0

С кандален, странен, безскрупулен - може да се чуят хиляди определения за Доналд Тръмп и вероятно всички те ще бъдат верни. Но никой не може да отрече едно: ексцентричният милиардер знае как да постига всичко, което пожелае.

Вероятно мнозина си спомнят не толкова отдавнашните времена, когато денят не беше ден, ако не започнеше с туит на Тръмп. И макар гласът му в социалната мрежа да бе заглушен, а напускането му на Белия дом - с гръм и трясък, „ураганът Тръмп“, както дълго време го наричаха американските медии, отново прикова общественото внимание. Не с политика, а с комедия, с каквато не спира да ни забавлява и след изтичането на президентския си мандат.

Преследване

По-рано тази седмица служители от Федералното бюро за разследване (ФБР) нахлуха в имението на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп - Мар-а-Лаго във Флорида, като част от разследване на злоупотреба с документи от Националната администрация за архиви и досиета (NARA).

ФБР ровили из бельото на Мелания

„След като работихме и си сътрудничихме със съответните правителствени агенции, този необявен обиск в дома ми не беше нито необходим, нито уместен“, гласеше изявлението на Тръмп по повод поредния скандал, в който бе въвлечен. Бившият лидер на Белия дом се оплака, че Мар-а-Лаго „е под обсада, обискиран и окупиран от голяма групи агенти на ФБР“, които - по думите му - „отвориха дори сейфа ми“.

Бурните събития мобилизираха десетки привърженици на републиканеца, които се събраха на дежурство пред Мар-а-Лаго редом до изпратените служители на реда.

Тръмп отказва да свидетелства за бизнес делата му

Самият Тръмп описа обиските като „политическо преследване“ и обвини Демократическата партия, че се опитва да елиминира евентуален конкурент на президентските избори през 2024 г. При все че циркулиращата в медийното пространство информация, че през есента ще обяви официално кандидатурата си за надпреварата за президентския пост, засега остава непотвърдена.

Началото

Роден е на 14 юни 1946 г. в нюйоркския административен регион Куинс като четвъртото от петте деца на богатия строителен предприемач Фред Тръмп. Говори се, че младият Доналд е бил силно повлиян от баща си в мечтата си да направи кариера в сферата на недвижимите имоти. След като завършва бизнес училището Уортън към Университета в Пенсилвания през 1968 г., се присъединява към компанията на баща си „Тръмп Организейшън“.

Първите си сделки прави на 28-годишна възраст и бързо става известен в града със самовлюбеното си отношение, но и с готовността за поемане на рискове. След построяването на емблематичната „Тръмп Тауър“ в Манхатън Доналд Тръмп вече е считан за един от най-популярните богаташи в САЩ. Печели симпатии със своето приятелско отношение към служителите си. През март 2004 г. е избран от американските граждани за най-обичания милиардер в САЩ, а 3 г. по-късно получава звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Феновете на коледния филм с Маколи Кълкин „Сам вкъщи 2: Изгубен в Ню Йорк“ си спомнят сцената, в която Доналд Тръмп се появява за няколко секунди във фоайето на хотел „Плаза“ в Ню Йорк, който тогава е негова собственост. Всъщност през годините Тръмп е имал епизодични роли в над 20 филма.

Показва амбиции и за медийна кариера: близо десетилетие води риалити шоуто „Стажантът“, в което търси ръководители за компанията си. 

В личен план през 1977 г. Тръмп се жени за чехкинята Ивана Зелничкова. От брака им се раждат синовете му Доналд-младши (р. 1977 г.) и Ерик (р. 1984 г.), както и дъщеря му Иванка (р. 1981 г.). През 1992 г. се развежда, но година по-късно отново е на вълните на любовта. Жени се за актрисата Марла Мейпълс. Бракът им продължава 6 г. и в рамките му се появява другата дъщеря на Тръмп - Тифани.

Мелания Тръмп, словенка и бивш модел на дамско бельо, е третата съпруга на Доналд Тръмп. Двамата се венчават през 2005 г., а на следващата година се ражда синът им Барън. Освен баща на 5 деца Тръмп е дядо на 10 внуци.

 Едва ли някой би оспорил факта, че Тръмп знае как да печели пари. Въпреки че през 2016 г. падна с внушителните 35 позиции надолу в класацията на „Форбс“ за най-богатите американци, той все още се радва на толкова пари, с колкото може да си купи каквото пожелае. Без свян той неведнъж е признавал, че парите са нещо, което обожава, и твърди, че „хората се примиряват с посредствеността само по една причина - защото са мързеливи“.

