0

Н евероятно е, но е факт. Едно сварено яйце се оказва по-хранително от омлет, направен от две яйца. Всъщност броят на калориите в едно яйце се различава в зависимост от това как се готви. По този начин, въпреки че изглежда трудно да се повярва, но варено яйце има повече калории от яйце, приготвено на “очи”, защото свареното яйце е по-хранително.

Основни продукти

Яйцата са сред основните продукти на всяко семейство. От хранителна гледна точка кокошите яйца са източник за организма на протеини, витамин А, витамин Е, мед, желязо и селен. Яйцето осигурява 22% от дневната доза селен, минерал, който действа в организма като истински антиоксидант според Овцевъд и Козевъд.

Има обаче редица спорове за това как най-добре да се ядат яйцата, защото от това зависи  броят на калориите, които тялото ни усвоява. На първо място е добре да знаете, че яйцата нямат еднакъв брой калории, защото едни са по-големи, а други по-малки. Голямото яйце съдържа около 90 калории, а малко около 60.

Жълтъкът на едно яйце има около 55 калории, но също така и повече витамини, минерали и холестерол, а яйчният белтък 17 калории и повече протеини.

Пържено

В зависимост от начина на приготвяне трябва да знаете, че пържено яйце на око има 72 калории, докато сварено яйце може да има около 78 калории. Трябва да се отбележи обаче, че е много по-здравословно да се яде варено яйце, отколкото пържено, защото пърженето намалява хранителната му стойност. Ако все пак изберем пържено яйце, препоръчително е да го приготвим с масло, а не с олио. Най-добре е на хартия.

Без мазнина

Един прост омлет, приготвен от две яйца, съдържа 90 калории. По принцип е по-добре яйцата да се приготвят с масло, а не с растителна мазнина.

Много е важно да знаете, че храносмилането на яйцето също се различава в зависимост от начина на приготвяне. Както твърдо свареното яйце, така и омлетът изискват по-дълго време, за да преминат през стомаха (3-4 часа) от меко свареното яйце, което изисква само 2-3 часа.

Като общо правило колкото по-дълго яйцето е подложено на термична подготовка, толкова по-трудно се усвоява.

Хората, които избират да ядат сурово яйце, тъй като е по-лесно смилаемо, са изложени на висок риск от заразяване със салмонела, заболяване, чиито бактерии засягат храносмилателната система. Такава опасност обаче няма от яйцата от домашни кокошки.