0

П рез ноември идва време на истинска космическа алхимия и трябва да се очаква значителните преобразувания от последната година да продължат с пълна сила, твърдят астролозите.

Структурите на познатия ни - добър или не, но предсказуем свят, се рушат пред очите ни, а ние се опитваме по някакъв начин да се адаптираме към повишените честоти на колективното съзнание, смятат астрологическите експерти.

В календара поредното число на ноември е 11, но сега този месец преминава като цяло под знака на друга цифра – опасната и величествена десетка. А това създава допълнително объркване и в без това сложната околна обстановка. Положителният поглед обаче казва, че 10 се свързва и с позитивни промени, божествени послания и наставления (от нас зависи дали и как ще ги изпълним), наличие на много силни енергии за процъфтяване – стига да можем успешно да се възползваме от тях.

Скорпион

На този фон имаме и няколко смени на енергиите. Мистичната и силна енергия на Скорпиона, която все пак е доста сковаваща, се сменя от бурната и далновидна енергия на Стрелеца. Официално зодия Стрелец започва на 23 ноември (според някои още на 21 ноември), но има поне три дни преди и три дни след това, когато произлиза тази смяна и това време не е територия на нито една от двете зодии.

През ноември се потапяме в силите на сянка, определяна от собствените ни страхове и увереност. Тези, които могат да го използват за по-добро познаване на собствената си психика, ще имат преимущество. Останалите ще са обзети от тъмнината на ъглите, от която могат да излязат както ангели, така и демони (в повечето случаи). Към края на декември все пак Стрелецът обещава засилен оптимизъм и някаква по-голяма свобода, дава възможност за сравнително премерени рискове, за поставянето на високи цели (стигането им е съвсем различна работа).

Ноември започва с магическо и много мощно новолуние в Скорпион, което дава възможност за ново движение и разкриване на (дори неподозирани) сили и способности. Магия, тайнственост, хаос ни следват като сенки по петите, докато ние едва ли не отчаяно се опитваме да намерим чистото злато в себе си и във взаимоотношенията си с останалия свят, твърдят астролози.

Темата за прераждането от пепелта на минали загуби ще бъде актуална в началото на месеца, определяно от този момент на новолуние в Скорпион. Това небесно явление идва с подкрепата на Сатурн, който задава тона на целия месец и можем да очакваме, че от нас ще се изискват в едно дисциплина, търпение, самоконтрол и готовност да се изправим срещу всеки наш страх, казват знаещите за връзките на небесата и съдбите на хората.

На този фон обаче има една хем страхотна, хем възхитителна и плашеща опозиция на Марс и Плутон. Тя предупреждава, че месецът няма да бъде спокоен и в него ще се случат удивителни битки и събития, които могат да бъдат доста покъртителни, гласи следващата прогноза.

Меркурий

На 2 ноември настроеният към интелектуални приключения и размисли Меркурий навлиза в знака на Стрелеца и в неговата сила ще остане дълго време – до 8 януари 2025 г. В огнения Стрелец обаче обичащият въздуха Меркурий се пада в изгнание, така че логичните заключения и яснотата на ума ще бъдат по-трудни от обичайното. Ще има повече от достатъчно неразумни и глупави решения, направо ще изобилства от примитивна глупост – гласи предвиждането на астролози.

Така според тази прогноза децата и младежите ще изпитат спад в ученето и академичните постижения, въобще учениците ще имат трудности да поддържат на добро равнище образователния си процес.

На всичкото отгоре в края на ноември Меркурий преминава в ретроградно движение, което е последно за тази година. Но според астролози трябва да се подготвим за този период предварително. Би следвало предвидливо да подредим всичко, особено всякакви механизми и машини. Не е добре да обещаваме и да не планираме нещо в края на месеца, което не можем със сигурност да изпълним. Затова най-добре е да си държим обещанията за друго време, защото нашите камъни много лесно и сравнително скоро след тези невъзможни обещания могат да се стоварят на собствената ни глава.

Марс

На 3 ноември Марс влиза в така обичания от него знак на Лъва, а това означава, че за почти всички ще стане по-лесно да постигаме целите си. Личната енергия за желани неща ще се увеличи значително, прекалената мнителност и страхове да не направим нещо нередно ще могат, ако не да изчезнат, то поне да се намалят, гласи астрологическата насока.

