0

Ч арлз Трети, новият монарх на Обединеното кралство, държи много рекорди още преди да се възкачи официално на трона. 73-годишният крал бе най-дълго титулуваният престолонаследник – в продължение на цели 70 години. Така той се превърна и в най-възрастния, но може би и най-подготвеният държавен глава, който поема кормилото на една загубила блясъка си, но не и достойнството си империя.

ДА ЖИВЕЕ КРАЛЯТ: Чарлз ІІІ сяда официално на престола (ВИДЕО)

Чиракуването на Чарлз за бъдещ крал стана пословично. Той видя как идват и си отиват цели поколения световни лидери, между които 15 премиери в родината му и 14 президенти на САЩ. Докато чакаше реда си за трона, майка му изкова едно забележително царуване, което ще остане в историята като пример за сдържаност, отдаденост, лични жертви и пречупване на много вековни традиции в името на едно: короната. За Елизабет короната бе над всички и над всичко. А за първородния й син? Той сам създаде част от скандалите, които поставиха под въпрос бъдещето на династията Уиндзор. Какъв крал ще бъде?

Индивидът изчезва

Като принц на Уелс той бе свикнал да се изказва открито по много въпроси. Да има лични интереси и личен живот. Сега ролята на монарха ще замести яркостта на индивида. И то не само защото вече няма да има собствен паспорт или шофьорска книжка - времената, в които ще царува, са доста различни от епохата на майка му. „Не съм толкова глупав. Осъзнавам, че е отделно упражнение да бъдеш суверен“, споделя той през 2018 г. И както когато нов монарх се качи на трона на Албиона, кралският профил на монетите се обръща с лице в обратна посока, така и управлението на Чарлз вероятно ще превключи на друга скорост.

Днес Великобритания е многоезична, мултикултурна, раздирана от социални противоречия държава. Преди години Уелският принц предизвикваше крива подигравателна усмивка, защото обичаше социалните каузи, свързваше се със странни етнически малцинства, говореше за климатичните промени и ставаше патрон на природозащитни каузи. Той е бил патрон или президент на повече от 400 организации, а през 1976 г. основава своя благотворителна организация Prince's Trust, като влага заплатата си от Кралския флот. Чарлз е помогнал на близо 900 000 младежи в неравностойно положение от някои от най-бедните части на Англия.

Днес всички тези теми са в пика на планетарната политика и новият крал съвсем не изглежда странна птица, напротив, стои сериозно. Като престолонаследник обиколи света и завърза познанства с най-важните световни лидери – бивши и настоящи. Те го уважават. Те присъстваха на коронацията му. А това съвсем не е без значение за личността, която поема Обединеното кралство.

Чувствителна душа

Срамежлив, сдържан, чувствителна душа. Така го описват близките му. Самотното момче, което тормозят в училищното общежитие, го е белязало, но с годините е преодолял доста от това. Сегашната му съпруга Камила го описва като крайно нетърпелив човек, който прави всичко „за вчера“, страшно обича внуците си, чете им за Хари Потър, като преправя гласа си според различните герои, разказва Би Би Си.

Макар да минава 70-те, Чарлз е мотивиран, непрекъснато зает, кипи от енергия. „Той е искрено загрижен за благополучието на следващото поколение. Ще видите това в много от работата, която върши“, казва пред Би Би Си Крис Поуп, експерт, който е работил с принца. Иновациите, промяната - това са основните му грижи. И ето - крал Чарлз Трети се превръща в един модерен радикал, облечен традиционно в сако от туид.

Новите придворни кучета

Кралица Елизабет бе популярна с обичта си към кучета от породата „Корги“. Сега на Острова има бум от раждаемост на Джак Ръсел териери, защото това са предпочитаните домашни любимци на Чарлз и Камила. Те осиновиха две от тази порода - Бет и Блубел, от Кралския приют за кучета и котки в Батърси край Лондон през 2017 г. Той е посещаван и от покойната кралица Елизабет Втора – момент, запечатан в популярния по цял свят сериал „За любовта на кучетата“ на покойния Пол Брейди – една от най-известните британски фигури в журналистиката, който неотдавна почина.

Британците празнуват с торта с моркови

Леки самолети и дронове не летяха на 6 май над центъра на Лондон. Мярката за сигурност бе наложена от полицията. Церемонията по коронацията се състоя в Уестминстърското абатство след шествие от Бъкингамския дворец. Имаше и ограничения за използването на въздушното пространство поради прелитането на повече от 60 самолета от Кралския флот, Британската армия и Кралските ВВС, които участваха в церемонията около следобед.

Сайтът за готова храна Waitrose имаше огромно търсене на рецепти, с които хората да отбележат коронацията. 300 рецепти по случая бяха пуснати там. Уличните партита бяха повсеместни, като имаше „коктейл за коронацията“ и „дреболии за коронацията“. Часовниковата кула Сейнт Пол в Уестминстър беше превърната в сладкиш, а търсенето на сметана се увеличи с 300 процента. Кралската празнична торта с моркови бе едно от най-предпочитаните ястия.

В България го даряват с билки и овчарски чанове

Крал Чарлз Трети е бил два пъти на посещения в България като престолонаследник – през 1998 г. и 2003 г. Първия път го кани тогавашният президент Петър Стоянов. То е част от обиколката на Чарлз в четири страни от региона – Словения, Румъния, България и Северна Македония, и е първото на британски престолонаследник у нас. Той получава като дарове копие от глинена обредна маса от неолита, открита край пернишкото село Гълъбник, семена от български билки. Разглежда Боянската църква, дарява линейки на болница „Царица Йоана“, присъства на създаването на Българския форум на бизнес лидерите – част от негова международна организация. Принцът отива до Пловдив, родното място на президента Стоянов, където се среща и с роми в „Столипиново“. Там го даряват с овчарски чанове и подкова за щастие. Присъства на циганска сватба, а младоженците Вълчо и Живка Атанасови дори кръщават първото си дете на принцеса Даяна. После го прекръщават на Евгения, защото са обидени на престолонаследника, че отказва да им помогне финансово.

За втори път Чарлз е поканен да дойде от президента Георги Първанов през 2003 г. Посещава София и Варна, среща се и с тогавашния премиер Симеон Сакскобурготски, който му е близък роднина. Във Варна днешният крал посещава дом за безпризорни деца и Археологическия музей, паметника на английските войски и спонсорирания от английска фондация "Карин дом" в Морската градина. В огледалната зала на двореца Евксиноград той получава подарък - копие на тракийски златен пръстен, открит край Галата.

*Михайлина Димитрова