0

Й оланта Делибозова – Йоли предлага винаги превъзходни рецепти, които преди това дълго е опитвала. Сега сме подбрали от yoli-bg.com няколко, които навяват за пътешествие из Средиземно море – една своеобразна кулинарна разходка с лодка.

Сушени мариновани сливи

Ако обичате мариновани сушени домати няма начин да не харесате и тези сливи. Изсушени във фурна, но меки и сочни, ароматни, пикантни и много вкусни. Чудесна гарнитура към печено месо, дивеч, сирене или просто антипасти, както казват италианците.

Точни количества не са нужни, направете толкова, колкото желаете. Подберете здрави зрели сини сливи. Разполовете ги и махнете костилките. Наредете ги в тава, покрита с хартия за печене с разрязаната част нагоре. Върху всяка половинка поръсете малко сол и захар. Изсушете ги във фурна на 100 градуса за няколко часа или докато на вас ви харесат. Ако предпочитате по-сухи сливи, ги сушете по-дълго и обратно. Ако имате дехидратор, може да изсушите сливите в него.

След като сливите изстинат, ги наредете плътно в буркан като помежду им сложите нарязан чесън, люта чушка, черен или бял пипер и подправки по ваш избор. Може да ползвате сушени или пресни билки. Розмарин, мащерка, майорана и риган са най-подходящи. Залейте догоре със зехтин и приберете буркана в хладилника. Оставете сливите да се мариноват 2-3 дена. Колкото повече престояват, толкова по-вкусни стават. След като ги хапнете, може да използвате зехтина за салати. Да ви е сладко!

Средиземноморски патладжани

Необходими продукти за 4 порции:

  • 500 г малки патладжани
  • 5 с.л. олио или лек зехтин за готвене
  • 2 равни с.л. сушен риган
  • сол
  • маринован лук:
  • 1 глава червен лук, нарязана на тънки полумесеци
  • 3-4 с.л. винен оцет
  • сол

За заливка:

  • 5 с.л. зехтин
  • 1-2 скилидки счукан чесън
  • 3-4 с.л. вода
  • сол

Начин на приготвяне:

Срежете патладжаните на половина по дължина без да ги белите и махате дръжките. Посолете и ги оставете настрана за 15-20 минути. Изплакнете патладжаните със студена вода и подсушете с кухненска салфетка. Постелете тава с лист алуминиево фолио (така ще я запазите чиста след печене). Върху фолиото налейте зехтина и сипете ригана. В тях потопете всяка половинка патладжан откъм отрязаната част. Размажете със самите патладжани ароматния зехтин, за да може ригана добре да полепне по тях. След това ги обърнете и наредете в тавата с разреза нагоре. Изпечете ги до омекване и зачервяване в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около половин час. След като се изпекат, ги оставете да изстинат. През това време подгответе лука. Залейте го с оцета и посолете на вкус. Захлупете съда и оставете лука да се маринова в хладилника.

За заливката смесете всички продукти. Сервирайте студените патладжани с маринован лук и ги полейте с чесновата заливка. За повече свежест ги поднесете със зелена салата и няколко малки доматчета. Да ви е сладко!

Скариди по сицилиански

Необходими продукти за 4 порции:

  • 1 малка глава лук, ситно нарязана
  • 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 шепа магданоз, ситно нарязана
  • 600 г големи почистени скариди
  • 7 с.л. зехтин
  • лют червен пипер на вкус
  • 120 мл сухо бяло вино
  • сол
  • 70 г накълцани бадеми
  • 30 г пресни хлебни трохи
  • 20 г настърган пармезан

Начин на приготвяне:

Задушете лука и чесъна в 2 с.л. от зехтина. Добавете скаридите и ги запържете за кратко. Посипете с половината магданоз и лют пипер. Полейте с виното и гответе на силен огън без капак, докато от виното останат 1-2 с.л. Посолете.

В друг съд запържете бадемите в останалия зехтин. Добавете хлебните трохи, разбъркайте, докато станат златисти и махнете от огъня. Сложете останалия магданоз и пармезана. Смесете скаридите с поръската и поднесете горещи. По желание полейте с малко лимонов сок. Да ви е сладко!

Хрупкави френски бисквити

Необходими продукти за около 36-40 броя:

  • 120 г печени бадеми с люспи - цели или едро натрошени
  • 200 г кристална захар
  • ванилия
  • по желание настъргана лимонова кора
  • 55 г брашно
  • 120 г белтъци

Начин на приготвяне:

В купа смесете бадемите, захарта, ванилията и брашното. Разбъркайте с лопатка и сипете белтъците без да ги разбивате. Разбъркайте още веднъж. Това е всичко.

Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Покрийте тава с хартия за печене. С лъжичка сипете малки купчинки от сместа на разстояние 4-5 см една от друга около, тъй като при печене бисквитите се разливат. Печете 12-13 минути. Оставете ги да изстинат и им се насладете!