0

Н оминираният за „Кристална лира 2023“ мюзикъл за любовта на Калас и Онасис гостува в зала 1 на НДК през декември.

Хитовият спектакъл на Варненската опера „Калас и Онасис“ пристига на сцената на в София на 13 декември и се включва в програмата на ежегодния Новогодишен музикален фестивал. Операта-мюзикъл на композитора Христос Папагеоргиу направи световната си премиера през лятото, за да отбележи 100-годишнината от рождението на най-великия глас - оперната дива Мария Калас.

Разказ

Мюзикълът е завладяващ разказ за любовта на две от емблематичните личности на XX век - примата Мария Калас и магнатът Аристотел Онасис. Като в древногръцка трагедия се редуват любовта, триумфът, тъгата, предателството и метаморфозите по пътя на божественото сопрано и арогантния милиардер. Сюжетът започва с ранните им години, преминава през израстването на Мария до най-великата певица на всички времена, срещата й с Аристо, кулминацията на тяхната любов, трагичния край и разбитото й сърце. На сцената присъстват Джаки Кенеди, принц Рение Монакски и дори Уинстън Чърчил. Папагеоргиу, който живее и твори в Ню Йорк, комбинира два жанра в този спектакъл.

Състав

Сюжетът и музиката се развиват на оперната сцена и извън нея, а изпълнителите прекрасно жонглират с оперния и бродуейския стил на пеене. Многообразието на спектакъла обогатяват и изпълненията на традиционна гръцка музика. Освен с вокални висоти Ева Перчемлиева и Мариос Андреу в главните роли впечатляват с поразителна визуална прилика с героите си и в този смисъл са истинско попадение в кастинга на проекта. В хореографията на Анна Пампулова присъстват елементи от танго и сиртаки, а костюмите на Ася Стоименова във всеки свой детайл кореспондират отлично с епохата. Режисьорът Петко Бонев изважда най-дълбокото от образите на героите и споделя, че двете основни роли „наистина са чудовищни“. Диригент-постановчик е маестро Страцимир Павлов, ненадминат в мюзикъл дирижиране и оркестрация.

Успех

След препълнения варненски Летен театър и извънредната дата за спектакъла през лятото през октомври „Калас и Онасис“ покори публиката в албанската столица Тирана. Спектакълът е номиниран от Съюза на българските музикални и танцови дейци за „Кристална лира“ 2023 в категорията „Оперетно изкуство и мюзикъл“. Софийският гастрол на мюзикъла е сред декемврийските музикални събития, които не трябва да се пропускат.