Управлението и господството в семейството, борбата за власт стават основните теми на този период. Марс в този кралски зодиакален знак ни насърчава към решителни действия. Това е последният месец, когато наистина можем да постигнем нещо бързо и сравнително лесно. Опозицията на Марс с Плутон ще бъде най-изтощителната и заплашителна тема на ноември. Защото по астрологични характеристики това означава хаос, ескалация на конфронтации, много странни смъртни случаи и липса на разумно решение. Животът е по-труден и може да премине в оцеляване, когато Марс и Плутон се гледат накриво тази и следващата година, отсичат астролози.

От 12 декември Марс става ретрограден и такъв ще е до края на февруари 2025 г. Според астролози това за мнозина ще бъде труден период, в който по-лесно изтича жизнената сила. Смята се, че е добре да свършим най-отнемащите време неща в живота преди тази дата. По време на ретроградността си Марс ще се върне в знака на така трудния за него Рак, където ще се опита „да извади от дъното потъналото си военно оборудване“, както цветисто се изразяват някои астроексперти. Така че, да бъдем готови да загубим колкото се може по-малко в преследване на мечтите си. В този период се твърди, че мечтите е добре да си останат само мечти.

Венера

На 11 ноември дамата сред планетите Венера навлиза в знака на Козирога и според определението отношенията придобиват нюанс на изключителна сериозност, а проблемите, които преди са изглеждали неразрешими, губят значението си и отстъпват място на деловия подход. Това е строг и зрял транзит, изискващ хладнокръвие в отношенията между хората (особено любовните или в семейството) и финансите. Това се смята, че е време да преценим сериозно какво точно обичаме, каква връзка търсим. Когато Венера е в Козирог, се смята, че най-вероятно ще ни бъде по-лесно да управляваме живота си и да постигаме дори най- амбициозните си цели.

Сатурн

Ще ни зарадва завръщането след ретроградността на господаря на кармата Сатурн в директна позиция на 15 ноември, точно преди наелектризиращото пълнолуние в знака на земния и лежерен Телец. Поемането по небосклона на Сатурн в директна позиция се смята, че астрологически ще засили нашата енергия, ще освободи паричните потоци и работата с документацията ще се улесни за много зодиакални знаци от дългосрочно ограничение и ще ни освободи от ненужни страхове и съмнения. Времето все пак е на катаклизъм и се очаква то да изненада онези, които не са внимателни с действията си около това пълнолуние.

А пълнолунието се случва под закрилата на Уран и както се казва - можем да очакваме най-неочаквания, в това число и зашеметяващ край на някои вълнуващи житейски и световни сценарии и то по най-шокиращия начин. Според астролози секстилът на пълнолунието към Нептун помага на всички, които са свикнали да разчитат както на висшите сили, така и на собствената си интуиция. Има предположения, че от астрологична гледна точка това пълнолуние ще бъде катализаторът за най-големите промени, които някога сме виждали. Но и тук трябва да очакване неочакваното, така че може и да не се видят някои промени.

Плутон

Плутон по това време ще бъде в квадрат с Черната Луна, което е сигурен знак за скрито, тъмно магическо влияние, отсичат астролози. Само няколко дни по-късно, на 19 ноември, Плутон (завинаги – поне за няколкостотин години) напуска знака на Козирог. А това е небесен символ, че универсалните врати за коригиране на грешките от миналото се затварят фатално за нас. Тези, които не са имали време, закъсняват. Така започва тази толкова очаквана и предвиждана от десетилетия с трепет Ера на Водолея, а това е една своеобразна покана да погледнем в бъдещето си. И в същото време двадесетгодишното „изгнание на Плутон” започва.

Когато Плутон е във във Водолей, е в астрологично изгнание. Щом една планета е в изгнание, това означава, че се намира в неудобен знак, който е противоположен на нейното местожителство. В този знак планетата се чувства изолирана и без подкрепа. Смята се от астролозите, че планетата и свързаните с нея неща не са добре дошли на това място, не се чувстват комфортно, сякаш ги прогонват. Изгнанието се нарича от някои астролози още затвор. Но някои специалисти смятат изгнанието за не по-малко мощно от нейната традиционна обител, само че тук преобладава негативното, знакът в повечето случаи е минус. Тоест на планетата с нейните символи са дадени всички карти в ръцете й, но тя не знае как да се справи с тях. Човекът получава пистолет, но той не знае как да стреля с него и стреля навсякъде другаде, пропускайки целта. Нещо подобно е планетарното изгнание според повечето астролози.

