1

Д жипът ковчег Range Rover Sport, с който 21-годишният Кристиан Екмекчиян загина и погуби живота на 20-годишната си приятелка Теодора Николова около 3,30 ч. в понеделник, е бил нает от жител на град Левски, роден през 1989 г., научи „Телеграф“. Возилото се води собственост на софийска фирма.

От прокуратурата проверяват как мощният джип, чиято стойност се оценява на над 100 000 лева, се е озовал в ръцете на неопитния младеж, който притежавал свидетелство за управление на МПС едва от 3 години. При катастрофата тежко пострадаха още двама младежи – 22-годишните Николета и Иван, за чийто живот лекарите в пловдивската МБАЛ „Свети Георги“ продължават да се борят.

СЛЕД ЖЕСТОКАТА КАТАСТРОФА В ПЛОВДИВ: Стана ясна скоростта на джипа-убиец!

Умения

Според запознати причината Кристиян да бъде виждан често със скъпи автомобили е, че съдействал на разни автотърговци при регистрацията им. Майка му Петя Екмекчиян работи в отдел „Регистрации“ на Пътна полиция. В момента разследващите проверяват до каква степен тя е съдействала на сина си. От двата профила на Кристиян във Фейсбук е видно, че младежът обича да позира зад волана на различни скъпи коли, има и клипчета. На едно от тях демонстрира шофьорските си умения по главната улица в курорта Слънчев бряг, на друго пък настъпва газта по магистрала близо до Варна. Кристиан се води съдружник с баща си Антон Екмекчиян във фирмата „Аква де Лукс“. Двамата стопанисват търговски обект в Обзор и младежът често през лятото е пребивавал край морето, става ясно още от профилите му в социалните мрежи.

Загиналият шофьор в Пловдив с огромно досие в КАТ (ВИДЕО)

Чалга

Въпреки че в Пловдив няма камери по улиците, както е в София и Варна например, все пак две записващи устройства са хванали последните метри на джипа. Те са от сгради на кръстовището на булевард „Руски“ и ул. „Гладстон“, както и на това с бул. „Шести септември“. От записите се вижда, че автомобилът се движи с изключително висока скорост. Самият удар в дърветата обаче не е документиран от камери. Очевидци свидетелстват, че младежите часове по-рано са били в района на жп гарата. Там са видени да дърпат балони с райски газ. Джипът бил спрял със свалени стъкла и от него дънела гръцка чалга. Младежите играели на карти и дърпали флакони с райски газ край него. По-късно завалял дъжд и тогава Кристиан и компанията му тръгнали с колата. Трябвало е да ги прибере по домовете им, но така и не стигнали. Младежът настъпил фатално газта и не успял да овладее управлението на мощния джип. Той се е врязал с висока скорост в дървета. Отсича две от тях, а предницата му се спира в трето. Задницата е разполовена и се завърта към другата страна на булеварда. Автомобилът е пътувал от Централна гара в посока бул. „Шести септември“.

ТРАГЕДИЯ: Двама души загинаха при жестока катастрофа в Пловдив! (ВИДЕО)

Актове

Макар и с едва 3 години стаж зад волана, Кристиан има фрапиращ брой нарушения на Закона за движение по пътищата. От януари 2021 г. до фаталния за него 13 май 2024 г. той има регистрирани 16 нарушения, за които са му съставени 5 акта и 11 фиша. 

Кръвната проба за алкохол на 21-годишния Кристиан е отрицателна. Това сочат резултатите от назначената по досъдебното производство химическа експертиза. В процес на изготвяне е друго изследване, което трябва да даде отговор дали в кръвта на шофьора има следи от употреба на наркотични вещества, както и автотехническа експертиза - за установяване на причините за произшествието и скоростта на движение на автомобила, съобщиха от Окръжната прокуратура. По първоначални данни скоростта е била около 180 км/ч.

Теодора Николова беше погребана в сряда в гробищата на "Рогошко шосе" в Пловдив, а опелото на Кристиан бе от 11 часа в Централния траурен парк в града под тепетата в четвъртък. И двамата младежи бяха изпратени в последния им път единствено от най-близките им. Те са от скромни семейства. Кристиан само е позирал със скъпите коли, но реално не е разполагал с пари за тях. Известно време е работил в Англия, където е спестявал пари и мечтаел да си купи собствена луксозна лимузина.

Другите двама вероятно ще оцелеят

Другите двама младежи, които пострадаха в жестоката катастрофа в понеделник, са прескочили трапа и очакванията на лекарите са, че ще оживеят. Все пак медиците не искат да дават прогнози все още официално за тях и препоръчват да се изчака до края на седмицата. 22-годишната Николета Узунова се подобрява и животът й е вън от опасност. Състоянието на връстника й Иван Петров е малко по-лошо, но и той бързо се подобрява. Момичето е оперирано в сряда, черният й дроб е шит. Не е никак добро състоянието обаче на 56-годишния пожарникар Димитър Галчев, който бе сред първите отзовали се да вадят телата на младежите от джипа. Върху главата му падна дърво и сега мъжът е в реанимацията на Втора клиника по хирургия в УМБАЛ „Св. Георги”. Лекарите не желаят да се ангажират с прогноза за него.