0

Напусна ни легендарният Иван Иванов, един от най-обичаните български актьори и най-големият секссимвол на киното ни при мъжете!

От Съюза на артистите в България написаха вчера: „Няма друг актьор в българското кино, който да е станал толкова известен, харесван и обичан след първата си главна роля.“. И припомнят за култовия му образ във "Всичко е любов". Това е филмът, който превръща Иван Иванов в секссимвол на българското кино. Бунтарят, който се бори за любовта си.

Според актьори инфаркт е покосил Иван Иванов. Актьорът, който беше любимец на няколко поколения зрители, е издъхнал в Панагюрската болница, смятана за една от най-добрите у нас. Години наред актьорът страдаше от различни диагнози, но мъжки се бореше с тях. Беше избрал Оборище за свой последен дом, където откри спокойствие и тишина.

С ролите си се превърна в любимец на публиката.

 С ролите си се превърна в любимец на публиката.

Роли

Освен Радо от „Всичко е любов“, Иван Иванов прави купища значими роли. Играе и Асен в „Лавина“ (1982), Вас/Христо в „Комбина“ (1982), Траян в „Мярка за неотклонение“ (1983). Снима се във филми на режисьори като Борислав Шаралиев („Борис I“, 1985), Зако Хеския („Нощем с белите коне“, 1985), Иван Андонов („Мечтатели“, 1987) и др. – все незабравими роли, които го превръщат във всенароден любимец и най-обичания български актьор. А след това се оттегля настрана от обществения живот и рядко се снима в родното кино. Но пък озвучава десетки филми. Играе и в театъра, където прави поредица от забележими роли.

С Янина Кашева във Всичко е любов.

 С Янина Кашева във Всичко е любов.

Асеновград

Роден е на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Димитрина Гюрова през 1979 г. Играе на сцените на Младежкия и Военния театри. След телевизионния сериал „Гори, гори огънче“ (1994) актьорът издава първата си книга с разкази и стихове – „Този живот, онзи живот“. После идват още две – „Отговори“ и „Седем часа разлика“.

От първия си брак Иван Иванов има син – Георги (роден 1974 г.), който е успял столичен юрист и съдия. От втория си брак с актрисата Петя Силянова има втория си син – Стефан (роден 1984 г.), който е по-известен с рап псевдонима Wosh MC. От него има и внук, кръстен на дядо си Иван.

След пенсионирането си Иван Иванов се оттегли в в дома си в панагюрското село Оборище. Там има табелка с надпис: „Място за отдих и култура“. А Иван Иванов, който не обичаше много-много да говори за себе си, казваше: „Има думи. Има и празни думи“. Звездата от „Всичко е любов“ от години бе загърбил светската суета и живот и се бе отдал на тишина и спокойствие извън големия град. В дома си често приемаше гости от столицата. Домът е скрит зад висок зид и е обзаведен в изцяло битов стил. А цветята над портата му през пролетта вдъхваха настроение и усмивки.

С Ваня Цветкова в Комбина

 С Ваня Цветкова в Комбина

Приятелите го изпращат с поклон

Снощи, след като новината за внезапната загуба се разпространи, веднага приятели и съратници на легендата изразиха своята почит и поклон към Иван Иванов.

Поетесата Камелия Кондова, съпруга на най-близкия му приятел Любен Чаталов, написа: „Светло му небе! Поклон. Съболезнования на близките...“. Христо Мутафчиев отбеляза: „Иван си е тръгнал. Сбогом, приятелю!“ Режисьорът Евгений Михайлов: „Почивай в мир, Ваньо! Светло да ти е, момче!“. Писателката Милена Фучеджиева написа: „Светъл път на незаменимия Иван Иванов“. От Министерство на културата добавиха: „Бунтарят - актьор, истинският мъж, голям талант и поет, звездата в българското кино и театър Иван Иванов е отлетял към небесните сцени. За него всичко бе любов и всичко бе живот. Остава!“. Георги Тошев припомни стиховете „И животът не знае що е сън./ Как да сънува животът./ Не се позволява. Иван Иванов 1951-2024. Една от най-хубавите ми и тихи срещи. Ще я помня, ще гледам филмите с него, препрочитам стиховете му!“.

Режисьорът Стоян Радев добави: „Светла му памет! Беше съкровена част от живота на много хора“. Поетесата Радостина Колева написа: „Толкова приятелски настроен, с толкова различно отношение към личността на всеки един, толкова по много... по човешки. Имахме незабравима среща, продължила няколко дни. Все се надявах някога да се видим отново... Иван Иванов остана в сърцето ми“.