0

Е дно от най-ценните неща за почти всяка жена е едно колелце, което обаче означава предложение за брак. Традицията на годежните пръстени започва още от Древния Рим. Тогава сгодените римлянки са се появявали със златни халки, когато излизали навън, и ги сменяли с железни, докато се занимавали с домакинството. 

Само двама мераклии да празнуват сватба на 4 години

През 40-те години на миналия век слоганът на De Beers: „Диамантите са вечни”, преобръща традициите и историята. Диамантеният пръстен се превръща в стандарт при правене на предложения за брак. Богатите и известните се стремят да са оригинални и разточителни, а по-бедните се опитват с цената на всичко да приличат на състоятелните и популярни хора.

Най-скъпият

Има много натруфени и скъпи бижута, но никой не може да се мери с годежния пръстен на Грейс Кели. Животът на американската актриса е сбъднатата мечта на всяко момиче. Тя се омъжва за принца на Монако Рение и става истинска принцеса. Рение иска ръката на Грейс с уникален пръстен с диамант от 10,48 карата, който бил поставен в легло от смарагд. С днешна дата пръстенът за годежа от 1956 г. е оценен на 38,8 млн. долара. Рекордът остава недостижим.

ЦЯЛАТА РОДА ДАДЕ ФИРА: И принц Уилям се скапа, отмени публично събитие!

За малко по-скромна сума заветното „да” е казала Джаки Кенеди. Вдовицата на убития американски президент Джон Кенеди е била ухажвана и обсипвана с бижута от гръцкия корабен магнат Аристотел Онасис. През 1968 г. той слага на пръста ѝ уникален пръстен с два диаманта, които били намерени в африканската държава Лесото. Камъните били общо около 40 карата. През 1996 г. легендарният годежен пръстен на Джаки бил продаден на търг за 2,6 млн. долара. С днешна дата обаче пръстенът се оценява на над 22 млн. долара. 

Вдъхновена от принцесите била и певицата Марая Кери. Тя поискала от милиардера Джеймс Пакър ултраскъп пръстен, който бил изработен специално за нея през 2018 г. Бижуто било от платина с 35-каратов диамант. Бракът на двойката обаче оцелява само няколко месеца. Марая сключва сделка и задържа пръстена, който по-късно продава едва за 2,1 млн. долара. Днес цената му е над 10 млн. долара.

Звезди

Едно от най-легендарните бижута в историята е пръстенът, който Ричард Бъртън подарява на Елизабет Тейлър. Той казва, че е годежен, макар че през 1968 г. двамата вече били женени от четири години. Диамантът от 33,19 карата бил най-големият за времето си. Той бил изработен за годежа на актрисата Вера Круп, а Бъртън го откупил за 305 хиляди долара. През 2011 г. аукционната къща „Кристис“ го продава на търг за 8,8 млн. долара. 

Години по-късно Джей Зи иска ръката на Бионсе с изящен диамантен пръстен. Той е платинен и има 24-каратов камък. Актуалната му цена е 5 млн. долара. 

Дженифър Лопес получава цели два годежни пръстена от Бен Афлек. За първи път той ѝ предлага през далечната 2002 г. Диамантът на бижуто бил едва 6,1 карата, но Афлек бил направил мъдра инвестиция, като заложил на розов диамант, а цената на точно тези диаманти скача с годините. Пръстенът на Джей Ло се оценява на малко над 2 милиона долара. Двамата се разделят дни преди сватбата. 19 години по-късно Бен отново задава въпроса, но този път в компанията на платинен пръстен със зелен трапецовиден диамант на стойност около 5 млн. долара. 

10 актьори, които се подвизават под псевдоними!

Ким Кардашиян получи лъскав пръстен от Кание Уест, преди да се омъжи за него. Основният камък бил обграден от множество по-малки диаманти, които затрудняват посочването на конкретна стойност. Смята се, че рапърът е платил за бижуто между 2 млн. и 4 млн. долара. 

Парис Хилтън е носила няколко годежни пръстена в живота си, но никой не може да се конкурира с уникалното дизайнерско бижу, което ѝ подарява Картър Раум през 2021 г. Той слага на пръста ѝ 20-каратов диамант. Смята се, че пръстенът на Парис е струвал поне 2 милиона долара. 

Тренд 

С огромен диамантен пръстен милионерът Алексис Оханян поиска ръката на легендарната тенисистка Серина Уилямс. Бижуто се състои от платинена халка и ансамбъл от общо три диаманта на стойност от над два милиона долара. 

В по-ново време един от най-желаните мъже в Холивуд – актьорът Райън Рейнолдс, реши да сложи край на ергенския живот и подари на певицата Блейк Лайвли уникален пръстен с 12-каратов овален диамант. Всъщност Лайвли слага началото на нов моден тренд. След като певицата се появява публично с бижуто, поръчките за пръстени с непопулярните до този момент овални диаманти нараства лавинообразно.

ШУБЕТО Е ГОЛЯМ СТРАХ: Принц Хари остава без охрана на Острова!

Дженифър Анистън и Джъстин Теру вече не са семейство, но актрисата задържа  уникалния годежен пръстен с деветкаратов диамант на стойност от почти един милион долара. Тя разбуни отново духовете преди броени дни, когато се появи на официална церемония с диамантен годежен пръстен на ръката, без да е ясно кой й го е подарил.

Малко по-тънко е минал актьорът Джордж Клуни, който предлага на адвокатката Амал със стилно диамантено бижу, оценено на 750 хиляди долара. 

Певецът Джъстин Бийбър предлага брак на модела Хейли Болдуин на екзотична почивка на Бахамите и слага на пръста ѝ бижу на стойност половин милион долара.

Легенди

Освен стойността в карати за годежните пръстени от огромна стойност е историята и уникалността на бижутата. Престолонаследникът на Великобритания принц Уилям предлага брак на Кейт Мидълтън с пръстена със сапфири и диаманти, с който се сгодява за баща му Чарлз покойната принцеса Даяна. Цената на бижуто е едва 400 хиляди долара, но като се има предвид историята му, стойността скача многократно.

ЧЕРЕН ДЕН НА ОСТРОВА: Нова смърт в британското кралско семейство!

Другата кралска снаха на Острова - Меган Маркъл, също се сгоди с уникално бижу. Интересното тук е, че пръстенът на стойност 350 хиляди долара е  изработен лично от съпруга й принц Хари. Кралският син следвал напътствията на опитни бижутери и изработил пръстен с три диаманта, който копира стила на любимата брошка на майка му принцеса Даяна. 

Иначе извън реалността най-обичаният и най-копиран е пръстенът, който Чандлър подарява на Моника в сериала „Приятели”. Бижуто се състои от общо три малки диаманта от 1,5 карата на стойност 8600 долара, или поне толкова плаща Чандлър във филма.