0

С ветът на Холивуд не може без своите деца филмови и телевизионни звезди. Те излизат на снимачната площадка, снимат по 15-16 часа и изцеждат всичко от себе си за успеха на ролята, за която са били наети. Ако филмът има успех, малките актьори само за една нощ стават световни звезди и се превръщат в идоли за милиони свои връстници по цял свят. И разбира се получават и съответното възнаграждение за труда си, което често се равнява на заплатите на техните родители за 10 години. Славата обаче често има и друга страна ако все още неукрепналата психика на детето звезда не успее да се справи с нея. Не са редки случаите, при които попадналите бързо на върха на славата деца звезди попадат в света на пороците и животът им се превръща в коктейл от алкохол, наркотици и полицейска арест. Някои от тях успяват да стъпят на краката си и да продължат напред. Други за съжаление потъват в блатото. Тук ще представим някои от най-известните деца звезди на Холивуд с моментите на тяхното изгряване и бъдещето им през годините.

Шърли Темпъл

Шърли Темпъл е родена през 1928 г в семейството на банкер и танцьорка. Едва 3-годишна Шърли започва да взема уроци по танци. На 6 години получава първата си награда, детски танцов „Оскар“. През 30-те години на миналия век малката Шърли предизвиква фурор в Холивуд, като е ангажирана в над 30 филма. Кариерата и на филмова звезда продължава до средата на 40-те години, и залязва след като малкото детенце и момиче, се превръща в зряла жена. Тогава вече изведнъж тя се превръща в една от многото безлични актриси на Холивуд, към която никой не проявява по-специален интерес. Това кара Шърли да смени своето поприще и се насочва към политиката. През 1967 г. прави неуспешен опит да влезе в американския Конгрес. След избирането на Ричард Никсън а президент той я назначава за представител в Общото събрание на ООН. А следващия президент Джерълд Форд пък я изпраща посланик в Гана. След завръщането си обратно в родината, през 1976 г. Шърли Темпъл е първата жена, назначена за шеф на протокола на Държавния департамент. През 1971 г. 43-годишната актриса получава втория си „Оскар“, този път за цялостно актьорско майсторство. Умира на 10 февруари 2014 г. на 85-годишна възраст.

Джеки Куган

Емблематично дете актьор от началото на миналия век е Джеки Куган. През кариерата си се снима общо в 137 филма но добива известност с класиката на Чарли Чаплин „Хлапето“, в който изиграва ролята на пакостливото хлапе, осиновено от скитника Чарли. По време на заснемането на филма Джеки е 7-годишен. „Хлапето“ Куган е и първото дете актьор което въвежда „традицията“ непълнолетните актьори да съдят родителите си. Джеки съди баща си и майка си затова, че са прахосали хонорара от „Хлапето“ в размер на 4 млн. долара за свой кеф. Вследствие именно от неговото съдебно дело в щата Калифорния е приет Закон за децата актьори, според който най-малко 15% от хонорара на дете актьор трябва да бъде поверено за управление на специално учреден тръст до който родителите да нямат достъп.

Андреа Елсън

Сред известните деца звезди на Холивуд са и двете деца на семейство Танер от култовия сериал „Алф“. Ролята на красивата дъщеря Лин Танер е изиграна от Андреа Елсън. По време на снимките тя е на 17 години. Признава, че снимките са били изтощителни и по време на тях дори развива булимия, от която много трудно успява да се отърве. От „Алф“ Андреа „скача“ в други два хитови сериала - „Женени с деца“ и „Стъпка по стъпка“. След като се омъжва за продуцента на „Алф“, Лин Танер обявява, че прекратява със снимките.

Бенджи Грегъри

Нейното братче в извънземния сериал, Брайън Танер, изигран от Бенджи Грегъри, има по-дълга филмова кариера. Която обаче също е свързана с времето докакто е още дете. След „Алф“ той участва в още 5-6 сершала и дори един игрален филм. През времето на детската му кариера, мениджър и агент на Бенджи е неговата баба. Днес 35-годишният Брайън сам определя участието си в „Алф“ като грешка: „Родителите ми не искаха да участвам, но аз не ги послушах. Исках да стана велика холивувдска звезда. Не знам защо след сериала за Алф никой повече не ме потърси за да ми предложи роли“, споделя Грегъри, който днес работи като търговец и твърди, че се чувства много по-щастлив от времето, когато се е подвизимал на снимачните площадки.

