0

- Станислава, грабнахте престижното 8-о място по време на конкурса „Мисис Вселена 2022“, провел се в София. Как се чувствате?

- Изключително щастлива съм. Признателна и благодарна за наградата и възможността. Не крия, че силно се надявах да вляза в топ 25, знаех, че останалите момичета са достойни конкурентки. Радостта, че влизам в десетката, беше огромна.

- Добре ли се представи България като домакин на шоу от такъв мащаб?

- Не просто добре, а на високо ниво, което бе забелязано от всички участници и замесени в реализацията. Екипът беше изготвил програма, която диктуваше ежедневието ни. Имахме възможността да обиколим едни от най-големите забележителности в София, разказвайки ни за годините назад и символите днес. Забелязах, че българските традиции провокираха любопитството на останалите момичета. Вълнение донесе и дегустацията на традиционната българска кухня, както и посещението на механа - такава, каквато я познаваме ние като място за веселие. Личеше, че всичко това е плод от дълго планиране, дължим го на Меги Савова. Тя заслужава големите овации.

- Дефилирахте с народна носия, как избрахте костюма?

- Реших да представя страната ни с шопска носия - имаше черен сукман, пайети и гайтан. Това, което допринесе за визията, бе короната тип шапка, от цветя. Жените, борещи се за наградата, слушаха няколко дни за традициите ни, исках да се докоснат до тях, да ги видят.

- Прекарали сте дълго време с конкурентките за голямата награда, успяхте ли да се сближите с някоя от тях?

- Никога не съм харесвала клишетата, че конкурсите за красота са арена за битка и надмощие. Напротив, това, което ти дава възможността не просто да представиш страната си, а дори да видиш каква е конкуренцията, е нещо огромно. Имам шанс за контакти, знания, дори приятелства. Смехът, веселата нотка извън сцената и подиума, разходките и всичко останало е свят, в който не вирее суета. Сприятелих се с момичетата от Африка, Еквадор и Казахстан.

- Преди дни сте получили покана за надпревара в Индия, ще представите ли страната ни там?

- Това е изненада за мен, все още обмислям решението. Надявам се в най-кратък срок да имам яснота за себе си. Аз съм от този тип жени, които първо проверяват всички детайли и след това дават отговор, не разчитам на спонтанни решения, когато става дума за имидж и работа.

- От кого получавате най-голяма подкрепа?

- От моето семейство. Винаги съм казвала, че съпругът ми е моята по-добра половина, той е винаги до мен. Съветва ме, подава ми ръка и ми подарява усещането за сигурност.

- Вие сте майка на две деца, как съчетавате професионалните си ангажименти с домакинството и времето, посветено на семейството?

- Те са големи момчета, мога да кажа, че съм късметлийка с мъжете у дома (смее се). Те са много организирани и подредени, умеят да вземат правилни решения, рядко се нуждаят от помощ и насоки. Стиковаме се чудесно. Разбира се, аз винаги съм насреща, когато имат нужда от мен. Ролята на съпруга и майка е мой приоритет.

- Разкажете ни за наследниците си, какви са техните хобита?

- Големият ми син обича да рисува, малкият е спортен тип - тренира футбол, активен е... Те са много добри деца, ученолюбиви са и вярвам, че ги чака най-доброто.

- Какво правите в свободното си време?

- Отделям време за себе си. Това е част от професията ми, но и мой дълг. Красотата изисква своята грижа - не говоря за познатия изкуствен типаж, а за здравата красота, която личи на първо четене - хубава коса, кожа и пр. Тренирам и се храня здравословно, така също допринасям.

- Защо се “скрихте” от социалните мрежи, пречат или помагат те?

- Технологиите дават редица възможности, но в същото време крият своите дълбоки рискове. Не харесвам идеята за живот в измислен свят, псевдореалност, която дава лъжлива сигурност. Това налага да се използват с мярка. Не съм се скрила, но разчитам на щастието в реалността вместо на лайковете в мрежата.

- Наскоро се върнахте от почивка на Малдивите, това ли е дестинацията фаворит?

- Смея да твърдя, че съм обиколила редица държави, куп екзотични кътчета... Малдивите са моето разбиране за рай - чисто, подредено, гостоприемно, спокойно... Стъпя ли във финия пясък, забравям за натрупаното напрежение, неприятните задължения, изобщо изключвам всичко негативно.

- Кой е най-яркият ви спомен като пътешественик?

- Бях на почивка със съпруга ми и децата в Дубай. Плувахме с делфини, беше страхотно преживяване. Това беше първото, което изникна в ума ми.

- За финал - ако можехте да се опишете с една дума, коя би била тя?

- Оптимист.

БЛИЦ

Обичам... семейството си

Мразя... лъжата

Най-често ходя... до морето

Не излизам без... телефона си

Под леглото има... рокли

Мечтая за... мир

Любимият ми филм е... “Американски снайперист”

Страхувам се от... катастрофи

Възхищавам се на... майка ми

Искам да съм... дете

* По статията работи Алина Динева