Й оланта Делибозова – Йоли е майсторка на всякакви сладки. Подбрали сме няколко нейни превъзходни идеи за бисквити и подобни десерти, още на yoli-bg.com.
Сладки със сушени плодове
Необходими продукти за около 15 двойни бисквити:
- 80 г меко масло
- 60 г кафява захар
- 1 яйце
- 120 г брашно
- 1/2 ч.л. бакпулвер
- 20 г какао
- ванилия
- 80 г фино смлени сушени плодове по избор
За пълнеж:
- 150 г нутела или друг течен шоколад
- 100 г нарязани на дребно сушени плодове по избор
Начин на приготвяне:
За тестото разбийте на крем маслото и захарта. Прибавете яйцето и сушените плодове. Пресейте заедно брашното, какаото и бакпулвера. Сипете ги към маслената смес и омесете тесто. Ако е нужно, добавете още малко брашно. Оставете тестото за 30 минути в хладилника, покрито с найлоново фолио. От тестото направете топчета с големина на малък орех и ги подредете в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса и изпечете бисквитите за около 15 минути или докато се напукат и леко потъмнеят. След като ги извадите от фурната, ги оставете добре да изстинат. Слепете бисквитите две по две с нутела и отстрани оваляйте или облепете с нарязаните на дребно сушени плодове.
Бъдете внимателни, когато печете бисквити с какао. Тестото е тъмно и трудно се разбира кога са готови. Лесно могат да прегорят, затова ги наблюдавайте по време на печене. Да ви е сладко!
Пълнени
Необходими продукти за 24-26 бисквити:
- 2 яйца
- 200 г захар
- 79 мл олио
- 2 с.л. мед
- 2 с.л. какао
- 1 с.л. инстантно кафе
- ванилия
- 1/2 ч.л. канела
- 1 ч.л. сода бикарбонат
- 300 г брашно
За пълнеж:
- 150 г микс от едро счукани ядки по избор
- 2 с.л. коняк
- 125 г меко масло
- 2 с.л. заквасена сметана
- 2 с.л. захар
- черен шоколад
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта на пяна. Прибавете всички останали продукти без брашното. Разбъркайте. Сипете брашното и омесете тесто. Не слагайте повече от 300 г брашно, макар и тестото леко да лепне. Оставете го да се стегне за 30 минути в хладилник или като оформяте бисквитите си, набрашнявайте леко ръцете. Постелете с хартия голяма тава. От тестото направете топчета колкото голям орех. Изпечете бисквитите в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 15 минути, докато се напукат. Извадете сладките от фурната и докато са още топли, ги издълбайте с помощта на малка виличка.
За пълнежа запечете накълцаните ядки и ги смесете с половината от бисквитените трохи. Прибавете захарта, маслото, коняка и сметаната. Разбъркайте. Напълнете бисквитите с пълнежа и отгоре полейте с разтопен шоколад.
Запазете останалите трохи от издълбаните бисквити. Може да ги използвате за паниране на плодове, за гарниране на кремове и сладолед или за различни видове бисквитени топчета. Да ви е сладко!
Маслени брецели
Необходими продукти за около 10-12 брецела:
- 125 г студено масло
- 225 г брашно
- ванилия
- 2 щипки сол
- 2 с.л. пудра захар
- 4-5 с.л. студена вода
- 100 г млечен шоколад
- 1 белтък
- 100 г кристална захар
- 50 г бадеми на люспи
Начин на приготвяне:
В купа смесете брашното, ванилията, солта и пудрата захар. Нарежете маслото на кубчета, сложете го в брашното и претрийте всичко с пръсти, докато получите маслени трохи. Постепенно сипете водата и бързо омесете тесто. Ако е нужно, прибавете още малко вода или пък брашно. Завийте тестото в найлоново фолио и го оставете в хладилника за един-два часа. Поръсете плота с малко брашно и разточете тестото на тънка правоъгълна кора с дебелина около 3 мм. Върху нея настържете шоколада. Може да го замените с течен шоколад или лешников нугат, ако повече харесвате вкуса им.
Внимателно прегънете тестото на две и отново разточете на тънка кора. Нарежете я на 10-12 ленти. Дължината и широчината преценете сами. Може да направите малки или по-големи сладки. Усучете ги и ги завийте във формата на брецели. Разбийте белтъка и с четка намажете сладките. Оваляйте ги в кристалната захар, а след това в бадеми. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. Загрейте фурната на 170 градуса и изпечете брецелите за около 12-15 минути или докато бадемите се зачервят апетитно. Сервирайте ги, поръсени с малко пудра захар. Да ви е сладко!
Орехови дамски целувки
Необходими продукти за около 30 малки двойни бисквити:
За тесто:
- 75 г меко масло
- 80 г кафява захар
- ванилия
- 1 малко яйце
- 2-3 щипки сол
- 130 г брашно
- 50 г предварително запечени и ситно счукани орехи
- 1/2 ч.л. бакпулвер
Друго:
- 75 г нутела
- 50 г ситно счукани сурови орехи
Начин на приготвяне:
За тестото разбъркайте на крем маслото и захарта. Добавете ванилията и яйцето. Отново разбъркайте. Смесете заедно брашното, орехите, солта и бакпулвера. Изсипете ги в маслената смес и размесете добре с лъжица или лопатка, колкото всичко да се смеси добре. Увийте тестото в стреч фолио и го оставете в хладилника за 2 часа. От охладеното тесто направете фитили и ги нарежете на малки парченца. С длани направете топчета колкото малък лешник. Оваляйте горната им част в суровите орехи и ги наредете в тава, покрита с хартия за печене. Изпечете ги за около 15 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор. След като бисквитките изстинат, ги слепете две по две с нутела (може да ги слепите със стопен шоколад или ганаш). Броят им зависи изцяло от големината на топчетата, които ще направите. Да ви е сладко!