0

Т ази година сезонът на любовта се падна в края на есента и началото на зимата.

Навлизането започна на 24 ноември, когато Марс и Стрелец в съчетание с другите небесни сили като Юпитер, Венера и Луна, ни въведоха в сезона, благоприятен за любов, романтика, но и за истерии - този път под знака на зодия Стрелец, започнал ден по-рано. Настана време да заменим тъмната мощ на Скорпиона със светлата, макар понякога и доста фина, енергия на Стрелеца.

Покровител

Сега звездите така се подредиха, че зодия Стрелец се оказа покровител на любовта във всичките й форми. Слънцето гостува на Юпитер – управителя на Стрелец – знака на приключенията. Неговата енергия подтиква нашия живот към промени и открития, към разширяване на кръгозора. Пътешествия, посещаването на курсове и въобще склонност към обучение, а дори и чисто или не чак толкова праволинейно любопитство са заложени в този период.

Юпитер е управителят на Стрелец, планетата на щедростта и справедливостта. Това астрологично означава, че през този период ще ни е по-лесно да даваме и споделяме различни неща с хората около нас (познати и понякога непознати). Но не означава непременно, че ще похарчим всичките си пари за подаръци (макар празничният сезон тепърва да се развихря пред нас). Може все пак да станем по-щедри, предимно с чувствата и емоциите си. Някои ще открият назидателност в себе си и ще почувстват, че могат да помагат на други хора да учат и да се променят, като споделят своя опит.

Но, бягайки от висшите сили на Стрелеца, не трябва да забравяме и неговата склонност да преминава бързо от един полюс на друг, от крайност в крайност. Всички зодиакални знаци сега са обзети от енергията на Стрелеца. Независимо от вашата зодия, през сезона на Стрелеца по-настоятелно ще имате нужда да говорите и да споделяте много неща, да споделяте размислите си. Тактът играе голяма роля сега и е много важно да не забравяте не само да говорите, но най-вече и да слушате човека до вас или срещу вас, твърдят вещи в занаята астролози.

Смяната на енергиите преминава бурно, но плавно. Скорпионът властваше до 22 ноември и с конфигурацията на звездите донесе доста проблеми и напрежение. Постепенно светът се освобождава от тъмната енергия, дошла в края на този сезон, и вече преходът се усеща по-спокоен, но не по-малко страстен. Все пак Стрелецът носи начален ентусиазъм и като цяло положителна енергия. Има повече предпоставки за честност, харизма, спонтанност, забавление и жизненост. Както се казва, няма скрито-покрито – поне има по-малко предпоставки за игри в тъмното и повече склонност нещата да излязат наяве и да се развиват в светлата част на силата. Ако си послужим със сравнения ала „Междузвездни войни“, то тъмната страна губи, а светлата джедайска енергия вземе превес.

Все пак и през времето на Стрелеца има проблеми, както вече споменатото преминаване от една крайност в друга. Но точно при него е възможно да бъдат пропуснати някои съществени неща, вглеждайки се в не чак толкова важни детайли. От своя страна това води до трудно постигане на целите, понякога Стрелецът не може да улучи и доста големи мишени, но поне опитва, чудейки се защо не се случва. Така характерното за Стрелеца разпиляване е в състояние да прерасне в истински хаос и това е едно от нещата, от които трябва да се пази всяка една зодия през този период.

За да се избегнат подобни препятствия под властта на Стрелеца, по-добре е да се помисли как може да бъде впрегната да работи позитивно огромната енергия на знака. Психолозите казват, че ако просто кажем: „Искам да постигна нещо“, но не формулираме прякото си и съвсем точно намерение, тогава това ще бъде грешка. Така че, преди да тръгнем да преследваме мечтите си този сезон, по-добре е да си направим план какво и как точно можем, за да се отправим към желаната цел. И е добре да не се надценяваме, а да разчетем трезво силите си – в това отношение Стрелецът ни помага.

Връзки

Ето и някои небесни връзки през този сезон на любовта и Стрелеца. Те не винаги са само положителни и любвеобилни, даже напротив. Но както всичко на този свят, за едни едно е добро, за други може и да е крайно лошо.

В този период всичко започна с навлизането на положителната енергия от Марс, когато на 24 ноември тази планета се вля в Стрелец. Този транзит даде така очаквания мощен тласък, от който се нуждае всеки един от нас. Той се появява силно в неща като пътуване и срещи. Това може да означава да поканите любим човек на среща, да се запишете за курс, дори да се преместите да живеете и работите в нов град. Въпреки че общото настроение ще бъде оптимистично и направо радостно, има няколко транзита, които ще внесат известен смут в сезон 2023 на Стрелеца.

