Й оланта Делибозова–Йоли освен като прекрасен музикант е известна и като всепризнат майстор на десерти, в това число и кремове. Рецептите й предизвикват истинско симфонично мечтание в кухнята, а и не са толкова сложни, колкото може човек да помисли на пръв поглед. Ето няколко идеи от yoli-bg.com.

Сладоледен с капучино

Необходими продукти за 4 чаши по 250 мл:

  • 600 мл ванилов сладолед
  • 1-2 с.л. инстантно кафе, разтворено в 70 мл вода
  • 4 с.л. течна сметана
  • 300 мл прясно мляко
  • 1 с.л. какао или 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

Сложете чашите във фризера и ги замразете за 1 час. Оставете сладоледа да омекне на стайна температура, докато се превърне в гъст леден крем. Към него прибавете течната сметана и разбийте с миксер. Отделете 3-4 с.л. от сладоледената смес и я смесете с кафето. Извадете чашите от фризера и ги напълнете до 2/3 с ваниловия сладолед. Върху него сипете еспресото и веднага замразете отново.

Подгрейте млякото съвсем леко. Трябва да е хладко. Разбийте го на пяна. (Може да направите това или с разпенител за мляко, или с пасатор. Аз нямам такъв уред, затова използвах пасатор. Нужно е само да не го потапяте напълно в млякото, за да може въздухът свободно да циркулира. Разбивайте на високи обороти.)

Извадете чашите от фризера и ги допълнете с млечната пяна. Замразете отново до сервиране. Поднесете сладоледеното капучино, поръсено с какао или канела. Да ви е свежо!

С манго

Необходими продукти за 8 крема:

  • 1 добре узряло манго
  • 1-2 с.л. кристална захар
  • сок от 1/2 лимон
  • 200 г рикота
  • 100 г пудра захар
  • ванилия
  • 200 мл течна сметана
  • 7 г желатин за муса (1 пакетче)
  • 3 г желатин за глазурата (1/2 пакетче)

Начин на приготвяне:

Обелете мангото, нарежете го на парченца и го пасирайте до гладкост заедно с кристалната захар и лимоновия сок. В купа разбийте рикотата заедно с пудрата захар и ванилията. Към нея добавете половината от манговото пюре. Разбъркайте. В друга купа разбийте на сняг сметаната без никаква захар. С внимателно бъркане я прибавете към основния крем. Залейте желатина със студена вода и го оставете да набъбне. Загрейте го в микровълнова фурна или на слаб котлон, за да се разтвори. Прибавете 1/3 от него към манговото пюре. Останалият желатин сипете в крема. Разбъркайте. Начинът на оформяне на крема е въпрос на лично предпочитание. Ако желаете да направите топки, ви е нужна подходяща силиконова форма с полусфери. Напълнете ги с крем и сложете във фризера да замръзнат. След това ги извадете от формите и слепете половинките, за да образувате сфери. Замръзнали ги потопете във все още течното желе от мангово пюре. От разликата в температурата желето веднага полепва по крема и се стяга. Може да оформите крема в чаши или купички. Гарнирайте по ваше желание и сервирайте. Да ви е сладко!

Пюрето, което служи за глазура, не е напълно желирано. Умишлено съм го оставила така, тъй като не исках да се получи твърдо желе, а само стегната оранжева обвивка около сферата. Ако желаете, може да го желирате, като увеличите количеството желатин. За тази рецепта препоръчвам да не заменяте рикотата с извара.

Ябълков

Необходими продукти за 6 крема:

  • 3 яйца
  • 80 г захар
  • 200 мл прясно мляко
  • 25 г кокосови стърготини
  • 2 големи ябълки
  • подправки по ваш вкус (ванилия, лимонова кора, канела, кардамон, карамфил)
  • 1 ч.ч. захар за карамелизиране

Начин на приготвяне:

Почистете ябълките от кората и семките и ги нарежете на парченца. Задушете ги в съвсем малко вода заедно с подправките, докато омекнат. Отстранете подправките и пасирайте ябълките на гладко пюре. Охладете. Карамелизирайте захарта за карамела. На дъното на всяка купичка сипете по малко карамел. Завъртете купичките така, че карамелът да облее и стените им. Разбийте леко яйцата със захарта и разредете с прясното мляко. Добавете кокоса и ябълковото пюре. Напълнете със сместа купичките, сложете ги в тава и сипете в нея гореща вода. Изпечете крема на водна баня за около 30-40 минути в предварително загрята на 150 градуса фурна. Сервирайте крема студен, обърнат в десертни чинийки. Да ви е сладко!

Кремът се приготвя на водна баня, прилича на крем-карамел, а всъщност е напълно различен.

Кокосов с ягоди

Необходими продукти:

  • 500 г ягоди
  • 2 с.л. амарето
  • 200 г натрошени сладки амарети или ореховки
  • 200 г неподсладено кокосово мляко
  • 200 г маскарпоне
  • 2 яйца
  • 150 г пудра захар
  • ванилия
  • 10 г желатин на прах

Начин на приготвяне:

Почистете ягодите и нарежете половината от тях на кубчета. Мариновайте ги с амарето и ги оставете да престоят 5 минути. Останалите ягоди нарежете на филийки. Разбийте жълтъците с половината захар на водна баня, за да се темперират, в случай че се притеснявате да ги консумирате сурови. Добавете ги към маскарпонето, сипете ванилията и разбийте на гладък крем. Сипете кокосовото мляко и отново разбъркайте. Разбийте белтъците на сняг. Постепенно прибавете останалата захар, като продължите да разбивате, докато получите плътен стегнат крем. Към маскарпонето прибавете разбитите белтъци, а накрая и желатина, разтворен на водна баня в малко вода. Разбъркайте всичко много добре.

