0

Й оланта Делибозова – Йоли, винаги предлага интересни рецепти за всеки повод. Този път решихме да подберем идеи за това как можем да приготвим пиле, като имаме предвид, че на 10 март започват и Месни заговезни, а на 9 март е Задушница. Още на yoli-bg.com.

Лимоново-медено

Продукти:

1 пиле за грил

сол

черен пипер

вода

За маринатата:

2 с.л. мед

1 голям лимон

2 с.л. зехтин

1 с.л. нарязан розмарин

2 скилидки счукан чесън

Приготвяне:

За маринатата смесете заедно меда, сока и настърганата кора на половинката лимон, зехтина, розмарина и чесъна. Подправете пилето със сол и черен пипер. В кухината му сложете другата половина от лимона. Намажете навсякъде пилето с маринатата. Сложете го в тава и налейте малко вода. Изпечете пилето на 200 градуса за около 45-50 минути, като периодично доливате по малко вода и поливате месото със соса. За да не прегаря, го покрийте с парче алуминиево фолио. Преди да сервирате, извадете от кухината лимона и го изцедете върху месото. Да ви е сладко!

Съвет: Пилето става още по-ароматно, ако втриете малко от маринатата под кожата. За целта внимателно я отлепете, като прокарате пръсти между нея и месото там, където е възможно.

Ароматно

Продукти за 4 порции:

4 пилешки бутчета

сол на вкус

2 см парче пресен джинджифил

2 скилидки чесън

2 гвоздейчета карамфил

2 ч.л. семена от резене

2 см пръчка канела

2 ч.л. семена кориандър

1 ч.л. семена бял пипер

1 суха чили чушка

1 ч.л. мащерка

100-150 мл олио

За заливка:

50 г запечени кедрови ядки

1/2 връзка ситно нарязан магданоз

сок и настъргана кора от 1 лимон

5-6 с.л. олио

сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Посолете месото и го сложете в купа. Нарежете джинджифила и чесъна на тънки филийки. Всички останали сухи подправки счукайте в хаванче. В малка тенджерка налейте олиото и прибавете джинджифила, чесъна и счуканите подправки. Разбъркайте и загрейте олиото до горещо. Оставете го да се охлади и залейте месото. Мариновайте 4 часа.

За заливката смесете всички продукти и разбъркайте. Да ви е сладко!

С бадеми и гъби

Продукти за 4 порции:

600 г бяло пилешко месо

100 г бадеми

сол на вкус

4-5 с.л. олио

8 пресни гъби печурки

1/2 ч.ч. бяло вино

1/2 ч.ч. вода

1/2 ч.л. суха мащерка

1 с.л. нишесте

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Нарежете месото на шницели и го начукайте леко с домакинско чукче. Посолете. Натрошете бадемите и оваляйте в тях месото. Изпържете го в загрятата на среден огън мазнина за не повече от 30-40 секунди от всяка страна. Извадете пилето в чиния. Нарежете гъбите на филийки и ги запържете в мазнината, в която сте пържили пилето. След това ги посипете с нишестето и добре разбъркайте. Налейте виното и водата и бъркайте, докато получите хомогенен сос. Подправете с мащерката и пипера и посолете на вкус. Оставете соса да поври на тих огън няколко минутки. Ако ви се стори гъст, го разредете с малко вода и обратното – ако е рядък, добавете още малко нишесте, разтворено в малко вода. Сервирайте изпърженото пиле върху канапе от гъбен сос. Да ви е сладко!

Пълнени бутчета

Продукти за 4 порции:

4 големи пилешки бутчета

1 голям сварен картоф

1 яйце

50 г синьо сирене

50 г пушено сирене

50 г кашкавал

3-4 листа прясна салвия

1 малко клонче пресен розмарин

3-4 стръка пресен риган

3-4 стръка прясна мащерка

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

За пълнежа настържете на ренде картофа и видовете сирене. Смесете ги с яйцето и нарязаните подправки. Ако нямате пресни, ползвайте сухи подправки. Овкусете със сол и пипер и разбъркайте. Измийте добре бутчетата и ги посолете. С пръсти внимателно отделете кожата от месото откъм отрязаната им широка страна. Само я повдигнете, като внимавате да не я разкъсате. Прокарайте пръсти под кожата на цялото бутче. Колкото по-голяма част успеете да отделите, толкова по-добре. Целта е да направите джоб, в който да може да сложите повече плънка.

Разпределете пълнежа за четирите бутчета. Нанесете го под отделената кожа, като се стараете да има пълнеж навсякъде. Сложете напълнените бутчета в тава и сложете около тях цели клончета пресни подправки. Поръсете с черен пипер. Ако месото не е достатъчно мазно, може да полеете леко със зехтин или масло. Изпечете ястието за около 90 минути във фурна на 180 градуса. Да ви е сладко!