0

В инаги перфектна, Йоли Делибозова предлага едни от най-изкусителните рецепти в ТВ ефира. Познаваме я от предаванията й по 24Kitchen, а и от перфектния й кулинарния сайт yoli-bg.com.

Ароматни

Необходими продукти за 4 порции:

За кюфтенцата:

  • 500 г телешка кайма
  • 1 яйце
  • 3-4 с.л. галета
  • 1 малка глава лук
  • 1 морков
  • 1 малък корен пащърнак
  • малък резен глава целина
  • 1/4 стрък праз
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 с.л. олио

За соса:

  • 1/2 глава ситно нарязан лук
  • 8-10 нарязани на резенчета гъби
  • 40 г масло
  • 1 с.л. люта горчица
  • 1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
  • 1 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 200 мл сметана
  • 1-2 ч.л. пшеничено нишесте
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

За кюфтенцата нарежете на едро лука, моркова, пащърнака, целината и праза. Задушете ги до омекване в олиото, като от време на време добавяте по малко вода. След като зеленчуците добре омекнат, ги отцедете, ако има много течност, и смелете фино с блендер. Изсипете ги в каймата, прибавете яйцето, галетата, сол и пипер. Омесете добре и оформете малки кюфтенца. Изпържете ги в малко олио или ги изпечете във фурна.

За соса задушете лука и гъбите в маслото. Добавете горчицата, индийското орехче и бульона. Варете 5 минути и налейте сметаната. Кипнете за още 2-3 минути и сгъстете с нишестето, размито в малко студена вода. Овкусете със сол и черен пипер. Сложете кюфтенцата в соса и задушете ястието на бавен огън за още 5 минути. Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!

Във винен сос

Необходими продукти за 4 порции:

  • 700 г телешка кайма
  • 3 глави лук
  • 4 с.л. олио
  • 1 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. нишесте
  • 500 мл червено вино
  • 1 ч.л. гарам масала
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Нарежете лука на ситни кубчета. Отделете 2 с.л., а останалото количество запържете в олиото. Поръсете с нишестето, добавете доматеното пюре и разбъркайте. Овкусете с гарам масала и налейте виното. Оставете соса да заври и овкусете със сол и черен пипер. Омесете добре каймата с останалите 2 с.л. лук, сол и черен пипер. Добре е при месенето да добавяте малко вода, за да може каймата да стане сочна. Оформете малки кюфтенца и ги пуснете във врящия сос. Намалете силата на огъня и гответе под капак 20 минути. Отхлупете и гответе още десетина минути, докато сосът се редуцира на половина и се сгъсти. Сервирайте кюфтенцата горещи, поръсени със зелен лук и с гарнитура от варен ориз. Да ви е сладко!

Съвет: По време на готвенето опитайте соса и ако ви се стори леко кисел от виното, балансирайте вкуса с 1 ч.л. захар. Не предозирайте с гарам масала. Подправката е много силна и ако е в повече, има опасност да доминира над вкуса на кюфтетата. Може да сложите 2 щипки от нея и в каймата.

Джинджифилови в зеленчуци

Необходими продукти:

  • 300 г телешка кайма
  • 1 глава настърган лук
  • 2 скилидки счукан чесън
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • сол, черен пипер
  • печени чушки

Начин на приготвяне:

Омесете добре каймата с останалите продукти, като й прибавяте по малко вода да стане сочна. С навлажнени ръце оформете малки кюфтенца колкото орех. Изпържете ги в много малко мазнина в тефлонов тиган. Така по-скоро стават печени. Увийте всяко кюфтенце в тънка лентичка печена червена чушка. Оформете рулце и го прикрепете с клечка за зъби. Можете да нанижете на дървено шишче няколко рулца наведнъж. Намажете от всички страни с малко олио и изпечете кюфтенцата на тиган-грил или на скара. При сервиране отстранете клечките. Поднесете с различни сосове.

Оризови на фурна

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. сварен ориз
  • шунка
  • червена чушка
  • резен от глава целина
  • лук
  • 1 скилидка чесън
  • мащерка
  • няколко стръка копър и магданоз
  • 1 яйце
  • сол и черен пипер на вкус

За панировката:

  • яйце
  • брашно
  • галета
  • олио

Начин на приготвяне:

Сложете всички зеленчуци в блендер и ги накълцайте много ситно. Към тях прибавете нарязаните копър, магданоз и подправките. Смесете зеленчуците с две трети от сварения ориз. Останалия ориз го намачкайте с вилица и заедно с яйцето го прибавете към сместа. Това ще направи по-добра спойка между продуктите. Направете малки кръгли кюфтенца. Оваляйте ги в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и леко ги напръскайте с малко олио. Изпечете кюфтенцата в гореща фурна, докато се зачервят. Поднесете като гарнитура или самостоятелно ястие с млечно-чеснов сос. Да ви е сладко!

Съвет: Ако сместа ви се стори рядка и ви е трудно да оформите топчетата, сложете малко галета в сместа да абсорбира излишната влага. Може да направите кюфтенцата с вкус, който ви допада най-много. Най-лесно е да отворите хладилника и да видите какво има вътре. Нарежете различни продукти, овкусете с подправки и направете оризовата смес така, както на вас ви харесва. Преди сервиране ги изпечете, може и да ги изпържите в олио.