0

К рай на мъчителните диети! Учени от Харвардския университет измислиха храна, която съдържа минимално количество калории. Необичайно е най-вече това, че тази храна не се консумира по традиционния начин, а се вдишва през стъклена сламка.

Тези, които обичат самия ритуал на храненето дори повече от това, което поглъщат, ще са разочаровани. Няма да могат да изпитат удоволствието да поднесат хапката към устата си и да я преглътнат. Устройството, наречено Le Whaf, представлява нещо като аквариум, запълнен с пара. Тя се вдишва през стъклена сламка. И както твърди професор Дейвид Едуардс, на когото принадлежи идеята за новия начин на хранене, изобретението ще е особено полезно тъкмо за тези, които спазват диети, но нямат достатъчно воля. Те ще могат да си „похапват” на воля, без да се притесняват за излишните килограми. Що се отнася до вида на храната – тя може да задоволи и най-капризния вкус. Поне така твърди изобретателят.

За да се приготви порция ядене, трябва да се купи опаковка с особена течност, в която се съдържа концентриран вкус на едно или друго блюдо, и да се изсипе в аквариума. Парата се образува с помощта на пиезоелектрически кристали. При включването на прибора те започват да вибрират с голяма скорост, създавайки ултразвукови вълни.

Освен за „наяждане” Le Whaf може да се използва и за „напиване”. Достатъчно е в основата му да се налеят 50 милилитра от съответната напитка.

Макар че не са малко скептично настроените към това изобретение, Едуардс е убеден, че някой ден то може да измести традиционния начин на хранене. Уредът ще бъде пуснат в продажба през есента. Цената на един екземпляр ще е около 135 долара.

Това не е първото подобно изобретение на Едуардс. Отначало експериментът с вдишваната храна е бил проведен с помощта на друго устройство, наречено Le Whif, принципът на действие на което напомня на работата на инхалатор. Приборът се пълни с прах с определен вкус, който може да се вдишва. Миналата година са били продадени над 200 000 подобни устройства.

И все пак, ако решите да експериментирате, нека да е след празниците. Нека ги посрещнем по традиционния начин – с храна през устата, а не през носа.