В инаги перфектна, Йоли Делибозова предлага едни от най-изкусителните рецепти в ТВ ефира. Познаваме я от предаванията й по 24Kitchen, а и от перфектния й кулинарния сайт yoli-bg.com.
Ароматни
Необходими продукти за 4 порции:
За кюфтенцата:
- 500 г телешка кайма
- 1 яйце
- 3-4 с.л. галета
- 1 малка глава лук
- 1 морков
- 1 малък корен пащърнак
- малък резен глава целина
- 1/4 стрък праз
- сол и черен пипер на вкус
- 2-3 с.л. олио
За соса:
- 1/2 глава ситно нарязан лук
- 8-10 нарязани на резенчета гъби
- 40 г масло
- 1 с.л. люта горчица
- 1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
- 1 ч.ч. зеленчуков бульон
- 200 мл сметана
- 1-2 ч.л. пшеничено нишесте
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За кюфтенцата нарежете на едро лука, моркова, пащърнака, целината и праза. Задушете ги до омекване в олиото, като от време на време добавяте по малко вода. След като зеленчуците добре омекнат, ги отцедете, ако има много течност, и смелете фино с блендер. Изсипете ги в каймата, прибавете яйцето, галетата, сол и пипер. Омесете добре и оформете малки кюфтенца. Изпържете ги в малко олио или ги изпечете във фурна.
За соса задушете лука и гъбите в маслото. Добавете горчицата, индийското орехче и бульона. Варете 5 минути и налейте сметаната. Кипнете за още 2-3 минути и сгъстете с нишестето, размито в малко студена вода. Овкусете със сол и черен пипер. Сложете кюфтенцата в соса и задушете ястието на бавен огън за още 5 минути. Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!
Във винен сос
Необходими продукти за 4 порции:
- 700 г телешка кайма
- 3 глави лук
- 4 с.л. олио
- 1 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. нишесте
- 500 мл червено вино
- 1 ч.л. гарам масала
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на ситни кубчета. Отделете 2 с.л., а останалото количество запържете в олиото. Поръсете с нишестето, добавете доматеното пюре и разбъркайте. Овкусете с гарам масала и налейте виното. Оставете соса да заври и овкусете със сол и черен пипер. Омесете добре каймата с останалите 2 с.л. лук, сол и черен пипер. Добре е при месенето да добавяте малко вода, за да може каймата да стане сочна. Оформете малки кюфтенца и ги пуснете във врящия сос. Намалете силата на огъня и гответе под капак 20 минути. Отхлупете и гответе още десетина минути, докато сосът се редуцира на половина и се сгъсти. Сервирайте кюфтенцата горещи, поръсени със зелен лук и с гарнитура от варен ориз. Да ви е сладко!
Съвет: По време на готвенето опитайте соса и ако ви се стори леко кисел от виното, балансирайте вкуса с 1 ч.л. захар. Не предозирайте с гарам масала. Подправката е много силна и ако е в повече, има опасност да доминира над вкуса на кюфтетата. Може да сложите 2 щипки от нея и в каймата.
Джинджифилови в зеленчуци
Необходими продукти:
- 300 г телешка кайма
- 1 глава настърган лук
- 2 скилидки счукан чесън
- 1 ч.л. настърган джинджифил
- сол, черен пипер
- печени чушки
Начин на приготвяне:
Омесете добре каймата с останалите продукти, като й прибавяте по малко вода да стане сочна. С навлажнени ръце оформете малки кюфтенца колкото орех. Изпържете ги в много малко мазнина в тефлонов тиган. Така по-скоро стават печени. Увийте всяко кюфтенце в тънка лентичка печена червена чушка. Оформете рулце и го прикрепете с клечка за зъби. Можете да нанижете на дървено шишче няколко рулца наведнъж. Намажете от всички страни с малко олио и изпечете кюфтенцата на тиган-грил или на скара. При сервиране отстранете клечките. Поднесете с различни сосове.
Оризови на фурна
Необходими продукти:
- 2 ч.ч. сварен ориз
- шунка
- червена чушка
- резен от глава целина
- лук
- 1 скилидка чесън
- мащерка
- няколко стръка копър и магданоз
- 1 яйце
- сол и черен пипер на вкус
За панировката:
- яйце
- брашно
- галета
- олио
Начин на приготвяне:
Сложете всички зеленчуци в блендер и ги накълцайте много ситно. Към тях прибавете нарязаните копър, магданоз и подправките. Смесете зеленчуците с две трети от сварения ориз. Останалия ориз го намачкайте с вилица и заедно с яйцето го прибавете към сместа. Това ще направи по-добра спойка между продуктите. Направете малки кръгли кюфтенца. Оваляйте ги в брашно, след това в разбито яйце и накрая в галета. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене, и леко ги напръскайте с малко олио. Изпечете кюфтенцата в гореща фурна, докато се зачервят. Поднесете като гарнитура или самостоятелно ястие с млечно-чеснов сос. Да ви е сладко!
Съвет: Ако сместа ви се стори рядка и ви е трудно да оформите топчетата, сложете малко галета в сместа да абсорбира излишната влага. Може да направите кюфтенцата с вкус, който ви допада най-много. Най-лесно е да отворите хладилника и да видите какво има вътре. Нарежете различни продукти, овкусете с подправки и направете оризовата смес така, както на вас ви харесва. Преди сервиране ги изпечете, може и да ги изпържите в олио.