Кристина Апългейт

В друг култов телевизионен сериал „Женени с деца“ две от главните роли се изпълняват също от деца. Ролята на дъщерята на семейство Бънди – Кели, е поверена на Кристина Апългейт. Тя е дъщеря на родители от филмовата индустрия. Майка и Нанси Прайди е звезда от тиви сериали, а баща и Робърт е шеф в звукозаписната индустрия. Самата Кристина казва в едно интирвю: „Аз съм актриса, откакто съм се пръкнала на този свят.“ Първата и „роля“, е когато е бебе на едва 3 месеца в един от сериалите, в който майка и участва. Ролята, която я прави известна обаче е тази на Кели Бънди от „Женени с деца“. В нея Кристина започва да се снима когато е на 15 години и я завършва с приключването на сериала през 1997 г. когато Кристи вече далеч не е онази лека шантава тийнейджърка от първите сезони. През следващите години Апългейт продължава да се снима в холивудски продукции, предимно телевизионни сериали. Личния и живот обаче не е особено щастлив. Има зад гърба си два брака. А през 2021 г. е диагностицирана с множествена склероза.

Дейвид Фостино

Ролята на братчето на Бъд, братът на Кели, в „Женени с деца“ се изпълнява от Дейвид Фостино.Когато започва да се снима в сериала той е на12 години. Филмът бързо го прави известен, но след това той така и не успява да се възползва от славата си. Днес Дейвид продължава да се снима, но в далеч не толкова успешно продукции.

Маколи Кълкин

Сред емблематичните деца актьори на Холивуд безспорно е и легендата Маколи Кълкин, познат на милиони телезрители в цял свят с ролята си на хлапето Кевин от първите части на класиката „Сам вкъщи“. Която от години българските телевизии редовно въртят всеки път дни преди настъпването на Коледа. Роден в семейството на актьор, едва 4-годишен, роденият през 1980 г. Маколи участва в редица шоута на „Бродуей“ и става известен. На 5 години той участва в първия си сериал „Среднощен час“. Три години по-късно се снима и в първия си пълнометражен филм „The Rocket Gibraltar“. Главната роля в първите 2 части на „Сам в къщи“ прави малкият Маколи милионер. От това умело се възползват неговите родители. През тийнейджърските си години Кълкин участва в още два филма, които обаче не постигат никакъв успех. Според критиците Маколи вече е изгубил детската си визия и не е интересен за публиката. Той е един от стотиците млади актьори, търсещи мястото си под слънцето.

Неуспехът на вече порасналото дете оказва влияние върху отношенията на родителите му, които се развеждат. И дори нещо повече, те завеждат съдебно дело кой да получи попечителство върху сина. Делото е спечелено от майката. Що се отнася до самия Маколи след звездното детство той изживява много тежко срива в актьорската му кариера през тийнейджърския период. За да преживее разочарованието, се обръща към дрогата и алкохола. Следват години на сскандали, престои в полицейнския арест и първи страници в жълтите вестници. Върхът на падението на Маколи настъпва през 2012 г., когато приема голямо количество хероин за да сложи край на живота си, но все пак е спасен. След това актьорът потъва в неизвестност. В медиите дори се появява информация, че Маколи си е направил пластична лицева операция и вече няма нищо общо с миналия си образ. Това се оказва само слух. Няколко години по-късно Маколи Кълкин сам излиза и обявява, че вече е чист от дрогата и не желае никога повече да нсе докосва до подобни опасни субстанции.

Зак Ефрон

Сред децата актьори на Холивуд е и Закари (Зак) Ефрон. Първите му роли са когато е на 10 години. През 2003 г. 16-годишният младеж участва в първия си филм, в който играе ролята на дете, болно от аутизъм. Трамплинът за него се оказва участието му във филма „Лак за коса“, където се среща с легенди като Джон Траволта и Мишел Пфайфър. Носител е общо на 25 индивидуални и колективни награди и 19 номинации.

Натали Портман

Сред децата актьори, който по-късно решаван да превърнат актьорството в професия е и Натали Портман. Тя дебютира на 12 години във филма „Леон“. Там играе дете, което се сприятелява с наемен убиец. За ролята си в „Черния лебед“ получава „Оскар“ за главна женска роля.

