В кусни и лесни рецепти за баница откриваме на az-gotvia.bg. Всеки може да си ги пригоди към собствения вкус, а и според наличностите в кухнята.

С коприва

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 500 г коприва
  • 300 г сирене
  • 400 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • малко олио

Начин на приготвяне:

Попарваме копривата във вряла вода. Нарязваме я на ситно. Намачкваме корите една по една и ги слагаме в тава. Разбиваме яйцата, добавяме сиренето, млякото, копривата и олиото и поливаме корите. Печем, докато се зачерви.

Типичен пример за използване на зеленища, като копривата лесно може да се замени с лапад, спанак, киселец и т.н. – разбира се, и вкусът става различен.

Със спанак и сирене

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница
  • 1/2 пакетче масло
  • 350 г краве сирене
  • 2 яйца
  • 2 пълни шепи пресен спанак или около 200 г замразен
  • 1 щипка захар
  • олио
  • по желание – семена за поръска

Начин на приготвяне:

Сиренето намачкваме с вилица, яйцето разбиваме и добавяме към сиренето с щипка захар, после разбъркваме. Спанака задушаваме - ако е пресен, само колкото да намали обема си. Добавяме към сиренето и яйцето, като изстине. Взимаме две кори, помежду им мажем с разтопено масло, също и горния лист, в средата поставяме малко от плънката и навиваме на рулце. В тавичка слагаме малко олио и нареждаме баничките. Намазваме ги с масло (за по-златисто - може и с разбит жълтък) и печем във фурната на 200 градуса. По желание поръсваме със семена.

Вариантът тук е на банички, иначе техниката е същата като за голяма баница.

Със заливка

Необходими продукти:

  • 1 пакет с точени кори
  • 250 г сирене
  • 5 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 1 равна ч.л. сода бикарбонат
  • 1 препълнена ч.л. брашно
  • олио
  • масло

Начин на приготвяне:

В голяма купа натрошавате сиренето, чуквате две яйца и разбърквате добре. В намазнена тава слагате един двоен лист от точените кори, поръсвате със сместа от сиренето, поръсвате и със струйка олио и слагате следващия двоен лист кора. Поръсвате отново и така, докато свършат. Накрая стърчащите краища или ги премахвате, или ги сгъвате навътре. След това нарязвате баницата и правите заливка от останалите три яйца, кисело мляко, сода и брашно. Отгоре слагате парченца масло и печете при 200 градуса до зачервяване.

Дудник

Необходими продукти: За форма с диаметър 22-24 см:

  • 2 яйца
  • 300 г кисело мляко
  • 1 бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • 1/3 ч.ч. брашно
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 125 г грис
  • 150 г сирене
  • 3 листа кори за баница
  • масло за намазване

Начин на приготвяне:

От всички продукти, без корите и маслото, се приготвя хомогенна смес. В намазнена форма се слагат две кори за баница, като краищата им трябва да стърчат извън формата. Върху тях се изсипва приготвената плънка. Отгоре се поставя и третата кора и краищата на всичките кори се завиват да покрият сместа. Поставят се на няколко места парченца масло и дудникът се слага да се пече в загрята фурна, но на ниска температура, за да не прегорят корите. Готовността се проверява с клечка за зъби. Пече се поне 30 минути.