0

П илешкото месо като пълнеж забелязваме в интересни идеи от Йоланта Делибозова – Йоли, на yoli-bg.com.

Кексчета в кори за баница

Продукти:

Няколко кори за баница

Стопено масло за намазване

2 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

1/2 ч.ч. олио

брашно за кексово тесто

1/2 ч.л. бакпулвер

1 ч.ч. накъсано печено пилешко месо

1 скилидка счукан чесън

1 ч.л. мащерка

Сол и черен пипер на вкус

Приготвяне:

Намажете формички за крем карамел или за мъфини с масло. Нарежете корите на квадрати с големина около 15 см и леко ги намаслете. Сложете квадратите в намазаните чашки, като ги застъпвате. В една формичка трябва да има 3-4 пласта кори. Разбийте яйцата и добавете млякото. Разбъркайте и сипете олиото. Добавете брашното, предварително пресято с бакпулвера. Овкусете със сол и пипер. Подправете месото и гъбите с мащерката и чесъна и ги прибавете към кексовото тесто. Разпределете сместа в подготвените с кори за баница формички и изпечете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20-25 минути. Да ви е сладко!

Конкильони с рагу

Продукти:

1/2 пакет конкильони (раковини)

200 г бяло пилешко месо

2 щипки сух розмарин

1/2 глава нарязан на ситно лук

5 домата

2 скилидки счукан чесън

1 ч.ч. бяло вино

1 ч.л. нишесте

1 ч.л. захар

сол и черен пипер на вкус

2 стръка нарязан босилек

4 с.л. олио

100 г моцарела

20 г пармезан

Приготвяне:

Сварете пастата според указанията на опаковката или както аз препоръчвам. Изсипете я в цедка, полейте с малко зехтин, за да не се слепят раковинките, и оставете настрана. Нарежете месото на ситни кубчета и за кратко го запържете в олиото. Добавете розмарина, разбъркайте и с решетъчна лъжица го извадете от мазнината в друг съд. В същата мазнина задушете лука. Попарете във вряла вода доматите и ги обелете. Нарежете ги на малки кубчета и ги добавете към лука. Намалете огъня и гответе соса до сгъстяване. Сипете в доматите виното, чесъна, захарта и босилека. Овкусете със сол и пипер. Накрая уплътнете соса с нишестето, разтворено в малко вода. Прибавете пилешкото месо към соса, варете 1-2 минути и оставете настрана да изстине. Нарежете моцарелата на малки парченца и я прибавете към изстиналото рагу. Разбъркайте. Напълнете раковинките с пилешкото рагу, наредете ги в тавичка и поръсете с настърган пармезан. Запечете пастата в силна фурна само за няколко минути, за да не стане твърда. Сервирайте раковините топли с песто дженовезе и добре охладено бяло вино. Да ви е сладко!

Съвет: Стигнах до убеждението, че при конкильони водата не трябва да е кипяща. Така пастата се отпуска много равномерно и краищата не се напукват. Раковините не бива да са напълно сварени. Трябва да са ал денте, както казват италианците. Така ще запазят форма, ще се напълнят лесно, а и ще се досготвят във фурната. Когато ги варите, не слагайте много паста наведнъж. Варете на части, това е още един добър начин да ги запазите цели.