0

„Ключът сол“ е най-новата песен на композитора Иван Кръстев, която е сред одобрените за финансиране от фонд “Култура“ на „Музикаутор“ от Сесия 2024.

Стиховете са на Джина Дундова, аранжиментът на Димитър Гетов, а изпълнението на неповторимата Маргарита Хранова. „Това е една красива песен - изповед за бащиния дом, където всичко те вкарва неусетно в приказката на детството и в младостта. Там всичко е останало както преди, липсват хората от тези времена, но сякаш и те оживяват покрай всичко останало“, сподели пред „Телеграф“ Иван Кръстев. Песента е финалист в конкурса „София пее "24“. „Написах я съвсем скоро и е много интересна като музика, хармония. Дай боже да стане хит и любима на много хора“, добави маестрото.

Авантюри

„Лятна любов“ е друго заглавие от списъка с одобрени творби. Тя е дело на композитора Стамен Янев по стихове на Валя Ценова и ще бъде представена от Даниела и Юлия от дует „Мания“. „Песента е вдъхновена от лятото и е посветена на лятната любов. Една приказка, която като лятото е кратка, но силно изгаряща и изпълнена с много страст и копнеж.

Лятото винаги е наситено с много авантюри и приключения и всеки един от нас изживява такава лятна любов, която остава завинаги в сърцето му. Лятото е сезонът, който ни кара да се чувстваме свободни, да се усмихваме, да се влюбваме и да се забавляваме на 100%. Защото всеки един от нас знае, че то е миг от вечността, който ще остави своя слънчев морски отпечатък и незабравим спомен в живота ни“, разказа пред „Телеграф“ Даниела Петкова.

Баста

Малин Миланов, познат като Монти от група „Айс Крийм“, за първи път ще издаде самостоятелна песен, след като колегата му Даниел Димитров-Айса почина внезапно преди 2 г. Тя се нарича „Баста“ и ще излезе в началото на 2025 г. „Музиката, текстът и аранжиментът са мое дело, а скоро ще бъде заснето и видео. В момента подготвям още нови песни и обикалям страната със свое солово шоу, от което са част всички хитове от дългогодишната ми кариера, както с Ice Cream, така и тези с Петя Алекса“, каза пред „Телеграф“ Монти.

Анна-Мария представя цигулката в различна светлина

Анна-Мария Тамахкярова е сред одобрените млади автори, на които „Музикаутор“ също оказва финансова подкрепа. Нейната песен се нарича „Ехо“ и премиерата й беше преди броени дни на съвместния й концерт с дуета Димитър и Христо, а ще бъде част от дебютното й EP под артистичния й псевдоним Anima. „Ехо“ издава идеята за глас, повтарящ дадена мисъл, което е олицетворено от вокален мотив, който присъства през цялата песен.

В произведението не е включен текст, а кантото е изпълнено от цигулка, което дава свобода на слушателя да интерпретира и почувства смисъла по собствен начин. Една от целите на проекта, както и моя цел като цигуларка е да представя инструмента в различна светлина и в "по-съвременен" контекст“, сподели пред „Телеграф“ Тамахкярова.

„Тефтени“ смесват фолклор и хип-хоп

Група „Тефтени“ и Димитър Бетуховски-Бето също са впечатлили журито, оценяващо проектите. Те се появяват преди по-малко от година с авторска музика, която съчетава български фолклорни елементи с модерни музикални жанрове като поп, рок, хип-хоп и други.

Всяка тяхна песен разказва една обща история, обръщайки внимание на това за какво се пее в народните песни и развивайки го в съвременна модерна история и мелодия, като с това цели да достигне до младите хора и да съхрани интереса към красотата на българския фолклор.

Групата е създадена от 6-има млади музиканти, сред които и един чужденец, който обиква България и специфичното звучене на българската музика още от първото си идване по нашите земи. Всеки един от членовете на групата има различно професионално направление (от сферата на правото, през технологичния сектор, до преподаването на китара и народно пеене). Групата вече има над 10 самостоятелни участия из страната, а първия си сингъл „Тефтена“ ще представи на концерта си на 27 септември в столичния клуб „Суингинг хол“.