0

К огато бъдещата кралица на Англия стъпи накриво, поредицата от грешки се развива лавинообразно и нищо не може да я спре. И докато предишната принцеса на Уелс – лейди Даяна, се бореше само с аналоговите папараци на 80-те и 90-те години на ХХ век, то снаха й Катрин има пред себе си дивата реалност на социалните медии на ХХI век.

Подценяването на този факт ще струва много, много скъпо на Кейт, Уилям и техния пиар екип. 

ИСТОРИЯТА СЕ ПОВТАРЯ: Принц Уилям зарязал Кейт, хванал си любовница!

На пръв поглед изглежда абсурдно милиони хора по света да се занимават с една снимка, на която ръкав на плетена жилетка на момиченце е удължен с фотошоп. Но тази грешка на медийните съветници на уелската принцеса се превърна в скандал поради няколко други грешки, допуснати преди това през последните месеци. Нека разгледаме фактите.

Факт №1

Принцеса Катрин влиза през януари изненадващо в болница и е съобщено само, че е претърпяла коремна операция. Това доста общо понятие и днес, три месеца по-късно, е единственото сведение за състоянието й от страна на официалния екип на престолонаследниците. Много, ама много голяма грешка. Дори и операцията да е предизвикана от заболяване, застрашаващо живота, по-добре бе да се дадат някакви подробности. Липсата на такива, както и фактът, че Кейт три месеца е на легло, не излиза и не може да работи, няма как да не развихрят истерия в обществото и да не подхранят най-невероятни теории на конспирацията.

Катрин продължава да не се показва публично, няма сведения за естеството на болестта и операцията й. Всички чакат Великден на 31 март – определения от двореца Кенсингтън срок за завръщането на принцесата към обществения живот.

Факт №2

На 10 март се появява снимка на Катрин с трите й деца. Твърди се, направена от Уилям. Публикувана е в техния профил в Х преди  Туитър. Всички медии в света я разпространяват светкавично. Ето, тя е жива и здрава, изглежда добре, възстановява се. След два дни основните информационни агенции – АП, АФП, Ройтерс и Гети, свалят снимката от емисиите си. Защото е редактирана с фотошоп. Недопустимо за медийни групи от техния ранг.

До какво води това? До нелепо извинение от името на Кейт – обичала да редактира понякога семейни снимки. Няма отговор нито защо са правени редакции, нито кога точно е направена снимката. И социалните медии гръмнаха. Кейт е болна много, кадърът е стар, нарочно се пуска, за да замаже положението – върни се на факт №1.

Разследват опит за кражба на медицинските досиета на Кейт Мидълтън!

Обществената медия Би Би Си, може би най-авторитетната в света, няма как да не се включи в темата и публикува серия материали, в които размишлява дали и как уелският принц и жена му ще излязат от тази конфузна ситуация. Която без съмнение е най-критичната, откакто се ожениха преди 12-13 години. И която си създадоха сами от глупост.

Факт №3

Очевидно в опит да се замаже положението височайшото семейство решава да се покаже ей така, на пазар, сред простолюдието. Миналата събота. Естествено веднага са заснети на видео, което се появява в „Сън“. Много уважително между другото. Вестникът е сред онези медии, които защитават Катрин и се борят със спекулациите. Но както може да се очаква, именно видеото отново взривява мрежата с подозрението, че това не е принцесата и е ползван двойник. Абсурдно, но факт. 

„Открих, че за по-малко от 24 часа фалшивите твърдения за двойник на тялото на Кейт са натрупали повече от 12 милиона гледания в X и повече от 11 милиона в TikTok според собствените данни на сайтовете за социални медии“, отбелязва в специален анализ Мариана Спринг, кореспондентът на Би Би Си за социалните медии и дезинформацията. Една публикация на TikToker от САЩ, наречена Esmerelda, достига до 2,9 милиона души.

И никой не се чувства виновен. Напротив, мрежата е залята от обидени потребители, които имали право на свое мнение и имало свобода на словото. Добре  дошли в постмодерния свят. Където абсурдът става мерило за нормалността.

Пак липсва какъвто и да е коментар от страна на двореца. Абе не се ли научиха тези хора? Какъв е смисълът да се снимат по дънки и тениски, да ходят да галят дечица по главите, да дават своите в селското училище до дома, където живеят  в провинцията, ако не могат да проумеят, че кризисните ситуации изискват нестандартни действия? Ето на, може.

Единствено човекът, който я е видял на фермерския пазар, изригна и обяви, че това наистина е била тя и е жива.

Факт №4

И съвсем не съм изненадана, че в сряда Ройтерс съобщи за нова снимка, която е редактирана с фотошоп. На покойната кралица! С внуците й! Пак правена и разпространена от екипа на уелския принц и жена му преди година, пак в Х, по повод рождения ден на покойната Елизабет.

КРИЗИСЕН PR: Кейт Мидълтън се появи видимо изнемощяла и отслабнала! (СНИМКА)

Е, ще се учудите ли тогава, че има хора в частната болница, където се оперираха Кейт и свекър й крал Чарлз, които ровят в досието й за повече сведения? Надали. Съобщението дойде от самата клиника, където правят разследване. Но със сигурност на персонала са предлагани космически суми от различни таблоиди, за да се докопат до някакви сведения. Пак виж факт №1.

Съвсем логично Ройтерс занапред ще изследва със специален екип всяка  снимка на кралското семейство. Което означава огромен срив в доверието към най-важната институция, която трябва да е бастионът на доверието за британеца. А и за целия останал свят.

Да си призная, очаквах повече от Уилям и Кейт. И някак почвам да се чудя какви крал и кралица ще бъдат, щом на по 40 и кусур години правят такива елементарни грешки. Татко Чарлз, когото подценявахме години наред, се оказа  доста по-умен. Съобщи без увъртания, че има рак. Вярно, не каза точно какъв, но това надали има значение. Не скри истината и спечели уважението и обичта на своите поданици. Кой знае колко е разстроен, като вижда какво се случва със сина и снахата. А той има нужда от спокойствие, за да бори рака.

ЧЕРНА ПРОКОБА? И принцеса Кейт с рак! (ВИДЕООБРЪЩЕНИЕ)

За жалост обаче се оказа, че снаха му Кейт също се бори с коварната болест. В петък във видео обръщение принцесата на Уелс сподели, че се подлага на химиотерапия. Диагнозата дошла като "огромен шок", но тя се зарече: "Аз съм добре и ставам по-силна всеки ден". Уверява още, че вече „става по-силна“. Това й действие разбуни духовете около мистериозните й влизания в болница, потайността и снимките.