0

И ма тестени вкусни неща, ставащи както за закуска, така и за вечеря и всичките хапвания помежду им. Ето няколко идеи по въпроса, видени на az-gotvia.bg.

Бъркана пита със спанак

Необходими продукти:

  • 2-3 яйца
  • 20 г свежа мая (1/2 кубче)
  • 2 ч.ч. топличко прясно мляко (520-530 г)
  • 1 щипка сол
  • 3 ч.ч. брашно, пресято - от големите чаши
  • 6 с.л. олио
  • 30-50 г меко краве масло
  • 200 г сирене

За спаначената смес:

  • 2 глави стар лук
  • 300 г спанак (1 опаковка)
  • 2 x 100 г бекон от нарязания
  • подправки по желание: черен пипер, кимион млян и на зърна, къри и други

Начин на приготвяне:

Сместа се разбърква без сиренето и спаначената смес. Първо активирах маята с малко захар, брашно и част от топличкото прясно мляко. Когато маената смес шупна много добре, към нея добавих всички съставки без сиренето и спанака. Оставих сместа малко да втаса на топличко. През това време задуших спаначената смес. В тенджера с малко олио на слаб огън задуших ситно нарязания лук. След това добавих бекона и него леко запържих при лука. Накрая добавих спанака, само да смали обема си и смени леко цвета си. Оставих спаначената смес да се охлади настрани.

Когато тестото втаса добре, към него добавих спаначената охладена смес и натрошеното сирене. Моята смес, тестото стана малко гъстичко, защото чашите, с които мерих брашното, са от големите. Всичко добре разбърках и изсипах в намаслена тавичка за печене. Печенето при мен беше: 25 минути на горен и долен реотан на ниското ниво във фурната, на 170 градуса. На места имаше все още неопечено и след това оставих още 15 минути само на долен, като покрих питата с алуминиево фолио, за да не изгори. Проверявам с дървен шиш.

Фокача с маслини и чери домати

Необходими продукти:

  • 250 г. бяло брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 3,5 г суха мая
  • 150 мл топла вода
  • 5 с.л. зехтин
  • 10 зелени маслини
  • 5-6 чери доматчета

Начин на приготвяне:

В голяма купа се пресява брашното, към него се добавя маята, разтворена във водата със захарта и солта. Замесва се меко тесто, което се измесва хубаво със зехтина. Оставя се да втаса поне 30 минути. Разточва се до желаната дебелина и се гарнира с маслините и доматчетата. Пече се на 180 градуса за 15-20 минути.

Чеснова пърленка

Необходими продукти:

  • 600 г брашно
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 с.л. кисело мляко
  • 1 пакетче суха мая
  • 3 с.л. олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1 к.л. захар

Начин на приготвяне:

Млякото се затопля и в него се добавят маята, разтворена в прясното мляко, прибавят се захарта, солта, олиото, киселото мляко и брашното. Замесва се меко тесто и се оставя да втаса за 30 минути. Разточва се на тънка кора и се намазва с краве масло, поръсва се с чубрица и скълцан чесън или чесън на прах. Пече се в загрята фурна за 25-30 минути. След като се извади, се намазва с краве масло.

Баница от стар хляб

Необходими продукти:

  • 1/2 стар хляб
  • 6 яйца
  • 1 кофичка кисело мляко
  • 350 г сирене
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 1/2 ч.ч. вода
  • 1 ч.л. сода
  • чубрица

Начин на приготвяне:

Хлябът се нарязва на филии. Яйцата се разбиват. Натрошава се сиренето и се прибавя към яйцата. Содата се разбърква с киселото мляко и то се изсипва при яйцата. Добавят се олиото, водата и чубрицата – разбърква се добре. Тава се намазва с малко олио и хлебните филийки се поставят в нея. Заливат се със сместа и се пече на 250 градуса в предварително загрята фурна.