Носителката на титлата „Мисис България Елит“ Диди Торлозова е завършила мениджмънт и маркетинг, стига до ръководни позиции на големи фирми в сферата на икономиката. Години наред работи като банкер, а последната й работа е като директор на компания за допълнително пенсионно осигуряване. Оказва се, че всичкото това напрежение се е отразило на здравето й и тя оставя всичко, за да посвети времето на себе си. Пред „Здраве с Телеграф“ тя разказва как е свалила над 30 килограма само с режим и по-важното сложила хормоните си в норма само с хранителната диета.
Всичко започва преди малко повече от 3 години, когато след проведени изследвания открива, че страда от Хашимото. „Години наред се чудех от какво наддавам килограми. В един момент на кантара видях 100 килограма и се стреснах“, споделя Диди. Смята, че болестта й се отключила от целия стрес и напрежение в работата. Отивайки на ендокринолог, докторът казва, че единственото лечение е хормонална терапия или... И тя се хваща за това „или“, след което следва „правилно здравословно хранене“.
Диди започва да чете, да учи и да открива всякаква информация за почти всяка храна. Така и не започва хормоналната терапия. Почти половин година всяко едно прочетено нещо пробва на себе си. „Всичко беше проба-грешка. Коя храна как се отразява, добавки и т.н.“, споделя тя. Започва да вижда резултата след първата година и вече, освен че е свалила 30 килограма, е сложила в ред хормоните си.
Принципи
Храненето на Мисис Елит лежи на 5 основни принципа. Като за начало премахва всякакъв глутен. „Аз нямам непоносимост, но за заболяването Хашимото глутенът е проблем. Неговата молекула се разпознава от организма като тази на болестта и той започва да се бори“, казва тя. Прави си сама хляб от лимец или пък от червена леща. Избягва да купува каквото и да е с глутен и все пак веднъж в месеца си прави т.нар. мръсен ден, за да не развие резистентност.
Вторият принцип е: Не на бялата захар. Сладкото се прави с подсладители, които са от естествен източник - стевия, кокосова захар, петмез от фурми. Третото правило е да се консумират храни без Е-та. „Чистата храна е много важна. Намирам си домашно месо, домашни яйца, и т.н. Има много групи във Фейсбук например на домашни производители“, разказва Торлозова. Без лактоза. В менюто на Диди няма и мляко от краве произход. „Ако искате да консумирате мляко и млечни продукти, съветвам да опитате козе или пък биволско и овче“, съветва още тя.
Риба
В дневния режим на Мисис Диди има много Омега-3. Яжте риба - сьомга от морските и всякакви речни. Не препоръчва да се прекалява с морски деликатеси, защото в тях има много живак. „Препоръчвам за дамите всякакви ферментирали храни. Много са полезни, действат като пробиотик, но естествено ферментирали. Без захар и други подсладители“, това е последният принцип, на който се основава режимът на Диди. Освен това в менюто и има доста добавки. С течение на времето минерали и витамини се изчерпват, особено при жените те са изключително важни. Денят й започва с витамин D и К, всеки ден приема Омега-3, които са от голямо значение за правилното функциониране на организма. Комбинация от витамин В също приема всеки ден. Според нея един курс витамини и добавки трябва да е поне 3 месеца, за да се получи необходимото наслагване. Прави пауза около месец между тях. Една от любимите й добавки е куркумата. Куркуминът в куркумата допринася и за производството на серотонин и допамин в организма. Предотвратява ракови заболявания, бори се с Алцхаймер, подобрява мозъчната дейност, намалява риска от сърдечни заболявания. Куркумата се използва в Индия от хиляди години като подправка и като лечебна билка.
Вода
Една от основните съставки на менюто й е алкалната вода. „Има няколко начина да се алкализираме. Единият начин е със зелени храни, но това е доста трудоемко. Другият начин е сред природата. Качвайки се в планината, дърветата насищат въздуха с тези йони, които ни алкализират. Последният начин е с водата. Добре е тя да е с PH между 8-9. Това е един от най- добрите антиоксиданти. Тя неутрализира в пъти киселинността в организма. А да не забравяме, че когато той е киселинен - организмът става трапеза за всички болести“, обяснява Мисис Диди и припомня на всички, че движението също е едно от важните неща за здравословен начин на живот. Самата тя не е почитател на фитнеса, но не пропуска да прави дълги разходки с кучето, като всеки ден прави своите 10 000 крачки.
Рецептите на Диди
Закуска
Палачинки:
Необходими продукти за 1 доза:
1 яйце (домашно)
2 лъжици безглутенови овесени ядки
1 лъжица котидж сирене, кисело мляко или скир, каквото обичате, плюс малко безглутенова сода.
По желание може да добавите и доза протеин.
Добавяме около 200 мл вода и блендираме.
Изпичаме палачинките с няколко капки кокосово масло.
Гарнираме по желание с банан, плодове или течен шоколад, който си правим от 1 лъжица мед и 1 лъжица тахан.
Обяд
Свинско с кисело зеле
Тук важната част е да не използваме олио за мазнина, а може да добавим лъжичка мас.
Всички ферментирали храни са панацея за червата, а месото гледаме да е домашно или купено от български месарски магазин, за който знаем, че зареждат прясно месо. Аз лично предпочитам да го обработя в алкална вода, по този начин не само намалявам киселинността му, но и става много крехко и сочно.
Оризът, който прибавям, предпочитам да е с нисък гликемичен индекс като басмати.
Вечеря
Печена пъстърва със зеленчуци (тиквичка, морков, чери домат, батат, лук, каперси)
Безглутенов хляб от червена леща
Накисваме около 300 г червена леща от вечерта.
На следващия деня я измиваме много добре и към нея прибавяме сол и сушени зеленчуци и малко вода - около 50 до 100 мл, и пасираме. Към получената смес добавям 2/3 супени лъжици хуск, който е 98% фибри и е изключително полезен за чревния тракт, и лъжичка безглутенова сода (може да я изгасим в малко лимон или оцет). Оставяме сместа за 5 мин. и хускът я стяга и я прави като тесто, от което си оформяме питките и печем на 180% до готовност.
Безглутенов хляб от лимец
3 супени лъжици безглутенов лимец
1 с.л. хусла
50 мл вода
Разбърканата смес оставяме за 2/3 минути да набъбне като тесто и изпичаме на тиган с незалепващо покритие с малко кокосоно масло. Ако я поръсите със самардала, става топ.