Жаждата му за власт или живот - вие изберете - му донесе и един от най-престижните постове в света - този на държавен глава на САЩ.

Мандатът

Тръмп е разглеждан като потенциален кандидат за президент почти на всички избори от 1988 г. насам. През октомври 1999 г. той за първи път обяви публично намерението си да се включи в надпреварата за Белия дом като претендент на Реформистката партия, но през февруари следващата година оттегли кандидатурата си.

През септември 2010 г. Тръмп отново обяви, че „обмисля сериозно“ възможността да се кандидатира за президент на САЩ на изборите през 2012 г., но това така и не се случи. Или поне до юни 2015 г., когато той наистина влезе в надпреварата. След вътрешнопартийните избори републиканците го излъчиха за свой кандидат. Тръмп е вторият в историята кандидат за поста президент на САЩ от основните партии, който поначало е известен преди всичко като бизнесмен - първият е Уендъл Уилки през 1940 г.

Съперник за президентския пост от Демократическата партия бе Хилъри Клинтън. На изборите на 8 ноември 2016 г. Тръмп спечели с 306 гласа (56,88 %) на делегатите в Избирателната колегия, въпреки че получи по-малко подкрепа сред гражданите (61 332 151) от Хилари Клинтън,  която събра 62 562 377 гласа. Това е четвъртият подобен случай в историята на САЩ.

Към победата във вота Тръмп е най-възрастният от избраните за първи път президенти на САЩ - на 70 г., подобрявайки рекорда на Роналд Рейгън, който поема мандата, когато е 69-годишен. Тръмп също така официално е и най-богатият човек, заемал поста на държавен глава на САЩ. Освен това е единственият американски президент, който не е заемал никакъв държавен или военен пост преди влизането си в Белия дом.

Изцепките

През целия си мандат Доналд Тръмп не спираше да забавлява с нова доза смях почти всеки ден. Друг е въпросът, че смехът беше тъжен за мнозина.

Може и да има 5 деца, но само едно от тях е „малкото момиченце на татко“  - Иванка.

Тръмп често е обвиняван в сексизъм спрямо представителките на нежния пол, но изказването му, че „ако Иванка не ми беше дъщеря, може би... знаете, щях да изляза с нея“, постави на преден план отношенията между двамата, които мнозина сметнаха за неуместни. А издигането й на важни политически постове само изостриха недоволството на опонентите му.

Жозеп Борел споделя интересна история с Тръмп от периода, в който заемаше поста министър на външните работи на Испания (2018-2019 г.). Разказвайки му за проблема с мигрантите от Сеута и Мелиля по време на визита във Вашингтон, Борел бил посъветван от американския държавен глава да настоява за изграждането на стена в пустинята Сахара, която да възпира желаещите да достигнат до Европа - нещо, което той направи, за да ограничи притоците на граждани от Латинска Америка в САЩ.

„Границата със Сахара не може да е по-дълга от нашата с Мексико“, били думите на американския президент, които смутеният Борел предал на сащисаните си подчинени в Мадрид. За справка: границата между САЩ и Мексико е 3145 км, а пустинята Сахара се простира на дължина с поне 1/3 повече. И по-важното - Испания няма никаква власт над тази територия.

Тръмп обаче ще остане в историята с далеч по-странни идеи. Почти ежегодно САЩ биват връхлетявани от опустошителни урагани, които отнемат десетки животи и нанасят щети за милиарди долари. В опит да се справи с поредната криза през август 2019 г., когато бушуваше ураганът „Дориан“, американският президент попитал защо ураганите просто не бъдат бомбардирани с атомни бомби. Не е учудващо, че присъствалите не могли да намерят думи за адекватен отговор. 

Тръмп обаче винаги е знаел как да надскача себе си. В разгара на кризата с коронавируса президентът на САЩ предложи нестандартно лечение на американските граждани - като поглъщат или си инжектират дезинфектант. За компетентния си съвет той се вдъхнови от представяне на изследване, което доказа, че вирусът загива от светлина и топлина, че белина в  слюнката го убива за 5 минути, а изопропиловият алкохол - още по-бързо. И държавният глава на САЩ съзря огромни потенциални възможности. Идеята предизвика светкавична реакция от страна на водещи производители на дезинфектанти, които публикуваха категорични предупреждения срещу подобни подходи за лечение на Ковид-19.