0

Т екстописецът на стотици гръцки поп хитове Лефтерис Хапсиадис почина след заразяване с коронавирус в болница. След броени дни той трябваше да навърши 70, но не доживя юбилея.

Лефтерис беше подложен на медицински грижи в началото на септември, след като падна у дома си и беше ранен. В болницата поетът се зарази с коронавирус. Тялото на Хапсиадис не успя да се справи с инфекцията.

Лефтерис Хапсиадис

 Лефтерис Хапсиадис

Хитмейкърът почина в нощта срещу 2 октомври в болница в Александруполис. Лефтерис Хапсиадис е роден през 1953 г. във Ферес и прекарва младостта си в Койла. Семейството на поета идва от Понтос, регион в северната част на съвременна Турция, на брега на Черно море. Хапсиадис беше верен на понтийския си произход - той често участваше в различни артистични инициативи за опазване на културното наследство на земята на своите предци.

Поетът посещава гимназия в Александруполис, административната столица на провинция Еврос, намираща се на границата с Турция. Поради тази причина цялото семейство на писателя се премества там от Койла. Бащата на Лефтерис притежава павилион, където се продават печатни издания - вестници, списания, джобни книжки, пощенски картички. Докато връстниците на Хапсиадис слушат поп музика, той самият се интересува от ребетико, стил на градска художествена песен, популярен в Гърция през 20-те и 30-те години на миналия век.

Хапсиадис учи биология в колеж в Патра в продължение на шест месеца, след което напуска и се потапя в ребетико на професионално ниво.

Най-популярната композиция на автора е Mia is the essence, издадена в средата на 80-те години. За първи път е изпълнена от Харис Алексиу. След това е изпята от други артисти, включително Йоргос Даларас.

През живота си Лефтерис пише текстове за 525 песни, три романа и много стихотворения.