0

Д окато в България в момента залежават тонове етерично масло от лавандула, Германия прави лечебни пасти срещу простуда и грип за бебенца. Такива дори се продават в българските аптеки и помагат дори и на възрастни. Един такъв балсам стана хит по време на Ковид пандемията и съдържа етерични масла от българска лавандула и мащерка. Като цяло германски компании са едни от основните потребители на наши етерични масла, които след това влагат в продукти както във фармацията, така и в битовата химия и козметиката.

БАН

За жалост у нас са малко компаниите, които инвестират в разработка на продукти от този дар на природата. Има няколко такива на БАН, които за кратко време се превръщат в истински хит сред дамите, но техните производства са твърде ограничени. Което е твърде жалко, защото ако се внедрят в производство, ще се затвори цикълът между земеделски производители, производство и пазар, и така ще има и добавена стойност. За пример такъв продукт беше сълзата от охлюв, който има уникален ефект върху кожата, както хидратиращ, така и естествен лифтинг. Той обаче може да се намери само в няколко магазина в столицата или в биовериги. Използват се охлюви, които се издояват, без да им се причинява страдание, както и смърт.

Сърдечни проблеми

В България се отглеждат огромно количество култури, от които се правят както флорални води, така и етерични масла. Едно от тях е безсмъртничето, което за жалост заминава като директна суровина за Германия. Маслото от мащерка се оказа също, че има уникални свойства и не случайно се влага в мехлем за бебета. То освен че подпомага дишането, има антисептични свойства, но и облекчава сърдечни притеснения и действа успокояващо на хора с такива проблеми. Единственият му недостатък е, че в чист вид има тежък аромат, но за сметка на това лечебен.

Температура

Маслото от лавандула, разтворено в олио, най-добре слънчогледово, а не зехтин, защото двата аромата се бият, спокойно може да се използва за сваляне на температура, като се намажат стъпалата или дланите. Върху челото в областта на синусите действа отпушващо на ноздрите и успокояващо на хора с мигрена и страдащи от безсъние. И розовото масло и лавандуловото могат да свалят кръвното. Това са го забелязали технолозите в сезона на дестилация на маслата в розоварните. В края на юни, когато приключи розоберът, нашият технолог винаги се оплаква, че кръвното му е паднало, защото непрекъснато тества качеството на маслото, сподели пред „Телеграф“ Веселина Ралчева.

Дишане

Розовото масло например може да подобри дишането. Една капка от него, разтворена в бадемово масло, олио или кокосово масло може да се намаже върху гърдите и междуребрията на гърба и веднага ще почувствате как започвате да дишате по-лесно. Много е важно да различавате истинското гюлово масло от фалшивото. Оригиналното кристализира на студено. Пробвайте, като го сложите в хладилник или през зимата го изнесат навън и веднага ще разберете какво точно ви продават. За това предупреди биопроизводителят на рози и лавандула Петър Симеонов от с. Гурково, Старозагорско.

Извлек

Пламен Георгиев, който се занимава с натурално земеделие, пък създаде течен прах за пране от конски кестени. Той го продава, но е написал рецептата в страницата си във Фейсбук за тези, които искат да си го направят сами. Според него, тъй като препаратът няма никакви консерванти, нито е стабилизиран, може да вкисне, но дори и тогава изпира дрехите перфектно и те ухаят на чисто. Ето и рецептата, която дава за естествения прах за пране, чиято тайна се крие в сапунените, които съдържат конските кестени:

Просто си съберете чисти конски кестени, разрежете ги на четвъртинки и ги блендирайте с чиста вода в съотношение 1:3. Оставете течността да отлежи няколко часа за по-добър извлек, прецедете през марля и съхранявайте в затворена бутилка. За средно замърсено пране аз използвам около 150 мл течност, която поставям в отделението на пералнята за праха. В отделението за омекотител добавям 50 мл вода с 15 капки етерично масло по избор. Ако не са ви достатъчно мекички дрехите, добавете 1-2 ч.л. ябълков натурален оцет! Ако искате да избелите дреха, добавете 2 с.л сода за хляб в пералнята. Така направен пере по-добре от предлаганите прахове в магазините.

