0

Н овата учебна година, започваща на 15 септември, е управлявана от числото три. Превес ще имат грамотността като цяло и природонаучните дисциплини. Това коментира нумерологът Ели Маринова по случай старта на новата учебна година. Тя изготви карта на база 2024/2025 г. и данните на България, считани от новия обществен строй, стартирал с промените на 10 ноември 1989. Така се появиха още футурологични тенденции, идващи по линия на активни числа: двойка, осмица и деветка.

Първи срок

„Първият срок ще мине под знака на осмицата и двойката. Тази комбинация ще донесе по-бързо и качествено усвояване на учебния материал и може да се проектира в по-висок успех. Успоредно с това хубаво би било да се върнем към възрожденските идеали за просвета. Ала това да не е само на думи, ами да запалим наистина искрата у младите за наука и прогрес, което в сегашните условия може да се реализира чрез нетрадиционни методи за обучение“, съветва Маринова. Така и преподаденият материал по физика, математика, химия и биология ще се възприема по-лесно. Именно тези дисциплини ще бъдат акцентът на годината.

Равносметка

Нумерологията подсказва още, че стартът на втория срок ще изисква някаква ретроспекция и връщане назад. Според Маринова е добре да се направи една равносметка кое е правилно и продуктивно и кое не. Този въпрос стои не само пред учениците, но и пред учителите. „А родителите да внимават, защото още от октомври ще влезем в енергийната орбита на тройката. При подрастващите средата сега ще се превърне в първостепенен фактор. Каквото поощри тя, това ще се случва. Това ще важи както за школото, така и за свободното време. В тройката обаче е и споделянето на опит и умения. В този смисъл да се насърчават децата да учат едно от друго като на игра, а учителят само да насочва този процес“, анализира кабалистичните знаци Маринова.

Разкрива, че ще се засили тенденцията за събиране на учениците в групи по интереси. Това ще улесни по-ранното профилиране на всеки според неговите заложби.

„Педагозите да вървят по линията на събуждане на интерес, а не да се движат само по норматива, какво и докога от учебния материал трябва да се мине на галоп. Това вече е контрапродуктивно“, коментира нумероложката.

Сезон

Според езика на числата през новия образователен сезон обществото като цяло ще бъде много чувствително и изискващо в сферата на просветата. „Това ще бъде независимо дали става въпрос за начално, средно или висше образование – тази тенденция идва от числото 30. А конкретно за висшистите ще има засилен интерес или някакви реформи там“, загатна Ели Маринова. По думите й базовата грамотност и чуждите езици също ще са сред фокусите на новия школски период. А държавата ще трябва да започне да работи по-активно с малцинствата и социално слабите групи. Както и с бизнеса в посока адекватна подготовка на кадри от средните училище за пазара на труда.