0

П одобно на появата на бяла лястовица, съобщенията и снимките на бял сръндак в Родопите радостно развълнуваха всички ни - присъствието на подобно необичайно животно в дивата природа винаги се свързва с надеждата за светли и радостни събития. В дивия свят обаче такава поява има своето обяснение - генетична аномалия в резултат на близкородствено кръстосване например. Такива животни албиноси са изключително редки и наистина е голям късмет да попаднат пред обектива на почитателите на дивата природа.

Изолация

Такъв случай имаше и преди години в ловното стопанство в Черни Лом - там се появи бяла кошута, която направо светеше със снежната си красота сред стадото лопатари. Забелязваше се обаче, че другите животни странят от нея, през по-голяма част от деня тя се скиташе из гората сама и само когато другите отиваха на паша, се присъединяваше към тях. Едно момиче от близкото село Крепча тогава се похвали, че откакто я видяло и снимало, не се разделя с тази снимка и й потръгнало в живота.

Обречени

Дали е така, едва ли някой може да каже, но е известно, че ако вярваш в успеха си - той идва. За съжаление тези животни са обречени - отстраняването им от стадата е наложително с оглед запазването на генетичното здраве на популацията.