0

- Момчета, вчера, на 31 март, излезе най-новият ви сингъл „Докога’”. Каква е неговата история? 

- Иван П.: ‘’Докога’’ е песен за несправедливостите и неравенствата, които ни заобикалят в ежедневието. Песен - крясък срещу това, което се случва в последните 24 години на така наречения “преход’’ в България. Песен въпрос, който си задаваха нашите родители, а сега продължаваме да си задаваме и ние - докога ще копаем дъното и кога ще видим светлината на едно по-добро общество, в което моралът, възпитанието и доброто ще бъдат неговите ценности. Иначе парчето написах аз под афект след поредната идиотска случка в нашата мила родина и беше замислено като трип-хоп композиция, но впоследствие споделих с момчетата демото и те решиха, че ще можем да я адаптираме за бандата.

- Иван Я.: Това реално е и първото ни парче на български и решихме, че ще е супер да има гост музикант.

- В парчето си партнирате с рапъра Бобо. Защо решихте да го включите в проекта?

- Иван П.: Много сме щастливи, че Bobo прегърна идеята за тази колаборация. Парчето записахме с моя текст и вокали, но тъй като не може да се каже, че речитативът ми е силна страна, решихме, че има нужда от силен социален текст и глас, който да пасне с моя. И познайте за кого се сетихме първо!? И все пак, ако сте любопитни как звучи първата версия на „Докога“, ще може да я чуете в албума.

- Иван Я.: Bobo е страшен агент и голям професионалист.  Той вкара малко повече хип-хоп звучене на песента, доста по-различно от оригиналната й версия. С него се работи много лесно и сме му много благодарни. 

- Какво звучене ви носи той и как преминаха снимките на видеото?

- Иван П.: Определено звученето е по-различно от всички други песни в албума, но смятаме, че носи точно бунтарския заряд, който му се полага. Снимките се случиха в един много динамичен, натоварен и в същото време забавен ден. Идеята за клипа дойде от моя референция, а сценарият е на Ванката Янков - нашия барабанист. Всички хора, които участват във видеото, са наши приятели и фенове на групата, без които нямаше да се справим. Част от спецслужбите и алпинистите в кадрите са членове на групата, а зад камерата стои още един съименник - талантливият Иван Даскалов. Огромни благодарности към всички замесени!

- Иван Я.: Снимките бяха изключително добре организирани. Май с всеки следващ клип ставаме все по-добри в това - сценарий, екип, кетъринг, животни…(смее се). Забавлявахме се много с всички приятели, които помогнаха това да се случи. А аз не си спомням да съм се чувствал така щастлив и уморен в края на деня. Няма да го забравя.

- Седмият ви сингъл е част от предстоящия ви първи албум, който ще представите на 8 април в бар "Тънка червена линия". Разкажете ни какъв път изминахте до дебютния албум?

- Иван П.: Дълъг и трънлив, но като всяка трудност, която се изпречва на пътя ти и успееш да прескочиш, те прави по-мъдър и по-корав. Работихме с много хора и най-важното е, че разбрахме и кои са нашите приятели, и на кого можем да разчитаме. Без тях нямаше да се получи. 

- Иван Я.: Историята е съвсем обикновена. Събрахме 8 парчета в албум и после му дадохме име „7“. Ха-ха, е почти така стана. Поработихме сериозно над звученето им , за да са готови за албум. Винаги сме искали да имаме наш, авторски албум и сега сме много щастливи. Струваше си всички усилия.

- Казвате, че всяка песен от албума е история. Коя е най-близка до вас?

- Иван Я.: Моята е Insane - много се радвам, че тази песен видя бял свят. В нея е изказана много близка за мен история.

- Иван П.: Всяка песен от албума е не само наша история, а история от ежедневието на всеки един от нас. Темите са любов, смърт, лудост, себеизграждане, преходност. Всеки един човек се припознава в някоя от тях в даден момент от живота си.

- Бихте ли издали някои от гостите, които ще станат част от премиерата?

