0

К итин Муньос се изказа пред испански медии, че съпругата му княгиня Калина си изгубила папагала, разстроила се и отишла да хапне печени чушки за успокоение, с което изпила и чаша вино. А после седнала да паркира колата си и уцелила бариерата, с което предизвикала да бъде тествана за алкохол в кръвта. Не знаем какви точно печени чушки е хапнала княгинята, но ето идеи от receptite.com за някои подобни неща за успокоение – ако не на душата, то поне на апетита.

С домати

Необходими продукти:

  • 10-12 чушки
  • 500 г домати
  • 1/3 ч.ч. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 щипка захар
  • 2 с.л. магданоз
  • 2 глави лук
  • 1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Чушките се опичат и обелват. Лукът се задушава в олиото със сол и малко вода. Добавят се червеният пипер и настърганите домати. Когато се сгъсти, се слагат захарта и магданозът. Чушките се подреждат в голяма чиния и се заливат със соса.

Мусака от пиперки, сирене и яйца

Необходими продукти:

  • 3 бр. яйца
  • 250 г сирене (или извара)
  • 10 печени червени чушки
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 3-4 стръка магданоз
  • черен пипер
  • 2-3 с.л. олио
  • 1 голям домат

Начин на приготвяне:

Изпечените и обелени чушки нарязваме на парчета. Разбиваме яйцата и към тях прибавяме натрошеното сирене, киселото мляко, черния пипер и магданоза. В малка тавичка, намазана с половината от олиото, разстиламе половината от чушките, а над тях половината от сместа (сиренето с яйцата), след това повтаряме и нареждате отново чушките и се завършва със сместа от сиренето и яйца. Отгоре покриваме с шайби пресен домат и поръсваме останалата част от олиото и печем в гореща фурна (220 градуса) за 15-20 минути - докато се зачерви. По желание може да се поръси с настърган кашкавал и да се запече повторно за 5 минути. Получават се 4 порции. Сервира се топло или студено. Може да бъде както ястие, така и предястие.

Облечени

Необходими продукти:

  • 6 печени и обелени чушки
  • 500 г сирене
  • 150 г кашкавал
  • чесън
  • чубрица (или черен пипер)
  • 1 яйце
  • по желание: 50 г пушено филе (или колбас)
  • 2-3 с.л. олио
  • 400 г бутер тесто

Начин на приготвяне:

Правим надлъжен разрез и внимателно отрязваме само семенника, така че дръжката да остане на чушката (ако чушката се разкъса по дължина на повече места, не се притеснявайте). Оставяме ги да се отцедят и се заемаме с плънката. С помощта на вилица намачкваме сиренето, добавяме ситно настъргания кашкавал, олиото и разбъркваме. Слагаме и нарязана скилидка чесън, чубрица (черен пипер), белтъка от яйцето и (по желание) нарязано на кубчета пушено филе (или друг колбас). Хубаво разбъркваме сместа. Бутер тестото разточваме на лист с дебелина 3-5 мм. Нарязваме на ленти с широчина 2 см. Във всяка чушка поставяме от плънката. Спираловидно омотаваме лента от бутер тестото около чушката (обличаме я). Така подготвените чушки поставяме в тава, застлана с хартия за печене, намазваме с разбит жълтък и печем в предварително нагрята фурна.

(Количеството на продуктите е ориентировъчно и зависи от големината на чушките.)

Огретен със зеленчуци

Необходими продукти:

  • 400 г картофи
  • 100 г сирене
  • 100 г гъби от консерва
  • 1-2 печени червени чушки
  • зехтин, сол
  • 2 яйца
  • 125 г кисело мляко

Начин на приготвяне:

Картофите сваряваме, обелваме и нарязваме на филии. В тавичка с малко зехтин нареждаме картофи, отгоре натрошеното сирене, чушката, нарязана на ленти, гъбите и пак картофи. Осоляваме на вкус. Заливаме със разбитите яйца и кисело мляко и печем в загрята фурна на 180 градуса за 30-40 минути.