Й оланта Делибозова – Йоли е майсторка на всякакви сладки. Подбрали сме няколко нейни превъзходни идеи за бисквити и подобни десерти, още на yoli-bg.com.
С боровинки и кокос
Необходими продукти:
- 125 г меко масло
- 1 ч.ч. захар
- 1 яйце
- 1 ч.ч. кокосови стърготини
- 2 с.л. мед
- 2 ванилии
- 1 1/2 ч.ч. брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.ч. боровинки (пресни или замразени)
Начин на приготвяне:
С бъркалка разбъркайте маслото със захарта и яйцето. Добавете кокоса, меда и ванилията. Сипете брашното и бакпулвера, и разбъркайте добре. Накрая сложете и боровинките. Постелете дъното на тава с хартия за печене. С лъжичка гребвайте малко от сместа и сипвайте малки купчинки върху хартията. Не се старайте да ги оформяте. По време на печене бисквитите се разливат. Имайки това предвид, оставете достатъчно място между тях. Печете в предварително загрята на 170 градуса фурна до порозовяване за около 13-15 минути. От това тесто можете да направите и бисквити с хрупкави семки или ядки. В такъв случай не слагайте боровинки. Да ви е сладко!
Постни бананови
Необходими продукти за около 16 бисквити:
- 1 намачкан на пюре банан
- 1 пълна с.л. течен мед
- 2 с.л. зехтин
- 4-5 с.л. смлени лешници
- 3 с.л. кокосови стърготини
- ванилия
- 1 ч.ч. мюсли с шоколадови парченца и ядки
Начин на приготвяне:
В купа смесете всички продукти и разбъркайте. С лъжица сипете малки купчинки от сместа в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете бисквитите за около 15 минути в загрята на 180 градуса фурна. От това по-лесно, здраве му кажи! Да ви е сладко!
С шоколадов чипс
Необходими продукти:
- 250 г меко масло
- 100 г бяла+120 г тъмна кафява захар мускова
- 2 яйца
- ванилия
- 2-3 щипки сол
- 260 г брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 1/4 ч.л. сода бикарбонат
- 200 г шоколадов чипс
Начин на приготвяне:
С миксер разбийте на пухкав крем маслото и двата вида захар. Добавете яйцата, ванилията и солта. Разбийте още малко. Смесете брашното с бакпулвера, содата и шоколадовия чипс. Прибавете го към маслената смес и добре разбъркайте. Приберете сместа в хладилника за 30 минути. Загрейте фурната на 170 градуса и постелете тава с хартия за печене. С лъжица гребнете от сместа и направете върху хартията малки купчинки. За по-лесно и правилно оформяне може да ползвате малка лъжица за сладолед. Оставете между бисквитите достатъчно място, тъй като по време на печене се разливат. Изпечете ги за около 10-13 минути, изчакайте ги да изстинат в тавата и чак тогава ги извадете в чиния. Да ви е сладко!
Шарени сладки
Необходими продукти за тестото:
- 2 яйца
- 180 г пудра захар
- ванилия
- 150 г стопено охладено масло
- 500 г брашно, примесено с 1/2 ч.л. бакпулвер
- кафява и оранжева сладкарска боя
Пълнеж:
- 150 г печени накълцани орехи или други ядки по избор
- 250 г стафиди
- 2-3 с.л. бренди или ром
- настъргана кора от 1 портокал, мандарина или лимон
Начин на приготвяне:
За пълнежа залейте стафидите с алкохола и ги оставете да омекнат. След това ги смелете с блендер. Смесете ги с ядките и портокаловата кора. За тестото разбийте на пяна яйцата, пудрата захар и ванилията. Налейте маслото и разбъркайте. С брашното омесете тесто. Не месете дълго с ръце, достатъчно е само да го съберете на топка. Може да го направите с миксер със спираловидните бъркалки за тежко тесто. Разделете тестото на три равни части. Едната оцветете с кафява боя, другата с оранжева, а третата оставете с натуралния цвят. Ако използвате прахообразна боя я разтворете предварително в няколко капки вода, за да се усвои бързо и равномерно от тестото.
Разточете трите части тесто по отделно на кори с дебелина около 3-4 мм. Изрежете ги на правоъгълници с приблизително еднакъв размер. Сложете ги едно върху друго, като подредите цветовете както решите. Ще получите трипластово тесто. Нарежете го на ленти около 1 см. Обърнете ги на 90 градуса така, че да се видят пластовете и ги подредете плътно една до друга. След това разточете внимателно, за да получите райета. Надявам се, че снимката показва достатъчно ясно начина на напластяване и разточване.
За да оформите бисквитите може да ползвате малка форма за тарталети или купичка. Нарежете тестото със самата форма. Покрийте я с парче найлоново фолио и сложете върху него изрязано тесто. Напълнете с плънката и покрийте с още едно парче тесто. Прищипете краищата и извадете сладката от формичката, като я издърпате заедно с фолиото. Подредете сладките в тава. Броят им зависи от големината на формата, която ползвате. Загрейте фурната на 180 градуса и ги изпечете за около 15-20 минути. Печете на долното ниво на фурната, за да не прегарят отгоре и цветовете да останат максимално свежи. Да ви е сладко!