0

З ахаросаните кестени са едни от най-скъпите лакомства. „Предполагам, че това е така заради трудното белене. И аз много пъти съм се мъчила да обеля кестените, като запазя целостта им“, споделя кулинарният факир Йоли. Обикновено се цепват с остър нож откъм изпъкналата им страна и се запичат за 5-6 минути в силна фурна. След това, докато още са горещи, се обелват.

Захаросани кестени

Продукти:

500 г едри кестени

500 г захар

500 г вода

1 шушулка ванилия

Приготвяне:

Кипнете водата, захарта и ванилията за 4-5 минути. Завийте в тензух по 4-5 обелени кестена, завържете с конец като малки торбички и потопете в сиропа. Това е добър начин да се застраховате, че максимално ще се запази целостта на кестените. Е, ще има и разтрошени, но много по-малко, отколкото, ако ги пуснете всички направо в сиропа. Намалете силата на огъня и варете 40 минути. Извадете кестените, отцедете и след като изстинат ги извадете от тензуха. Подредете ги върху решетка и ги изсушете. Може да ги оваляте в кристална захар. Съхранявайте ги на сухо място, затворени в кутия. Ако ги обичате по-сочни, ги оставете с част от сиропа. В този случай ги сложете в буркан.

По лионски

Продукти:

500 г кестеново пюре

150 г захар

90 г масло

3 яйца

2 с.л. ром или ромова есенция

ванилия

глазура:

100 г черен шоколад

200 г течна сметана

50 г бял шоколад

Приготвяне:

Пасирайте до гладкост топлите кестени с маслото и 100 г от захарта. Прибавете жълтъците и ароматите. Оставете крема да изстине. Разбийте белтъците на сняг, добавете постепенно останалата захар и доразбийте, докато тя се стопи. Прибавете белтъците с внимателно бъркане към кестеновата смес. Намажете кръгла форма 22-24 см с масло и поръсете с брашно. Сипете тестото и изпечете в загрята слаба фурна на 140* за около 40 минути. Оставете сладкишът добре да се охлади. Загрейте сметаната до кипване. Дръпнете от огъня и сипете в нея шоколада, начупен на парченца. Разбъркайте до хомогенна смес. Оставете глазурата леко да се охлади.

На водна баня стопете белия шоколад. Залейте сладкиша с още топлата глазура и накапете тук-там със стопения бял шоколад. С вилица направете мраморен ефект. Сервирайте сладкиша с малко бита сметана или топка сладолед.