0

К оледата може да не е бяла, Добрия старец може да пристигне на сърф, а семейството може да се събере около барбекюто. Няма шега, за почти половината от човечеството тези, които живеят в Южното полукълбо, Коледа е най-значимият летен празник. Нетрадиционните за нас празнични дни имат своето неповторимо очарование. Традициите са сходни, но има няколко различия. 

Мария Игнатова и Антония Петрова с най-много елхи (СНИМКИ)

Навсякъде в Австралия има коледни украси. По обясними причини елхите са изкуствени, но коледният дух е навсякъде, с коледните песни и празничното настроение. Почти всички австралийци посрещат коледните и новогодишните празненства на открито. Сега там е началото на лятото и температурите са около 30 градуса. Много популярно е коледното семейно барбекю, което не се различава особено от традиционните барбекю менюта в Северното полукълбо през лятото. Разликата е, че австралийците и новозеландците добавят много свежи салати и морски дарове, а традиционен десерт не е пудингът, а торта Павлова. Не бива да се забравя и изобилието на много видове сладолед.

Традиции

В жегата се избягва твърдият алкохол и ако попаднете там на Коледа, е доста вероятно да посрещнете празника с чаша сайдер в ръка. Коледните украси се слагат в седмицата преди Коледа, а отвсякъде се чуват коледни песни. По разбираеми причини елховите клонки са заменени с орхидеи и цъфнали камбанки. По традиция известните изпълнители се изявяват на открито и пеят точно такива песни. Самият Дядо Коледа не идва от Северния полюс, а най-често с лодка или сърф от морето.

Агро Телеграф: Поливайте елхата, за да издържи дълго

 

Изключително популярни и атрактивни са парадите на дядоколедовците. Улиците са задръстени от облечени или полуоблечени мъже със задължителни дълги бели бради. В парадите се включват оркестри и мажоретки. Поне 40 хиляди души се събират на най-популярния плаж в Сидни – Бонди, навръх Коледа. Денят след Коледа е празникът на спортните фенове. По традиция десетки хиляди се изсипват да гледат крикет или ръгби.

Пари

Австралия и Нова Зеландия са умерено скъпи страни, а Коледа е най-активният сезон за туризъм. По цени от 2023 г. всички разходи на човек на ден могат да бъдат покрити от 158 щатски долара, които са равни на 241 австралийски долара, съобщава budgetyourtrip.com. Едноседмична ваканция в страната ще струва малко над 1100 щатски долара на човек с включени всички разходи. Цените варират в зависимост от нивото на екстрите и качеството. За семейства с деца цените драстично падат, защото входните такси за деца за различните атракциони са символични или изобщо липсват. Двойна стая в приличен хотел струва около 140 долара на нощ. 

Изключително важно при правене на резервация е да се вземе предвид профилът на хотела. Разделението е много стриктно. Има хотели, които са ориентирани към семейства, но има и такива, в които престоят на деца е забранен. По същия начин стоят нещата и с домашните любимци. Цената на транспорта в страната е поносима. Билет за трамвай струва 3,80 австралийски долара за възрастен пътник. Пътуване с автобус до летището струва 16 австралийски долара, а маршрутка, с която да направите връзка с жп транспорта, струва още 5,50 долара на човек. 

Изхранването също е на поносими цени. Разходите на човек на ден са 35 щатски долара, или 53 австралийски долара. Ако седнете в някое неособено лъскано заведение, може да се нахраните за 14 щатски, или 21 австралийски долара. Към дневния си бюджет ще трябва да добавите още около 30 щатски долара за входни такси в музеи и т.н. 

Южна Африка

В най-южната част на африканския континент Коледа е най-важният семеен празник. По традиция младите посещават домовете на по-възрастните за коледно „брааи” или местното барбекю. Коледните ястия могат да бъдат пуйка, патица или телешко. Неизменна част от менюто са месните пайове. Изключително важно е на сутринта след Коледа да посетите някоя местна църква. Това е традиция, на която местните много държат. 