Гюловата вода е балсам за стомаха, с лавандула успокояват екземи

Българските етерични масла и флорални води могат да свършат чудеса, ако знаем как да ги използваме. Както за тялото, така и за духа, но също и за чистота и свежестта у дома. За това разказва биопроизводителят Петър Симеонов от с. Гурково, Старозагорско, пред „Телеграф“. Неговите продукти могат да се намерят на фермерския пазар пред Министерство на земеделието всяка сряда.

Според него маслото от лавандула не е за вътрешна употреба. Но когато е разтворено в някаква мазнина, олио, свинска мас, кокосово масло, бадемово, кайсиево или някакво по-неутрално като мирис, помага за акне, почистване на лице, за кожата като цяло, особено ако е мазна. Също така може да гони комари, молци. В такива случаи най-добре е да се капне върху памуче от маслото и се наслага между вълнените дрехи или в чекмеджетата. Лавандуловите продукти изсушават и са за хора, които имат мазна кожа. И маслото, и водата могат успешно да се използват срещу изгаряния.

Болки в ставите

Те имат противовъзпалително действие и когато е разтворена в олио, се прилага за успокояване на болки в ставите, навяхване, в душ гел, шампоан, за мазна коса и пърхут.

Ако страдате от екзема на краката или други части на цялото и сте в криза, капнете няколко капки масло от лавандула в леген с топла вода и натопете краката си. Ще видите как съвсем скоро ще усетите облекчение. Добре е да почиствате гребените и тоалетните си принадлежности във вода от лавандула, която много бързо ще изчисти и невидимата мръсотия.

Как обаче да разберем коя флорална вода е истинска и коя не. Според Симеонов

първо маслото от лавандула няма лилав цвят, а леко жълтеникав. Флоралната вода от лавандула е прозрачна на цвят и когато е само от цвят и няма примеси на спирт, ухае леко сладко, сякаш току-що е извадена от бъчва. Подобно е усещането и с водата от роза и лайка. С флоралните води можете да пътувате и да ги използвате като почистващо средство. На кожа, коса, ръце. Гребени, четки за зъби. Розовата овлажнява, лайката омекотява кожата като на бебе, лавандулата успокоява и създава усещане за чистота.

В крема

Един грам розово масло може да се смеси с крем за лице в три кутийки от по 30 г, по този начин то действа хидратиращо, избистря тена и го изравнява и прави кожата да сияе, разказа

Симеонов - не случайно лицата на жените в Долината на розите са чисти, а кожите им навсякъде, където се отглеждат рози, сияят. То е подходящо за хора със суха кожа и коса. В розовата вода, която те произвеждат, не е отнето маслото. Пие се на гладно. Помага на хора със стегнат стомах за перисталтиката на червата, както и за проблеми с бъбреците и има противовъзпалително действие.

Биопроизводителят предупреди, че не може всяка вода да се пие, трябва да е без спирт и да не е стабилизирана с химикали, каквато в повечето случаи се продава в дрогериите. Задължително трябва да питате дали розовата вода може да се пие, когато си купувате, каза Симеонов.

Банята

Може да ви звучи невероятно, но с етерични масла можете да си почистите банята, пода, стъклата, огледалата и прозорците. Също така да си дезинфекцирате канала в банята. Ако искате да си лъснете плочките в банята, е достатъчно да добавите няколко капки масло от лавандула във водата с парцала. В пръскалката за прозорци добавете няколко капки масло от лавандула, а може и от лимон. После напръскайте огледалото или прозорците и изчакайте и оберете с влажен парцал. Ще видите колко лъчезарен е ефектът. Можете да добавите в пералнята лавандулово масло, когато перете маратонки и ще видите ефекта. Ще усетите и как пералнята ви е по-чиста. Но все пак не го използвайте толкова често в машината, както и при пране на цветни дрехи, за да не променят цвета си.