П еперони е пикантен салам, направен по италиански маниер, но в Америка. Предполага се, че за пръв път се появява в Ню Йорк, но и други градове са кандидати за родното място на този колбас. Поне за пръв път през 1919 г. колбасар в Ню Йорк дава името пеперони на своите салами. Традиционно пеперони се прави от свинско и телешко месо с подправки, в които задължително има чушки, от там и името. Пеперони е пикантен колбас, но не е задължително да е лют. Има и доста лютиви версии. Прави се по примера на салами от Калабрия и Неапол, все от Южна Италия. Любопитно е, че ако си поръчате пица пеперони в Италия, в повечето случаи ще получите пица с нарязани чушки отгоре. За да получите оригиналната американска пица с пеперони на Апенините, трябва да поръчате Salame piccante или най-добре Salame piccante Calabro. В последните години у нас все по-често този колбас се предлага, както в пицариите, така и в специализираните магазини и в масовите супермаркети. Ето няколко пици с пеперони, рецептите са от gotvach.bg.
Богата
Необходими продукти:
За тестото:
- 300-400 г брашно
- четвърт кубче мая
- 1 ч.л. сол
- 1 с.л. захар
- 150-200 мл хладка вода
- 4 с.л. олио
За плънката:
- 1 бурканче (италиански) сос за пица
- 100-150 г пеперони
- 100 г чеснов колбас
- 4 чушки
- 2 домата
- 1 малка консерва царевица
- 100 г сирене
- 250 г кашкавал
- риган или чубрица
Начин на приготвяне:
Замесваме с изброените продукти тесто. Оставяме да втаса 30-40 минути. Разделяте тестото на пици според броя, който искате. Взимаме едното парче тесто и с помощта на точилка разточваме тънка кора. Слагаме соса за пица и след това всичко останало без кашкавала. Ръсим с риган и добавяме рендосания кашкавал. Печем на 200 градуса до готовност. Приятен апетит!
Съвет: По желание към пицата могат да се добавят кайма, лук, маслини, топено сирене, люти чушки и каквото ви хрумне.
Мини с моцарела
Необходими продукти:
- 4 кръгли питки за сандвичи
- 1/2 ч.ч. доматен сос
- 2 ч.ч. настъргана или нарязана на ситно моцарела
- 16 колелца пеперони или пикантна наденица
- босилек
- риган
- чубрица
Начин на приготвяне:
Разрязват се питките на две. Всяка половинка се намазва със сос, в който сме добавили подправките на вкус, покрива се с моцарелата, отгоре се нарежда колбасът. Пекат се в предварително загрята фурна в тавичка, покрита с хартия или фолио, докато сиренето се разтопи.
Лесна пица
Необходими продукти:
За тестото:
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. суха мая
- 200 мл хладка вода
- 1 с.л. зехтин
За плънката:
- 100 г пеперони или друг салам
- 2 с.л. доматена паста
- 100 г моцарела
- 50 г кашкавал
- 3 гъби
Начин на приготвяне:
Замесваме тестото. В много дълбока купа смесваме брашното, маята и солта и ги разбъркваме. Зехтина сипваме при водата и смесваме със сухата смес. Не месим, а само разбъркваме с лъжица и оставяме в купата. Ще се получи по-рядко тесто отколкото при други теста за пица, но не се притеснявайте - така трябва да е. Покриваме купата с фолио и прибираме в хладилник. Трябва да престои до следващия ден - поне за 12-18 часа. На следващия ден тестото вече ще е увеличило много обема си. Изваждаме го от хладилника и го оставяме за 10 минути да се отпусне.
С набрашнени ръце го отделяме от купата. Ще се образуват нишки и ще е лепкаво, но това е нормално. Леко го оформяме, като го омесваме много внимателно. Поставяме го в тава за печене с незалепващо покритие и го разтегляме, за да се оформи пица. Мажем с доматената паста и поръсваме с настърганите моцарела и кашкавал. Режем гъбите и ги добавяме. Най-отгоре подреждаме саламчетата. Печем пицата в загрята фурна на 180 градуса до зачервяване.
С яйце
Необходими продукти:
За тестото:
- 2 ч.ч. брашно
- 1 ч.л. суха мая
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.л. захар
- 1 с.л. зехтин
- 3/4 ч.ч. вода
За плънката:
- 4 с.л. доматено пюре
- 2 триъгълничета топено сирене
- 60 г кашкавал
- 10 маслини
- 10 резенчета пеперони
- 50 г сладка царевица от консерва
- 1 яйце
- риган
- босилек на вкус
Начин на приготвяне:
Продуктите за тестото смесваме в голяма купа, разбъркваме добре и го оставяме да втаса 15-20 минути на топло. След това разточваме на набрашнена повърхност, докато тестото се превърне в блат с достатъчен диаметър за тавата за пица. Намазняваме тавата и поръсваме с малко брашно, за да не залепне, преместваме бързо блата, за да не се скъса. Доматеното пюре разреждаме с 10-20 мл вода и намазваме хубаво тестото. Слагаме в предварително загрята на 180 градуса фурна, като през това време подготвяме останалите продукти. След 2-3 минути (не да се изпече блатът, а само малко да дръпне влагата от пюрето) вадим тавата от фурната и редим - топеното сирене, пеперони, маслини, царевица, риган и босилек, после връщаме да се допича. Времето за печене е индивидуално според фурната ви - около 11-13 минути, след което вадим, рендосваме кашкавала, чукваме едно яйце в средата и връщаме за още 2-3 минути, докато и те станат готови.