0

П итате ли ме как е вкъщи - няма слънце вече за нас, няма празници, няма нищо. С детето ни си отиде всичко. Това каза в разтърсваща емоционална изповед майката на прегазения на пешеходна пътека миналия септември Филип - Николина Петкова. 

Почернената майка бе поразена от новината, че Софийският градски съд е пуснал под домашен арест обвинения за катастрофата Петър Тодоров. По думите й тя разбрала за определението на съда от своя адвокат. Медиите също разбраха едва в началото на седмицата. Чак след това от СГС публикуваха мотивите на магистратите, с които изменят мярката за неотклонение на Тодоров от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Оказа се, че това е станало на 1 февруари. Прокуратурата пък не е протестирала определението на съда. Така, след като изтекъл срокът за обжалване, Тодоров се прибрал вкъщи. Това взриви близките и роднините на прегазеното момче, които излязоха на протест в сряда вечерта и блокираха столичните улици „Гурко“ и „Шишман“ - мястото, където 14-годишното момче бе блъснато. 

Справедливост

„Цялата система трябва да бъде изрината. Всичките са подкупни същества. Днес аз на теб, утре ти на мен. Така работят явно. И справедливост никаква“, възмути се почернената майка. „Ето, убиваш дете – пиян, с тройно завишение на разрешената скорост, на пешеходна пътека, няма спирачен път. Ако не са били хората, дори е щял да избяга. И въпреки това сега ние се чудим и маем... Просто не може да ми го асимилира главата. Все си казваш нещо ще се промени, нещо ще се промени, но нищо не се променя“, каза Петкова. Жената призова останалите родители да се молят на Господ да не им се случи същото и да ги подкрепят. „Защото утре може да е тяхното дете на пътя под гумите на колата. Съжалявам, че го казвам. Може да прозвучи грозно, но това е. Не съм мислила и аз някога, че ще ми се случи. Детето ми беше едно от най-стриктните. Никога не си е позволявал да наруши правило. На светофарите на зелено се оглеждаше. Нито слушалки, нито нещо друго. И какво - в разгара на живота си, на мечтите си, и да мине някакъв да го смаже“, плаче майката. По думите й, въпреки че Тодоров ще бъде следен с електронна гривна, това няма да му пречи да влияе на свидетели по делото.

Мотиви

Според магистратите, които са пуснали под домашен арест Тодоров, няма опасност той да се укрие. „Предвид изтеклия срок на задържане на Тодоров, който е в значителен размер от 5 месеца, единствено на характеристиките на престъпната дейност и на обществената опасност на деянието е недопустимо да бъде обосновавано продължаване на задържането на което и да е обвиняемо лице“, аргументира се съдът. „Необходимо е да бъде посочено и обстоятелството, че всяка мярка за неотклонение, включително и „задържането под стража“, е насочена към постигане на конкретно определени и законоустановени цели. Сред тези цели не са удовлетворяване на обществени нагласи, преодоляване усещането за липса на справедливост у обществото чрез драстично ограничаване правата на лице, все още единствено заподозряно в извършване на престъпление“, пише още съдът. 

Скоро внасят делото в съда

От Софийската градска прокуратура обясниха, че разследването е приключило и тече процедура по предявяване на материалите по делото на обвиняемия Тодоров и защитата му. Материалите са били предявени и на близките на Филип и техния адвокат. Ако страните нямат допълнителни искания, се очаква скоро обвинителният акт да бъде внесен в съда и процесът срещу Тодоров да стартира. Филип бе сгазен в центъра на София, на метри от МВР, в началото на септември миналата година. Момчето е пометено на пешеходна пътека. Установено е, че Тодоров е седнал пиян зад волана - бил е с над 2 промила алкохол. Фучал с над 80 км/ч при разрешени 30 км/ч. Още след инцидента очевидци коментираха, че шофьорът е настъпил газта, защото е искал да мине през пешеходната пътека преди момчето. След удара Филип загинал на място. В колата на Тодоров имало жена и дете, твърдяха очевидци.