0

Й оланта Делибозова-Йоли е всепризнат майстор на красивото и вкусно готвене. Идеи какво прави с тиквички намираме на yoli-bg.com.

С домати и маслини

Необходими продукти за 2 порции:

  • 2 малки тиквички
  • 4 с.л. зехтин
  • 200-300 г чери домати
  • 1 малка глава лук
  • 4 скилидки чесън
  • 1 стрък селъри
  • шепа черни маслини без костилки
  • 1 ч.л. сух риган
  • шепа листа босилек
  • сол и черен пипер
  • 1-2 с.л. кедрови ядки
  • 2 с.л. настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Срежете тиквичките на две по дължина. Не ги белете, за да запазите целостта им по време на готвене. С нож направете нарези по месестата част. Запечете ги до зачервяване откъм срезовете в тиган, намаслен с 1 с.л. от зехтина. Нарежете на половинки доматите, лука на полумесеци, чесъна на едро и селърито на парченца. Сложете ги в тава и ги разбъркайте с маслините, ригъна, босилека, сол и черен пипер. Полейте с останалия зехтин и запечете за 20 минути в загрята на 200 градуса фурна. След като зеленчуците започнат да се карамелизират, сложете върху тях тиквичките с нарязаната част нагоре и запечете още 15 минути. Към края на печенето поръсете с кедрови ядки и пармезан. Гответе още няколко минути, докато кедровите ядки порозовеят. Оставете ястието да отдъхне на стайна температура и поднесете. Да ви е сладко!

Cordon bleu

Необходими продукти за 4 порции:

  • 2 средно големи тиквички
  • 4-6 тънки резена кашкавал
  • 4-6 тънки резена шунка
  • 8-12 листа босилек
  • 3-4 с.л. брашно
  • 2 разбити яйца
  • сол, черен пипер
  • 50 г настърган пармезан
  • 50 г фино смлени бадеми без люспи
  • 5-6 с.л. слънчогледово олио

Начин на приготвяне:

Срежете тиквичките на две през средата. Всяко парче нарежете на шницели с дебелина 2-3 мм. Върху половината парчета тиквички сложете кашкавал, шунка и босилек. Захлупете с останалите тиквички. В купа разбъркайте брашното със сол и черен пипер. Сложете повече сол, за да се овкусят тиквичките добре, но не ги солете предварително, тъй като ще отпуснат много вода. В друг съд смесете пармезана и бадемите. Оваляйте тиквичките първо в брашното, след това потопете в разбитите яйца и накрая панирайте в сместа от пармезан и бадеми. Оставете ги настрана за 5 минути, докато панировката позасъхне. В тиган с незалепващо покритие загрейте малко олио, колкото да покрие дъното. Изпържете тиквичките от двете страни до хрупкава златиста коричка. Гответе на среден огън, за да не прегаря панировката. Сервирайте със свежа салата. Да ви е сладко!

Рулца с пилешко месо

Необходими продукти:

  • 2 тиквички
  • 2 големи домата
  • 400 г бяло пилешко месо
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с.л. олио
  • 200 г гъби
  • 1 ч.л. мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1 опаковка сирене за тост
  • настърган кашкавал за поръсване

Начин на приготвяне:

Нарежете много ситно месото, гъбите, лука и чесъна. Запържете ги в олиото и подправете с мащерка, сол и пипер. Нарежете тиквичките по дължина на тънки ленти. Ако разполагате с ренде мандолина за чипс, ползвайте го за ваше удобство. Лично аз ги правя с широка белачка за зеленчуци. Доматите нарежете на тънки резенчета. В края на всяка лента тиквичка сложете малко от плънката и парче от сиренето. Завийте на рулца и ги подредете в намаслена тавичка. Между рулцата сложете резенчетата домати. Посолете и полейте с олио. Изпечете ястието във фурна на 200 градуса за около 40 минути. Малко преди да го извадите от фурната, поръсете с кашкавал. Сервирайте рулата леко топли. Да ви е сладко!

Пълнени с риба тон

Необходими продукти за 2 порции:

  • 1 голяма тиквичка
  • 1 консерва риба тон филе в растително масло
  • 1/2 глава ситно нарязан лук
  • 1 скилидка накълцан чесън
  • 1 ситно нарязана зелена люта чушка
  • 1/2 ситно нарязана червена чушка
  • 1/2 стрък нарязано селъри
  • настъргана кора от 1/2 лимон
  • сок от 1/2 лимон
  • сол и черен пипер на вкус
  • 40 г кубчета кашкавал
  • пресен риган за поръсване

Начин на приготвяне:

В купа смесете лука, чесъна, чушките, селърито, сока и кората от лимона. Подправете със сол, черен пипер и разбъркайте. Добавете рибата и кашкавала. Разбъркайте още веднъж внимателно за да може филетата риба да останат максимално цели. Разрежете тиквичката по дължина и издълбайте двете половини с лъжичка (издълбаната част може да ползвате в зеленчукова супа). Посолете и оставете за 20 минути. Изплакнете тиквичките и ги подсушете със салфетка. Така ще имате чудесно овкусени тиквички, които са пуснали излишната вода в тях. Това ще ги предпази от омекване. Сложете получените лодки в тава и ги напълнете с рибата. Загрейте фурната на 200 градуса и запечете ястието за 10-15 минути, колкото да се стопи кашкавала и рибата леко да се запече. Добре е тиквичките да останат почти сурови, за да са свежи и хрупкави. Сервирайте пълнените тиквички леко топли със салата. Да ви е сладко!