1

И змамниците от Нигерия, които все по-често ни атакуват онлайн с предложения за печалби, съобщения за оставено наследство или с различни оферти за брак, имат голяма организация в Европа. Те са част от мащабната престъпна структура известна като „Черната брадва“ – Black Axe, възникнала около 1977 г. в Нигерия.

Според информацията, събрана от Би Би Си, измамите в мрежата са основният доход на организацията. Те включват както романтични измами, така и злоупотреби с имоти и бизнеси, в които престъпниците се представят за адвокати или счетоводители на конкретната компания.

Памет

В началото на седмицата полицията проведе мащабна акция в провинциите Бавария, Хесен, Баден-Вюртемберг и Хамбург в Германия. Спецоперацията е част от общоевропейска акция срещу организираната престъпност и по-конкретно срещу нигерийската мафия.

В хода й са задържани няколко мъже, иззети много устройства за съхранение на памет, компютърни конфигурации и данни от имейл адреси, телефонни номера и други средства, с които нигерийците са си служили.

Според разследващите заподозрените са се занимавали с интернет измами и пране на пари. Става дума за разследвания срещу братството "Черната брадва" – мафиоподобна нигерийска организация, която действа на територията на Европейския съюз от вече близо 10 години.

Част от африканската мафия пред съда в Япония

 Част от африканската мафия пред съда в Япония
Facebook/nairaland и occrp.org

Четири подобни групи имат свое ръководство и членове в Германия, останалите са разпръснати в Италия, Франция и Испания.

Разбити сърца

Последната акция в Германия бе фокусирана особено върху мащабни измами при запознанства в интернет и пране на пари.

Кой стои зад измамата с „разбити сърца“? Полицията нахлу в общо 19 имота, включително домове и приюти за бежанци. Всичките единадесет задържани са нигерийски граждани, но повечето от тях живеят в Германия от много години. Предполагаемите членове на бандата са на възраст между 29 и 53 години.

Малки нигерийчета биват вербувани за членове на бандата

 Малки нигерийчета биват вербувани за членове на бандата
Facebook/nairaland и occrp.org

Съобщава се, че престъпната банда Black Axe, чиито членове наброяват около 30 000 по целия свят, "камуфлира" дейността си, маскирана като благотворителна организация. Те действат под егидата на „Нео“ – черното движение на Африка. Според полицията „Черната брадва“ има силно влияние върху нигерийската политика и публична администрация.

Един от ръководителите на Черната брадва в Италия

 Един от ръководителите на Черната брадва в Италия
Facebook/nairaland и occrp.org

Полицията разкри, че схемите за измама, използвани от нигерийските мошеници, представляват "модерна форма на брачна измама". От „Черната брадва“ си правят фалшиви профили в социалните мрежи и в различни популярни платформи за запознанства, където печелят доверието на жертвите и обещавали брак след искане на пари. Измамниците са прехвърлили сумите в Нигерия „чрез финансови агенти“.

Само в германския регион Бавария през 2023 г. е имало 450 измами при запознанства и жертвите са загубили около 5,3 милиона евро (5,7 милиона долара).

Вуду

„Черната брадва“ води началото си от университетски братства, възникнали по време на борбата за независимостта на Нигерия. Основана като панафриканско движение в Университета в Бенин през 1977 година, с годините тя се радикализира и променя дейността си. В последните години "Черната брадва" се е превърнала в една от най-мащабните и опасни организирани престъпни групи в света.

Бивши членове на братството разказват, че то работи като култ, който включва тайни ритуали, свързани с вуду магии и секретна комуникация. В същото време "Черната брадва" изкарва пари от трафик на наркотици, хора, интернет измами и дори убийства.

Хъбът им е Италия

Освен с измами в интернет „Черната брадва“ е известна и с насилия.

В социалните мрежи в Нигерия изобилстват кадри на убийства или телесни наранявания на тези, които са се изпречили на пътя им. От бандата воюват с други членове на организирана престъпност както в Нигерия, така и извън пределите на страната. Между тях и "Черната брадва" редовно се стига до кръвопролития. Италия се смята за центъра на дейността на групата, отбелязва АРД.

Членове на бандата, закопчани при акция на карабинерите

 Членове на бандата, закопчани при акция на карабинерите
Facebook/nairaland и occrp.org

В последните години и там се проведоха акции срещу нейни членове. От Италия представители на криминалната организация са "разширили и преместили част от съществуващите престъпни структури" към Германия и по-конкретно Бавария, става ясно от доклад на Федералната служба за защита на конституцията. По своята структура и организираност „Черната брадва“ бие дори класическите мафиоти от Коза ностра, се отбелязва в публикацията.

100 затворници избягаха в дъжда

Над 100 затворници, голяма част от които осъдени членове на „Черната брадва“, са избягали от поправителен дом близо до столицата на Нигерия, Абуджа, по време на проливен дъжд, който съборил част от стените на зандана.

Търговията с оръжие в Нигерия се контролира от Черната брадва

 Търговията с оръжие в Нигерия се контролира от Черната брадва
Facebook/nairaland и occrp.org

От килиите успели да духнат 118 души. 10 души впоследствие са заловени отново, но останалите са в неизвестност и се издирват. Изявление на затворническите власти обаче гарантира сътрудничество с други агенции за сигурност за справяне със ситуацията и призовава гражданите да продължат ежедневието си без излишна тревога.