0

С устрема, че класиката е модерна и апетитна откриваме прекрасни идеи на receptite.com.

Пиле с топено сирене и гъби

Необходими продукти:

  • 8 долни бутчета или друго пилешко месо за 4 порции
  • 500 г пресни гъби или 2 бурканчета стерилизирани
  • 300 г топено сирене за мазане
  • на вкус черен пипер и сол
  • 3-4 с.л. олио
  • магданоз за поръсване по желание

Начин на приготвяне:

Измийте бутчетата и ги сложете в подходяща дълбока тава. Измийте и нарежете гъбите на филийки и ги прибавете към бутчетата. Поръсете с олиото, черния пипер и малко сол (внимавайте със солта, защото топеното сирене е солено!) и хубаво разбъркайте. Залейте ястието с топла вода да покрие бутчетата, завийте с фолио и сложете да се пече в загрята на 200 градуса фурна. След 30 минути извадете тавата от фурната и махнете фолиото. В купа сложете топеното сирене и разбивайте, като добавяте горещ бульон от ястието да се получи гладка каша като боза. Изсипете тази каша в тавата, разбъркайте хубаво и върнете ястието във фурната. Печете още 20 минути. Ястието не трябва да става гъсто - сосът трябва да е редичък. При сервиране може да се поръси със ситно нарязан магданоз.

Съвет: Ако ви остане сос, може да го използвате за приготвяне на гювечета с готови кебапчета или кюфтета. Може и да се замрази във фризера.

Чушки с плънка в кожухче

Необходими продукти:

  • 800 г бутер тесто
  • 8 чушки
  • 200 г гъби
  • 250 г пилешко месо
  • 250 г крема сирене
  • 200 г заквасена сметана
  • 250 г кашкавал
  • 1 жълтък
  • олио
  • на вкус черен пипер и сол

Начин на приготвяне:

Пилешкото месо се нарязва на дребно и се запържва в 1-2 с.л. олио. Когато месото побелее, се прибавят ситно нарязаните гъби. След като гъбите са се задушили, се добавят крема сиренето и сметаната. Разбърква се добре, овкусява се с черен пипер и сол (само ако е необходимо!). Оттегля се от котлона и се оставя да изстине. Чушките се разрязват на половинки по дължина и се изчистват от семките. Бутер тестото се разточва леко. Нарязва се на правоъгълници, малко по-големи от чушките. Във всяка чушка се поставя от плънката, поръсва се с настъргания кашкавал и се захлупва с бутер тесто. Краищата на тестото се подгъват под чушката. Нареждат се в застлана с хартия за печене тава и се намазват с жълтък. Пекат се на 200 градуса.

Мариновани агнешки ребра

Необходими продукти:

  • 300 г пресни агнешки ребра
  • 120-150 мл хубаво червено вино (в зависимост колко наситен искате да е виненият вкус)
  • 50-60 мл олио, царевично, сусамово, слънчогледово или зехтин
  • 2-3 с.л. босилково песто
  • 2 клонки пресен розмарин, около 2 с.л.
  • 1 с.л. стрити цветчета мащерка
  • 1 с.л. къри или куркума
  • 1 стрък копър, нарязан на ситно
  • 1 голяма скилидка чесън
  • сол на вкус
  • по желание 1-2 с.л. мед

Начин на приготвяне:

Копърът и скилидката чесън се измиват и нарязват на ситно. В една емайлирана тава или пластмасова купа (метал не се използва при мариноването) се сипва олиото. Към него се добавя пестото и хубаво с вилица се разбива до хомогенна смес.

Слагат се виното и всичките подправки. Разбърква се добре до разтваряне на солта. Медът се слага, ако ще го печете на грил, придава блясък. От ребрата (или каквото месо има) се изрязва лойта, която после се използва като мазнина в пържените картофи. Месото се обезципява, начуква леко и се надупчва с ножа (за котлетите). Месото се слага в маринатата, като е хубаво на всеки 30-60 минути да се обръща. Може да държите месото в хладилника с маринатата 1-2 дни. Така ще придобие вкуса на виното и подправките. Може да изпечете месото във фурна, като сложите мазнина на тавата, а изхвърлите маринатата и добавите малко вода. Още по-хубаво ще е, ако сложите и мед вътре в маринатата и го изпечете на барбекю.

Съчетайте тези невероятно вкусни ребра с пролетна салата с маруля, краставици, червено цвекло или с надупени варени картофи.

Кюфтета с картофи и доматено-сметанов сос

Необходими продукти:

  • 600 г кайма (каквато имате)
  • 1 глава лук
  • 2 яйца
  • 100 г галета (3-4 с.л.)
  • 1/2 връзка магданоз (по желание)
  • 1 стрък пресен лук (по желание)
  • сол и черен пипер на вкус
  • 150 г кашкавалена моцарела или кашкавал
  • 800 г картофи (5-6 според големината на тавата)

За соса:

  • 100 г заквасена сметана
  • 50 г доматено пюре (концентрат)
  • 200 мл доматен сок
  • 200 мл вода
  • сол и черен пипер на вкус
  • магданоз за поръсване

Начин на приготвяне:

Омесете каймата със ситно нарязаните глава лук, магданоз, пресен лук, яйцата, галетата и подправките. Разделете я на 8-9 топки. Нарежете моцарелата на толкова кубчета, колкото са кюфтетата. Сплескайте малко кюфтетата и във всяко сложете по кубче моцарела и отново оформете хубаво на топка. Наредете ги в подмазана с мазнина тавичка на разстояние едно от друго. Обелете си картофите и ги нарежете на не много дебели филийки. Сложете ги в купа, подправете леко със сол и 1-2 с.л. олио. Разбъркайте и след това ги наредете по възможност изправени между кюфтетата. В купа сложете сметаната, размитото с малко вода доматено пюре, доматения сок и водата. Подправете със сол и черен пипер на вкус, разбъркайте хубаво соса и с него залейте ястието. Сложете го да се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност - да се получи хубав изпечен загар на картофите и кюфтетата. По желание поръсете ястието със ситно нарязан магданоз. Съвет: ако имате готов доматен сос, може да замените доматеното пюре и доматения сок с него – 200 г. А времето на изпичане зависи от фурната ви.