И деи как можем да опечем на фурна различни видове паста намираме при Лора и Стоян на bonapeti.bg.
Паста с кайма и бекон
Необходими продукти:
- 300 г паста пене ригате
- 500 г смляна свинска плешка
- 200 г суров пушен бекон
- 4 яйца
- 100 г сирене пармезан
- 400 г домати на кубчета от консерва
- 1 глава червен лук
- 1 морков
- 2 скилидки чесън
- 4 стръка мащерка
- 1 ч.л. риган
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Беконът се нарязва на кубчета и се пуска в сгорещен тиган. Щом започне да отделя мазнина, се прибавят нарязаните на ситно лук, морков и чесън и се оставят да се запържат. Слага се каймата и се бърка, докато стане на трохи и придобие карамелен цвят. Овкусява се с мащерката и ригана. В съда се изсипват доматите, овкусява се с черен пипер, разбърква се и се дърпа от огъня. Пастата се вари 2-3 минути във вряща подсолена вода, след което се отцежда. Разбърква се с каймата, като се наливат и около 150 мл от водата от варенето. Прехвърля се във форма с махащо се дъно, постлана с пергаментова хартия. Залива се със смес от разбити яйца и настърган пармезан.
Пече се 20 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. Нарязва се и се сервира.
Макарони огретен
Необходими продукти:
- 30 г макарони
- 1 яйце
- 1/4 ч.л. краве масло
- 2 с.л. настърган кашкавал
Начин на приготвяне:
Прехвърлят се в тавичка и се заливат с разбитото яйце и разтопеното масло, след което се разбъркват. Сместа се поръсва с настъргания кашкавал и се пече 20 минути на 180 градуса. Макароните се поднасят изстинали.
Съвет: За деца, по-малки от 10 месеца, огретенът се приготвя с дребна паста от типа буквички или кускус.