Сега Марс дава своята положителна насока, но в неговото разположение се появява и един тъмен аспект – образува квадрат със Сатурн и това е силно противопоставяне на разнопосочни енергии. Това може да попречи за реализацията на плановете. Например могат да ви поканят на купон, но да не успеете да отидете, защото още не сте си завършили работата, а не искате и не можете да я оставите за утрешния ден.

Още в началото на периода шестмесечният цикъл на напрежение ще приключи по време на пълнолунието в Близнаци на 27 ноември. Луната е силно комуникативна, а това може да означава значителни промени в разговорите, писмата/ чатовете и въобще в общуването, както и в изследванията, настъпили през последните шест месеца. Някои може да се чувстват по-уверени в своето образователно пътуване, докато други може да забележат значително подобрение в работата си, базирана именно на по-добрата комуникация. Но все пак трябва да се пазим, защото Луна в Близнаци, макар и за кратко, означава бъбривост, дори до дразнещи околните размери.

Сериозен разговор се появява, когато Меркурий влиза на 1 декември в Козирог и започва периодът за последната му за тази година ретроградност. След като космическият пратеник е в знак, управляван от Сатурн, са възможни по-структурирани, задълбочени и професионални дискусии. Меркурий в Козирог няма да бъде детински или хумористично настроен, така че очаквайте сериозен подход към бизнеса по време на този транзит. Доколкото Меркурий ще бъде в своята директна фаза преди сянката и обръщането на движението, си струва да наблюдавате своя тон, маниери на поведение и спазване на точност, за да избегнете бъдещи проблеми по време на ретроградната му фаза, която започва на 13 декември – съветват астроекспертите.

За съжаление, на 4 декември Венера прекратява небесната си любовна връзка, облагодетелстваща началото на сезона на любовта. Планетата на парите, красотата и любовта ще загуби силната си позиция, когато навлезе в знака на Скорпиона. Въпреки че традиционната астрология смята Венера в Скорпион за неблагоприятна връзка, този транзит все пак е много вероятно да отвори нови възможности и да разкрие неподозирани таланти. Находчивостта ще бъде ключова черта за Венера в Скорпион за получаване на доходоносни възможности – и във финансово, и особено в романтично отношение. Все пак трябва да се помни, че Венера в Скорпион може да предизвика ревност и дори не много положителни мании.

На 6 декември приключва друга ретроградност, когато планетата на мечтите, илюзиите и дълбоките чувства Нептун стане директен в любимата си зодия Риби. В началото на 30 юни 2023 г. ретроградният Нептун ни насърчи да свалим розовите си очила. Последните няколко месеца могат да бъдат поучителни за нас, особено ако се разсеят всички илюзии и обърквания. Когато Нептун стане директен, смътното усещане за чудо може да се върне, загадъчно казват експертите по въпроса. Така че опитайте се да не се поддавате на илюзии и да се придържате към проверката на реалността, която може да бъде трудна през оптимистичния и любовно настроен сезон на Стрелеца.

Към средата и във втората половина на декември се появяват нови предизвикателства, когато в Козирог изникне ретроградният Меркурий на 13 декември. Очаквайте проблеми с изразяването, както и неочаквани промени в плановете. Можем да се почувстваме разкъсвани между различни посоки, но е важно да запомним, че винаги има повече от един път за постигане на една цел.

Новият полугодишен цикъл започва на 12 декември с новолунието в Стрелец. Тъй като това е последното новолуние за годината, може да е подходящо време да дадем израз на намеренията си за това, което искаме да ни донесе 2024 г. Добре е от астрологична гледна точка да си направим план. Тъй като Стрелецът е свързан с пътуване, образование и духовност, през следващите шест месеца ще се появят нови преживявания, обвързани с тези направления.

Вероятността нещата да се оформят в нещо прекрасно е по-голяма от който и да е период на 2023 г. И това може да се случи, когато Слънцето в Стрелец направи благоприятен аспект към Северния възел в Овен и Южния възел във Везни на 15 декември. Енергията, ориентирана към действие, предполага, че ще се чувстваме по-уверени в способностите си, докато преследваме нова възможност или започнем още една глава, променяща живота ни. След като се насладим на вълнуващото пътешествие през сезона на Стрелеца, ще достигнем нашата дестинация. Това е, когато Слънцето се премести от огнения Стрелец в движещия се и обзет от елемента земя Козирог на 21 декември 2023 г. С началото на сезона на Козирога бурната атмосфера, характерна за Скорпион и по-малко за Стрелец, има шанс да се стабилизира и да започне една по-отговорна подготовка за новата година.

