 г домати на кубчета от консерва
  • 1 глава червен лук
  • 1 морков
  • 2 скилидки чесън
  • 4 стръка мащерка
  • 1 ч.л. риган
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Беконът се нарязва на кубчета и се пуска в сгорещен тиган. Щом започне да отделя мазнина, се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и чесън и се оставят да се запържат. Слага се каймата и се бърка, докато стане на трохи и придобие карамелен цвят. Овкусява се с мащерката и ригана. В съда се изсипват доматите, овкусява се с черен пипер, разбърква се и се дърпа от огъня. Пастата се вари 2-3 минути във вряща подсолена вода, след което се отцежда. Разбърква се с каймата, като се наливат и около 150 мл от водата от варенето. Прехвърля се във форма с махащо се дъно, постлана с пергаментова хартия. Залива се със смес от разбити яйца и настърган пармезан.

Пече се 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Нарязва се и се сервира.

Макарони огретен

Необходими продукти:

  • 30 г макарони
  • 1 яйце
  • 1/4 ч.л. краве масло
  • 2 с.л. настърган кашкавал

Начин на приготвяне:

Прехвърлят се в тавичка и се заливат с разбитото яйце и разтопеното масло, след което се разбъркват. Сместа се поръсва с настъргания кашкавал и се пече 20 минути на 180 градуса. Макароните се поднасят изстинали.

Съвет: За деца, по-малки от 10 месеца, огретенът се приготвя с дребна паста от типа буквички или кускус.