Плутон ще бъде във Водолей в продължение на 2 десетилетия и това ще бъде много различен период от време от всичко, което е минало преди. Може би за мнозина ще бъде интересно откритие, че Плутон във Водолей най-малко ще се интересува от вашия личен живот, но той е масовик и ще работи (доколкото може) върху цялата човешка общност, върху големи групи от хора. Водолей е символ на единадесетия дом на хороскопа, който отговаря за групите, общността, приятелството и интернет технологиите. Водолей хич не е лесен знак, който таблоидната астрология описва – твърдят експерти. Най-тежката зима е в зодия Водолей (поне в Северното полукълбо), най-силните ветрове и урагани, снежните преспи също се случват под управлението на тази зодия. Промените ще бъдат смазващи и силни, подобно на това климатично време, независимо за какво се отнасят. Така че няма нужда да се пускат напразно хвалебствия за влизането на Плутон във Водолей – оптимизмът е нужен, но в случая е и излишен, убедени са астролози.

Огън

Сезонът на Стрелеца започва на 21 ноември. Огънят на тази зодия се смята, че ни помага да надхвърлим старите идеи и отваря нови хоризонти, където нищо не е невъзможно за безстрашния дух на изследователя и пътешественика. През този период астролозите твърдят, че основните теми ще бъдат две - лична свобода и научаване на нови неща. Но това съвсем не означава свободия извън всякакви рамки и правила. Стрелецът, последният огнен знак в календара на зодиака, има уникална способност да трансформира енергията. Това е космическо разглобяване, разрушаване на стари физически структури, системи и дори на нашите предубеждения за отваряне на вратите към новогодишния сезон, доминиран от земната енергия на Козирог. През огнения сезон сме „поканени да се освободим от привързаностите си към материалния свят и да прегърнем духовното царство“. В сезона на Стрелеца има дори възможност за окончателно и неотменимо прекъсване на връзките, за „изгаряне на мостове“ - ако има нужда от това. Стрелецът е този, който без съжаление може внезапно да се откаже от всичко и да се отдалечи на известно разстояние. В същото време това е знак, управляван от благосклонната планета Юпитер, която се стреми да разшири своите владения, т.е. има склонност към експанзия, към разширяване на познания и територии в различни области. Докато много хора се придържат към мъдрата философия „по-малкото е повече, когато е по-качествено“, то Стрелецът е по-близо до мотото на Мечо Пух „колкото повече, толкова повече“. Тази зодия няма чувство (или лесно го губи) за мярка за нищо. Иска да види, изпита, вкуси, докосне и има всичко - и тази енергия може да идва в повече за болшинството други зодии.

Ретрограден

На 26 ноември Меркурий става ретрограден и такъв ще е до 12 декември в знака на Стрелец. Ретроградният Меркурий е известен с многобройните си неприятности, които може да създаде, със сривове, закъснения в пътуванията и драми в отношенията. Сатурн и Юпитер активно ще се намесват в това ретроградно движение, така че този път сега обещава да бъде особено неспокоен. А търсенето на изгубеното и надеждата за връщане на предишната мощ ще бъде придружено от сериозни житейски уроци.

В такива периоди съветът на астролозите е по-добре да не бъдем прекомерно активни, да не планираме дела, чийто успех зависи от външни обстоятелства, да не правим големи покупки и да не сключваме сделки, от които зависи съдбата на бъдещето. Но все пак всичко си е строго индивидуално.

Заключението е, че ноември 2024-та е време за големи промени, дори за световни сътресения. Но и тук принципът е – за едни ще донесе радост, а за други поражение.

Астролозите съветват да намерим все пак време за отдих, за да можем да се отпуснем и по-спокойно да оценим житейската ситуация. Внимателно и без да бързаме да обмислим всички начини за излизане от критична ситуация (ако е възникнала), като даваме предпочитание на тези, които се основават на мъдрост и разум.