Знаци

Любовта във всичките й форми – семейна, плътска или просто между хората, е най-силна при три зодии в сезона на Стрелеца – Овен, Дева и Стрелец. Ето кратко за всеки знак.

Сега Овенът по-лесно ще се възползва от огнената енергия, тъй като Слънцето в Стрелец е в неговия девети дом - на приключенията, пътуванията и висшето образование (това е домът, управляван от Стрелец). Деветият дом е дълбоко духовният сектор на вашето астрологично небе и отваря врати, които отдавна са затворени. Новите перспективи ще ви помогнат да промените посоката на пътя си.

При Телец силата навлиза в осми дом на трансформацията и споделените ресурси. През декември ще почувствате нужда от усамотение и ще сте склонни да се оттеглите от обществото. Моментът е благоприятен да помислите за финансите си, да съставите или уточните бюджет.

За Близнаци връзките сега са на фокус. Слънцето се премести във вашия сектор на партньорства и договори, присъединявайки се към вашия управител Меркурий. Това вероятно ще увеличи желанието ви да влеете енергия във връзката си, като прекарвате повече време с любимия човек. Намирането на баланс също ще излезе на преден план. Когато Марс влезе в знака на Стрелеца, той допълнително активира този сектор от вашия хороскоп.

Слънцето сега влиза в шести дом на Рака, свързан с ежедневието, работата и здравето. Това стимулира новото, като изчистите остарелите модели. Темпото на живот се покачва. Марс, свързвайки се със Слънцето, може да увеличи натоварването ви, но се опитайте да не се претоварвате много. Основното нещо е ефективността.

Слънце в Стрелец е светло време за Лъв, тъй като активира вашия пети дом на романтика, удоволствие, деца и творчество. Това е много вдъхновяващо време, което подчертава вашата общителна природа. Искате да сте там, където е забавлението и да следвате желанията на сърцето си. Това е страхотно време да насочите енергията си към творчество и физически упражнения.

Слънцето осветява 4-ти дом от хороскопа на Дева и акцентът пада върху домашните дела, семейството и емоционалната сигурност. Времето, прекарано със семейството, ще ви предразположи да се поглезите и общувате повече с близките си.

Слънцето сега влиза в трети дом на комуникация, пътуване и учене на Везните. А Меркурий е в същата част на небето, комуникацията и всичко свързано с нея ще се засили. Но внимавайте да останете концентрирани, защото енергията на Стрелеца лесно ви разсейва.

На Скорпиона вниманието се насочва към проблемите от втори дом, свързани с парите и самочувствието. Създаване на чувство за сигурност, както и към комфорта и удоволствието. Вторият дом е свързан с личните притежания и може да се чудите дали имате всичко необходимо. Пазете се от импулсивни покупки, ако не искате да се справите с последствията от надхвърлянето на бюджета си.

В рождения период на Стрелеца Слънцето е във вашия първи дом на самосъзнание и идентичност, което ви кара да се чувствате особено смели и могъщи. Вие ще бъдете център на вниманието, което ще добави увереност и ще ви направи популярни. Това е време, благоприятно за спонтанност и опитване на нови неща. Марс също навлиза във вашия знак, добавя сила и енергия, но може да има тенденция към прекален егоцентризъм и пренавиване, дори за досада. Избягвайте да бъдете прекалено настойчиви, но използвайте тази енергия.

При Козирог Слънцето попада в 12-и дом – на уединението, подсъзнанието и връзката с божественото. Дори на работохолика Козирог ще му е нужна почивка и отмора от настойчивото придвижване към целите. Марс също влиза в този сектор и е наистина добре да намерите повече време за себе си и семейството.

За Водолея настъпва период, в който предпоставките за радост и лекота са повече. Слънцето е в 11-и дом – на дружбата и мечтите за бъдеще, това ви прави по-общителни и уверени. Това е и домът на Водолея, където Слънцето осветява природните му качества.

Сега Рибите са съсредоточени върху кариерата и дългосрочни цели. Слънцето е в горната част на хороскопа им и им помага да се покажат в най-добрата си светлина. В този период ставате по-амбициозни и изпълнени със сила, за да работите под напрежение, но внимавайте оптимизмът да не замъгли преценката и проницателността ви.