В НАВЕЧЕРИЕТО НА ПРАЗНИЦИТЕ: Пуснаха кредити за Бъдни вечер

Престоят по време на екскурзия в ЮАР ще ви струва около 87 щатски долара на човек на ден. Ако искате да останете една седмица, ще трябва да приготвите малко над 1200 долара на човек. Организираните екскурзии и турове са много по-скъпи от индивидуалните, но основното предимство, което предлагат, е много по-високото ниво на сигурност. Двойна стая в приличен местен хотел може да се наеме срещу 93 долара на нощ. За вътрешен транспорт трябва да предвидите по 15 долара на ден. Трябва да се отбележи, че разликата в тарифите на рейсовете и такситата е огромна и обяснението за това е в нивото на сигурност. Екскурзиите и изобщо излетите на открито са много популярни в дните около Коледа. Най-популярният маршрут е до остров Робен. Трябва да си приготвите общо 165 долара за билет за ферибота и екскурзовод. Ще получите изключително преживяване и ще може да видите затвора, в който Нелсън Мандела е прекарал 18 години от живота си. 

Цената на храната в страната е относително ниска. За ден може да се справите с бюджет от около 30 долара. Алкохолът и безалкохолните напитки също са на приемливи цени. Може да очаквате, че ще се вместите в десетина долара на човек.

Ако сте попаднали по Коледа или Керсфеес в Южна Африка, трябва да сте подготвени за много коледни игри на открито. Ще ви очакват богати трапези с много месо, плодове и зеленчуци, но за разлика от Австралия и Нова Зеландия тук десертът не е торта, а пудинг. Коледният сезон е идеалното време за посещение в Южна Африка. По това време там лятото е в разгара си.

Аржентина

Коледа е изключително важен празник за Аржентина. Подготовката започва в началото на декември или дори още през втората половина на ноември. Къщите и изобщо всички сгради са украсени с безброй гирлянди и панделки. Преобладаващите цветове са златно, червено и бяло. Коледните дръвчета също са много популярни. Обикновено ги украсяват на 8 декември. Коледните дръвчета са изкуствени и са отрупани с топки памук, които наподобяват сняг. В късния следобед преди Бъдни вечер всичко опустява, защото аржентинците се струпват в църквите за празнични литургии. 

Коледното меню се състои от пълнени домати или пилаф с ориз за предястие, а основното включва печена пуйка или свинско, а в някои от северните провинции могат да ви сервират и печено козе месо. Традиционно печеното се поднася с картофена салата. За десерт на празника аржентинците обикновено залагат на козунак, кекс или плодова салата. Има купчини от захарни пръчки и карамелизирани фъстъци или бадеми и сладкиши с нуга крем. 

Децата очакват своите подаръци, но в различните региони традициите също са различни. В някои от случаите ги носи Добрия старец, но на други места това е Ел Ниньо Диос или Младенеца. Друга традиция са т.нар. глобос (от globo, топка на испански, б.р.). Това са, грубо казано, хартиени топки със запалени свещи във вътрешността. Нощното небе се озарява от милиони глобуси. Празникът не минава без фойерверки. Коледната нощ се разтърсва от непрестанна канонада.

Бразилия

Традициите в Бразилия са много повлияни от вековното португалско управление. Изключително популярни са декорациите, които пресъздават обстановката при раждането на Исус. На Бъдни вечер в църквите се отслужва специална литургия, известна като Missa do Galo, или литургията на петела, която съобщава за раждането на Божия син. По традиция след литургията и тук има фойерверки. 

Доставката на подаръка яде коледната отстъпка

Градовете са украсени с коледни дървета. Всъщност става въпрос за обикновени дървета, обсипани с цветни лампички. И тук подаръците ги раздава Добрия старец, който е чакан на плажа. 

Непоклатима бразилска традиция е тринадесетата коледна заплата. През декември всеки получава двойно повече пари. Смята се, че точно тази финансова инжекция дава летящ старт на икономиката в началото на новата година. 

В коледното меню на бразилците присъства много свинско, шунка, пресни и сушени плодове. Бразилия е смесица от много националности и тук се срещат италианският коледен сладък хляб Панетоне, както и солената португалска питка и африкански храни в някои североизточни провинции. Обикновено вечерята се сервира около 10 часа и в полунощ всички се поздравяват с Честита Коледа. В полунощ се разменят и подаръците. Обикновено на сутринта на Коледа се ходи на гости при родители и по-възрастни роднини. Коледният обяд по традиция е най-богатото угощение за цялата година.