В кусни и лесни рецепти за баница откриваме на az-gotvia.bg. Всеки може да си ги пригоди към собствения вкус, а и според наличностите в кухнята.
С коприва
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 500 г коприва
- 300 г сирене
- 400 мл прясно мляко
- 4 яйца
- малко олио
Начин на приготвяне:
Попарваме копривата във вряла вода. Нарязваме я на ситно. Намачкваме корите една по една и ги слагаме в тава. Разбиваме яйцата, добавяме сиренето, млякото, копривата и олиото и поливаме корите. Печем, докато се зачерви.
Типичен пример за използване на зеленища, като копривата лесно може да се замени с лапад, спанак, киселец и т.н. – разбира се, и вкусът става различен.
Със спанак и сирене
Необходими продукти:
- 1 пакет кори за баница
- 1/2 пакетче масло
- 350 г краве сирене
- 2 яйца
- 2 пълни шепи пресен спанак или около 200 г замразен
- 1 щипка захар
- олио
- по желание – семена за поръска
Начин на приготвяне:
Сиренето намачкваме с вилица, яйцето разбиваме и добавяме към сиренето с щипка захар, после разбъркваме. Спанака задушаваме - ако е пресен, само колкото да намали обема си. Добавяме към сиренето и яйцето, като изстине. Взимаме две кори, помежду им мажем с разтопено масло, също и горния лист, в средата поставяме малко от плънката и навиваме на рулце. В тавичка слагаме малко олио и нареждаме баничките. Намазваме ги с масло (за по-златисто - може и с разбит жълтък) и печем във фурната на 200 градуса. По желание поръсваме със семена.
Вариантът тук е на банички, иначе техниката е същата като за голяма баница.
Със заливка
Необходими продукти:
- 1 пакет с точени кори
- 250 г сирене
- 5 яйца
- 1 кофичка кисело мляко
- 1 равна ч.л. сода бикарбонат
- 1 препълнена ч.л. брашно
- олио
- масло
Начин на приготвяне:
В голяма купа натрошавате сиренето, чуквате две яйца и разбърквате добре. В намазнена тава слагате един двоен лист от точените кори, поръсвате със сместа от сиренето, поръсвате и със струйка олио и слагате следващия двоен лист кора. Поръсвате отново и така, докато свършат. Накрая стърчащите краища или ги премахвате, или ги сгъвате навътре. След това нарязвате баницата и правите заливка от останалите три яйца, кисело мляко, сода и брашно. Отгоре слагате парченца масло и печете при 200 градуса до зачервяване.
Дудник
Необходими продукти: За форма с диаметър 22-24 см:
- 2 яйца
- 300 г кисело мляко
- 1 бакпулвер
- 1 щипка сол
- 1/3 ч.ч. брашно
- 1/3 ч.ч. олио
- 125 г грис
- 150 г сирене
- 3 листа кори за баница
- масло за намазване
Начин на приготвяне:
От всички продукти, без корите и маслото, се приготвя хомогенна смес. В намазнена форма се слагат две кори за баница, като краищата им трябва да стърчат извън формата. Върху тях се изсипва приготвената плънка. Отгоре се поставя и третата кора и краищата на всичките кори се завиват да покрият сместа. Поставят се на няколко места парченца масло и дудникът се слага да се пече в загрята фурна, но на ниска температура, за да не прегорят корите. Готовността се проверява с клечка за зъби. Пече се поне 30 минути.