Хилари Дъф

Сред популярните тийн идоли е и Хилари Дъф. Звездата и изгрява когато е на 14 години и е избрана за ролята на Лизи Магуайър в едноименния филм. След това има още няколко успешни роли, сред които е и тази на принцесата в „Историята на Пепеляшка“. Преди да е навършила 18 години Хилари вече има спечелени над 25 млн. долара. След 2004 г. обаче младата актриса решава да се ориентира към музиката. Само за три години тя издава три платинени албума с над 13 млн. продадени копия по цял свят. Вдъхновена от успеха си тя разширява репертоара си, като започва да издава своя модна линия и своя марка парфюми.

През 2006 г. е пусната и кукла Барби с лицето на Хилари Дъф. Същата година на пазара в Щатите излиза и видеоигра, в която главните герои са отново Хилари и кучето и Дъф. С две думи, за разлика от много др. свои млади колеги, които решават да се носят за кратко на крилете на славата преди отново да залязат, Хилари очевидно има добър търговски нюх и успява да се пласира както трябва в безмилостния свят на шоу бизнеса.

Линдзи Лоуън

Сред актрисите, дебютирали като деца в холивудски продукции е и Линдзи Лоуън. На 10 години тя изиграва първата си роля в сапунен сериал, чието име едва ли днес и самата тя си спомня. Година по-късно обаче прави една забележителен дебют, като изиграва ролята на двете близначки в римейка на филма „Капан за родители“. Следва участия в предимно семейни комедии, сред които „Шантав петък“, „Изповедта на една малолетна актриса“ и др. Освен с актьорство, Линдзи се занимава и с пеене. Досега има издадени три албума. Славата обаче показва и лошото лице на Лоуън. През годините тя неведнъж се озовова в центъра на скандали свързани с употреба с алкохол и наркотици, и полицейски арести

Миша Бартън

Сред младите таланти на Холивуд е и Миша Бартън. Тя е забелязана по време на летен лагер за бой скаути, докато рецитира монолог и е предложено участие в сериала „Всички мои деца“. Тогава Миша е на 10 години. Следват участия в още неколко незабелижими филми и реклами. Звездата на младата иктриса изгрява с ролята и на красивата Мариса Купър в сериала „Ориндж Каунти, кварталът на богатите“. След това тя продължава да снима, но наред с това се отдава на другите си страсти: модата и рекламата, откъдето също си докарва доста прилични доходи, позволяващи и да живее със семейството си в Бевърли Хилс.

Ангъс Джоунс

След толкова много красиви жени, да се върнем отново на мъжкото присъствие в света на децата актьори. Сред известните малолетни звезди на Холивуд е и Ангъс Джоунс. Това е хлапето от култовия сериал „Двама мъже и половина“, което толкова добре партнира на чичо Чарли Шийн. Когато започва да се снима в сериала, през 2003 г Ангъс е 10-годишен. А 7 години по-късно, ненавършил още пълнолетие Джоунс е най-скъпо платената детска звезда в цялата история на телевизия CBS. Новият договор, който 17-годишният младеж сключва е наистина умопомрачителен. Според него през следващите два сезона той ще получава по 300 хил. долара за всеки заснет епизод от сериала, или общо 7,8 млн. долара.

Новите серии на историята за чичо Чарли обаче оказва се, далеч не се приемат толкова добре от публиката. Без емблемата Чарли Шийн в тях и с порасналия Ангъс, у когото не е останало нищо детско, те губят чара си и с основание са сринати със земята от критиците. През 2012 г. самият Ангъс също споделя, че не е доволен от новите сюжетни линии, тъй като в тях е представен като пушач на марихуана и сваляч на жени, нещо доста далеч от вече изграденото невинно детско амплоа. Но такива са железните закони на Холивуд и доволен или не Ангъс ще трябва да заработи всеки цент от космическите си хонорари.

Хенри Томас

Ще завършим представянето на най-известните холивудски деца актьори с момчето от филма „Извънземното“, Хенри Томас. Когато изиграва главната роля във филма Хенри е на 11 години. Филмът го изстрелва направо във висините на Холивуд. За ролята си той получава наградите: за млад актьор, „Златен глобус“, БАФТА и номинация за наградите „Сатурн“. Докато участва в първия си филм младият актьор претърпява психилогическа травма, след като любимото му куче е разкъсано пред очите му от кучето на съседите. Но въпреки травмата той успява да се събере и да завърши ролята си в „Извънземното“. След нея той продължава филмовата си кариера, като има впечатляващото участие в 64 филма. Наред с това актьорът се занимава и с музика, като има собствена група. В личния живот Хенри Томас има три брака и два развода зад гърба си.