0

- Тино, представихте новия си музикален проект - “Допаминова утопия”, какво се крие зад вдъхновението?

- В началото на годината и няколко седмици преди да замина за Доминиканската република за приключението „Сървайвър“ моят добър приятел и китарист в бандата ми Николай Кърджиев ми изпрати запис с телефон на негова идея, изсвирена на китара. Той е човек, с когото тепърва ще правим още авторска музика, но за първи път ми изпрати своя идея и това ме вдъхнови веднага да напиша първата част от текста на песента и да направя основния аранжимент. Всичко се случи за 30-ина минути. В следващите седмици се занимавах с вълненията покрай заминаването и после екшънът започна. По време на изпитанията на острова почти не съм мислил за музика, както и, разбира се, не съм слушал никаква, но единствената песен, която изскачаше в главата ми беше тази и малко по малко започнах да довършвам текста и в главата си. Завърших го в последните дни на изолация, и то на най-тежкото място - Острова на отшелника! Когато се върнах в България, продължих да работя по аранжимента и продукцията, които минаха през няколко варианта, докато не се спрях на това, което направихме с Искрен Тончев - Искрата. Отдавна исках да работя с него по солов проект и имах силното усещане, че той е правилният човек.

- Колко време ви отне реализацията му?

- Това е песента, по която съм работил най-дълго досега! Писана на два континента, преминала през няколко версии, това определено е проектът, в който си проличава вече натрупаният опит, но и смелостта да направя някои неща и да работя с някои хора за първи път. Целият процес се простира в близо 10 месеца.

- Част от локациите са автоморга, гора, казино… Какви бяха предизвикателствата на терен?

- Сега след снимките на видеото почти не на шега казвам, че съм благодарен за изпитанията в „Сървайвър“, че ме подготвиха за снимките на този клип! Казвам го вече с голяма удовлетвореност, защото си заслужаваше всеки момент. Бях в обърната кола, в ледено езеро, затворен в аквариум, в багажник, не знам вече още какво. Доверих се напълно на моя приятел - режисьора Свилен Славов! Заедно с Виктор Добрев зад обектива са най-креативният, смел и способен екип, който познавам, и това си пролича пред широката публика още от снимките на "Фиаско". За да снимаш с тях, трябва да си готов на щури идеи, но и да знаеш, че ако ти си достатъчно смел, ще се получи магия - защото те са.

- Парчето е повлияно от изолацията. Как ви се отрази животът без технологии в Доминикана?

- Като човек, който ежедневно се бори с разни "допаминови утопии", изолацията ми показа изключително ясно, че те не са част от мен и моята същност, а начинът ми да бягам и да се укривам, каквито всъщност са всички зависимости. Чувствах се изключително жив и пречистен.

- А в познатото ежедневие - чувствате ли се в плен на социалните мрежи?

- Да... със сигурност! Не ми липсваха изобщо, когато нямах избор. Но беше интересно и малко тъжно да осъзная колко бързо ме обземат отново, след като се върнах в "цивилизацията". Първоначално нямах никаква потребност и дори изпитвах отвращение, но малко по малко... Със сигурност знам, че съм най-слаб в моментите на безделия. Последните седмици почти нямам такива заради усилената работа по всичко предстоящо. Така че поне в този аспект потвърждавам нещо, което ми казаха в един манастир, когато бях дете - "Ленивостта е началото на всички пороци".

- Част сте от нова продуцентска компания, разкажете ни…

- Да! И съм много радостен! Чувствам се подкрепен и се чувствам в екип. Като човек, който се е научил да върши всичко сам и го е правил дълго време, наистина знам стойността на това да имаш съмишленици. East Art е компания, която чувствам, че започва с една много правилна нагласа и е вълнуващо да съм част от нейното начало!

- Предстои първият ви самостоятелен концерт. Какво да очаква публиката?

- Публиката може да очаква един истински концерт, подготвен с много внимание и любов, а и чувство за сбъдване на мечта, защото във вечерта на 10 ноември ще сбъдна една своя мечта - да запиша своя първи концертен филм! Вълнувам се много, отдавна в музиката не съм изпитвал тази тръпка, която те обзема преди нещо неправено от теб самия досега. Шоуто ни ще бъде на едно ново ниво, някои от песните ще прозвучат за първи път на живо и на сцената ще излязат някои специални гости!

- Ще ви подкрепят гост-звезди, кои са те?

- Почти всички мои дуетни половинки - Ника, Михаела Филева и Графа! Изключително благодарен и радостен съм, че ми гостуват и че ще имам удоволствието да съм отново пред публика с тях! Ценя много творенето в колаборация и това е процесът, в който работя най-бързо и креативно и с чувството на общуване чрез музика.

- Всъщност по-рано взехте участие в големия концерт на Влади Ампов - Графа. Какви бяха емоциите?

- Това беше велико! Още една сбъдната мечта, но и стимул занапред! Стимул за още смело мечтаене, защото на този концерт видяхме, че е възможно. Моето най-голямо вдъхновение в музиката са концертите - наричам ги "литургията" на музиката. Моментът, в който всички се събираме на едно място за нейната кулминация и всички трептим на една честота. Концертът на Графа на Националния стадион беше точно една такава кулминация!

- Наскоро обявихте връзката си с Ника. Ако върнем лентата назад - кога бе началото на любовната ви приказка?

- Тя е една доста по-дълга приказка, която премина през много различни моменти и за мен е пример как двама души намират пътя един към друг чрез изграждане на самите себе си. Началото, мисля, е бил моментът, в който сме се видели за първи път... как иначе.

- Сходства или различия в характера - какво ви свързва?

- Различия има. Различията всъщност ни свързват - иначе за какво ще си говорим. Тя веднъж ми каза един цитат "Ако двама души в една връзка винаги са на едно мнение, единият е излишен". Най-важните ни сходства според мен обаче са любовта към хората и живота и стремежът към истината. И двамата сме изразени в това по различен начин.

- Кои са общите ви хобита и интереси?

- Очевидното е музиката. И двамата имаме силен интерес към психологията - тя следва психология. Интересува ни да мислим и да разговаряме. Разговорите с нея са ми любими.

- Как би изглеждал съвместният ви живот след десет години?

- Добра провокация! Ако се грижим добре, ще е все още толкова свеж, но още по-пълноценен и задълбочен, мисълта за което ме вълнува! Това е въпрос на ежедневен избор. 

- За финал - имате прекрасен живот, кариера и любов, за какво още мечтаете?

- Всичко това да се развива, животът да се развива и да ни развива. Да имаме съзнанието, силите и здравето да го живеем!