0

С редната бременност при хората трае 40 седмици. Това дава на майките достатъчно време да измислят име, да купят всичко нужно за бебето и да подготвят детската стая.

Има представители на животинското царство обаче, които носят бебетата си само няколко седмици, а други - повече от година и половина. Ще разкажем за доста видове животни, при които бременността е различна по продължителност и тъй като хората често задават тези въпроси, ще се радвам да внесем яснота по темата.

•Котката може да забременее още на шестмесечна възраст и бременността при нея продължава 59-64 дни.

•Бременността на кучето зависи от неговия размер, порода и възраст. Колкото по-голямо е кучето, толкова по-вероятно е да роди повече кученца. Обикновено продължителността трае 58-65 дни.

•Прасетата могат да раждат до 10-14 прасенца. Продължителността на бременността е 115 дни, или иначе казано, за да се запомни повече - 3 месеца, три седмици и 3 дни. Бременността продължава 220 дни, а малките се раждат в началото на годината - между януари и февруари, като остават с майките си, докато навършат 2 до 3 години.

•Кон - когато кобилата е готова да роди, бебето й е около 10% от теглото, което означава, че кончето може да бъде 45-60 килограма, а износването на плода е точно 335 дни, за разлика от магарето, което носи 365 дни, или иначе казано 1 година.

•Жираф - носи малкото 465 дни. С крака, дълги до два метра, не съществува удобна позиция за раждане. Така че бебето пада направо на земята от повече от метър и половина височина.

•Слон - продължителността на бременността при тези бозайници е най-дълга и продължава 665 дни или 2 години. Поради тази причина слоновете могат да родят само 4 или 5 малки в живота си.

•Тигър - бременността при тигрите продължава приблизително 16 седмици. Малките се раждат слепи и изцяло зависят от майката през първите 2 месеца, след което започват да ядат твърда храна.

•Овце, кози - бременността при овцете и козите преминава през няколко подпериода в зависимост от големината на плода, от потребността от хранителни вещества и от грижите, които трябва да се полагат за бременните животни. Бременността при козите продължава 5 месеца и при двата вида. Козите често са многоплодни и могат да родят до 5 козлета наведнъж.

Правило

В много случаи важи правилото - колкото е по-едро животното, толкова по-дълго трае бременността при женските. При язовеца обаче това не е така - дългото около 90 см животно е с интересна бременност - тя зависи от сезона, в който са заченати малките. Ако това се е случило през лятото, малките се появяват на бял свят след около 300 дни, но ако чифтосването е осъществено през зимата, раждането се отлага за след около 450 дни. При морското свинче бременността продължава между 59 и 72 дни, което обикновено води на бял свят от 1 до 8 космати бебета, които веднага след раждането си могат да ходят и са самостоятелни.

*Автор: Д-р Евгени Евтимов