0

Т оми Матисън спечели за 18-и път титлата в световния шампионат за правене на гримаси, който се провежда традиционно от 1267 г. в градчето Егремонт във Великобритания.

„Положих много усилия в това. „Всичко ме боли, уморен съм, но си заслужаваше“, каза победителят, цитиран от Daily Mail., след като постави пореден световен рекорд, потвърден от представител на Книгата на рекордите на Гинес, който присъства на състезанието.

Победителят Томи Матисън

 Победителят Томи Матисън
blogspot.com

Този странен шампионат води началото си от 13-и век, когато за пръв път на някакъв панаир човечец решава импулсивно да сложи на врата си конски юлар (оглавник – бел. ред.), да гризне кисела ябълка и да разкриви физиономията си. Това налудничаво действие се струва толкова оригинално и забавно на присъстващите, че започват да го имитират, докато не се превръща в традиционна форма на забавление. Всяка година мераклии да участват в състезанието се надпреварват кой ще събере очите си най-добре и ще се пробва да си лапне носа, кой си криви най-сполучливо челюстта и други такива. Но тази година шампионатът е по-специален, защото имаше прекъсване от 4 години заради пандемията и смъртта на кралица Елизабет II.

Победителите са усърдни в стремежа си да поддържат стандарт. Британката Клеър Листър, която тази година спечели шампионската титла при жените, е победителка за седми път.

„Това е един от онези моменти, в които се вълнувам толкова много, че сърцето ми ще се пръсне. Но сега съм много щастлива“, сподели впечатленията си победителката.