За да подредите крема, на дъното на чашите сложете по 1 с.л. от маринованите ягоди. Сипете крем и покрийте с пласт от натрошените амарети. Върху тях подредете ягодови резенчета, като ги подпрете по стените на чашата. Напълнете с крем догоре и завършете с ягоди. Да ви е сладко!

Брюле с бял шоколад

Необходими продукти:

  • 600 мл пълномаслена течна сметана
  • 120 г бял шоколад
  • 7 жълтъка
  • 80 г захар
  • ванилия
  • захар за поръсване

Начин на приготвяне:

Загрейте сметаната, без да я кипвате, и я отстранете от котлона. Начупете в нея шоколада и разбъркайте добре, докато получите гладка консистенция. Разбийте жълтъците със захарта на пухкав крем. Налейте сметаната на тънка струйка към жълтъците, като бъркате непрекъснато. Налейте крема в купички за брюле. Изпечете го на водна баня за 1 час на слаба температура от 130 градуса или 20 минути на 180 градуса. Водата в тавата трябва да бъде 2/3. Оставете готовия крем добре да се охлади и стегне в хладилника. Преди сервиране поръсете крема с тънък пласт захар и карамелизирайте с домакинска горелка. Ако не разполагате с такава, сложете купичките под силно загрят грил, докато се карамелизира захарта. Да ви е сладко!

Справка: До XVIII век този десерт е известен в Европа като британски крем. Смята се, че кремът от яйца и захар е направен първо в Тринити колидж, в Кеймбридж. Французите оспорват това, като казват, че рецептата е дело на главния готвач на Орлеанския херцог. От това възникват други спорове – испанците твърдят как брюлето е вариант на крем каталана.

Рикота в шоколадова кошничка

Необходими продукти:

  • 200 г млечен шоколад за кошничките
  • 200 г рикота
  • 2 белтъка
  • 100 г захар
  • ванилия
  • 1 с.л. захаросани портокалови корички или настъргана кора от 1/2 портокал
  • 3-4 с.л. смлени ядки по избор

За глазурата:

  • 2 белтъка
  • 100 г захар
  • ванилия

Начин на приготвяне:

Стопете шоколада на водна баня. В хартиени или силиконови форми за кексчета сипете по 2 ч.л. от стопения шоколад. Наклонете формичките навсякъде, за да се облеят добре страните с шоколад. Поставете ги обърнати надолу върху решетка, за да се изтече излишният шоколад. Под решетката поставете хартия за печене. Така след това може да съберете изтеклия шоколад и да го ползвате наново. Оставете формичките, за да се стегне малко шоколадът, но докато е още лепкав, поръсете по дъното и стените счукани запечени ядки. (Моят избор беше суров шамфъстък, примесен с малко черен чай матча.)

Разбийте на сняг белтъците. След това постепенно сипете половината захар и доразбийте, докато тя се стопи и образува меки и плътни връхчета. Отделно разбийте рикотата с останалата захар и ванилията. Добавете портокаловите кори и белтъците, като бъркате внимателно с лъжица или бъркалка. Кремът трябва да е лек, пухкав и немного гъст. Разбира се, ако се втечни прекалено, ще се наложи да му добавите малко желатин. Разпределете крема във вече стегнатите шоколадови чашки и ги оставете на студено поне за два часа. След това внимателно отделете книжните или силиконови капсули от тях. Накрая разбийте останалите белтъци със захарта и ванилията на хубав гъст крем и украсете кошничките по ваше желание. Не съм посочила точен брой на готовите кошнички. Сами преценете колко да направите. Да ви е сладко!

Аперол

Необходими продукти за 6 десерта:

  • 200 мл аперол
  • 300 мл просеко
  • 100 мл вода
  • 15 г желатин
  • 250 г маскарпоне
  • 200 г гъсто кисело мляко
  • ванилия
  • 80 г пудра захар
  • настъргана кора от 1 портокал

Начин на приготвяне:

Накиснете желатина във водата, докато набъбне. Загрейте го на водна баня или в слаба микровълнова фурна, докато се стопи. Разбъркайте го с аперола и просекото. Сипете сместа в купичка и приберете в хладилника за няколко часа или докато се желира напълно. В купа разбъркайте с лъжица маскарпонето, киселото мляко, захарта, ванилията и портокаловата кора. Разпределете крема в чаши. Извадете желето от хладилника и го раздробете с вилица. Сипете го върху крема. Съхранявайте десерта в хладилник до сервиране. Да ви е сладко!

Може да направите крема с рикота, шманд, крем фреш или заквасена сметана вместо маскарпоне. Ако не ви харесва раздробеното желе, излейте го на равен пласт върху крема и желирайте.

Един от любимите ми летни коктейли е Аперол-шприц. Приготвя се от три части вино просеко, две аперол и една част газирана вода. Разбира се, много лед и резен портокал. Представям ви го във вариант на десерт. Комбинацията от плътния сладък крем и леко горчивото желе е изумително вкусна.