- Иван П.: Все хора, които безкрайно уважаваме и са били и ще бъдат част от изграждането на нашия музикален вкус - Пенко Скумов от Soundprophet и Методи Кръстев от No More Many More, Али от ALI, Bobo, разбира се, а може и да имаме още изненади. 

- Иван Я.: Изобщо Projector Plus crew - нашите колеги и братчета, с които вървим заедно. 

- Освен в София ще представите новите парчета и на други места из България. Къде ще забиете?

- Иван Я.: Вече бяхме в Стара Загора и Велико Търново, сега предстоят Благоевград, родният Бургас, Пловдив. 

- Ако ви върна назад във времето - какво ви събра и кои всъщност са Lek City Case?

- Иван П.: Lek City Case е група от фенове на ’90-тарския гръндж, но и на много съвременни банди и тази страст е това, което ни събра и което продължава да ни събира - любовта към музиката. Иначе сме непораснали момчета, които обичат сцената и контакта с публиката и винаги ще си останем такива. 

- Вие сте част от артистите на Projector Plus. Доколко е важно някой да ти подаде ръка в света на музиката?

- Иван П.: И по-рано казах, без приятели нямаше да се справим или поне не и по този начин! А Projector Plus за нас е приятелство, семейство и уют! Както казва Камен Донев: ‘’Сам човек - само за тоалетната!”

- Какво обичате да правите в свободното си време и къде могат да ви срещат феновете през уикенда например?

- Иван П.: Свободното време за мен е непонятно понятие. В живота трябва да има динамика, за да се чувстваш жив. Често работя и през уикендите, но когато имам свободно време, обичаме да си спретваме големи семейни сбирки, да слушаме музика, да свирим, да пеем и да куфеем. Разходки сред природата, море, ех, размечтах се май…

- Иван Я.: Свободното време прекарвам със семейството ми. Обичам да пътувам на различни места с тях колкото мога повече. В момента ме хващате в Лондон например. Просто не съм домошар. 

- Какъв съвет бихте дали на младите музиканти, които тепърва тръгват по професионалния път на музиката?

- Иван П.: Банален - не се отказвайте и следвайте мечтите, без да се спирате пред нищо, но и работете много, за да се получат нещата. 

- Иван Я.: Правете каквото ви харесва, без да се интересувате кой какво мисли. С рогата напред и с всички усилия натискайте и разпространявайте музиката си. Каквото и да струва това. Старайте се да звучи качествено, колкото и да е трудно и скъпо. И по-добре оставете две хубави, качествени песни, отколкото 10 воднисти албума.

- Вярвате ли в участието в музикални риалита и смятате ли, че наистина отварят врати?

- Иван П.: Не мога да отговоря еднозначно. Всеки си има път, който трябва да извърви по един или друг начин и всеки решава кой е неговият.

- Иван Я.: Аз лично не се кефя много на риалитата. Сигурно отварят много врати, но не и моята.

- Ако можехте да промените нещо в живота си - какво би било то?

- Иван П.: Не бих пушил толкова на младини, някак имам усещането, че щях да съм далеч по-концентриран днес. Какъв беше въпросът? (смее се)

- Иван Я.: Бих си дал още 50 години. Нищо друго не бих променил. Искам да направя още много неща и ще ми трябват поне още толкова години.

- Вярвате ли, че доброто ще победи злото?

- Иван П.: Да, дано да го видя!

- Иван Я.: Доброто винаги побеждава. Без значение колко време ще отнеме. А държим и сериозно оръжие в лицето на музиката.

- Мечтаете ли и за какво?

- Иван П.: Мечтая да продължавам да сбъдвам мечтите си…

- Иван Я.: Повече участия, повече големи сцени във и извън България. И всички да сме здрави и надъхани.

- Какво пожелавате на читателите на „Телеграф“?

- Иван П.: Здраве, любов и мир!

- Иван Я.: Много се радвам, че има все още физически вестници, които хората четат, и един от тях отделя място и за българска алтернативна музика. Голям респект за вас!