0

М ариета Петракиева изпява първата си песен на петгодишна възраст. На 8-годишна възраст печели първата си награда, а на 9 години изиграва главната роля в пиесата „Червената шапчица“ по драматизацията на Панчо Панчев. Отдадена изцяло на музиката, Мариета е приета в Националната музикална академия “Проф. Панчо Владигеров“ – поп и джаз пеене в класа на Илиян Парасков. Още първата година в академията взима участие в хитовия мюзикъл „Коса“, както и в множество концерти като солов изпълнител и водещ. През 2021 г. работи с едни от най-добрите композитори и текстописци на България, с които създават песните „Любовта ни спасява“ и „Мистерия“. В настоящия момент участва в шоуспектакъла „120 минути смях, музика и фокуси“ съвместно с актьора Ненчо Илчев, а в началото на 2023 се очаква и дебютният й албум с изцяло българска музика.

- Мариета, преди година се състоя премиерата на видеоклипа ви към песента "Мистерия", вдъхновена от сериала на БНТ – "Порталът". Във видеото заснехте и звездата от сериала - Велислав Павлов. Как се роди тази идея?

- Много естествено и спонтанно се получи всичко. След успешната премиера на песента „Любовта ни спасява“ с композитора Красимир Гюлмезов започнахме работа по нова песен. От 11 на брой демозаписа аз избрах този на „Мистерия“ и бях категорична, че това е следващата песен. Свързах се със страхотния текстописец Явор Кирин и той написа текста. След това последва запис на песента в студио, изработка на аранжимента, микс и мастеринг и имахме готов аудиовариант на песента. Следващата крачка беше заснемането на видеоклип, като по същото време с мен се свърза продуцентът Игор Марковски, впечатлен от песента, която е чул случайно в студиото на Краси Гюлмезов, и той предложи идеята да съчетаем песента със сериала „Порталът“, чиято премиера предстоеше след месец. Аз се съгласих, след като се запознах с историята на филма, участващите актьори в него и режисьора. И в крайна сметка се получи страхотна симбиоза между музика, текст, изпълнение и видео, защото режисьорът на видеото Васил Стефанов и Стефка Николова вплетоха по изключителен начин кадрите от филма във видеото и се получи филм във филма.

- Фокусирана сте в изграждането на кариерата си на изпълнител артист. Какъв е принципът ви на селекция за важните и неважните неща по пътя?

- През годините се научих на голямо търпение и да бъда внимателна при вземане на решения. Може би това бих определила като принцип. При мен правилото е първо мислиш, после действаш. И се постарах да се науча да не го прескачам.

- С какво не бихте направила компромис в името на успеха?

- През годините на работа съм се убедила, че компромиси не бива да се правят, защото те довеждат до разруха на цялостната градивност, която човек е постигнал. Важно е да подчертая, че не правенето на компромис не е претенция и също така не означава на всяка цена. Затова всяко едно решение аз взимам след обмисляне на конкретната ситуация.

- Какъв е най-ранният ви детски спомен, свързан с музиката?

- Моята майка често ми разказва, че още като бебе ми е пускала всеки ден музика, заспивала съм с музика и книжки. Първите ми спомени са как моят дядо ми пускаше западна музика на един голям черен касетофон, който пазя и до днес, хващаше ме за ръка и танцувахме. А първият ми музикално- сценичен спомен е от тържество, на което изпях първата си песен. Била съм на пет години, а изпълнението ми беше съчетано с гостуващи актьори от Театър-Пазарджик, които тогава представиха куклен спектакъл. Всъщност, като се замисля, оттогава се разбирам много добре на сцената с актьори. Днес партньорството ми в тази посока продължава с добър приятел, актьора Ненчо Илчев.

- Отраснала сте в семейство на културни пионери, дядо ви е един от създателите на културния център в града, а майка ви е ваш мениджър, с която обсъждате посоката и вятъра в откритите води на шоубизнеса. Вие ли избрахте музиката или тя вас?

- Винаги съм казвала, че музиката е избрала мен още от дете. Да отраснеш в такова семейство е свързано с ежедневни присъствия и участия в концерти, спектакли, репетиции. У дома винаги се намираха разпилени сценарии, пиеси, ноти, разшифровки на танци. И за мен това е било истинско забавление и приключение. Животът ни винаги е бил разнообразен и богат на случки, срещи с хора, интересни занимания. Това е формирало в мен богата обща култура и много ранен поглед върху неща, които са ми повлияли в положителна посока за живота ми сега. А желанието да се занимавам с музика винаги е било вътре в мен, като част от мен, то никога не е било нещо чуждо.

- Била сте нещо като детето чудо – спектакли, сценични изяви, участия в конкурси. Тежка ли е короната на артиста?

- По-скоро съм артист, който внимателно прецизира всеки детайл, може би качеството привлича публиката. Искам да съм добър пример за хората и да отключвам в тях добри навици. Летвата вдигам сама за себе си постоянно и високо, и честно казано никога не ми е достатъчно. Пълна съм с различни идеи, които много внимателно и стъпка по стъпка реализирам. Щастлива съм, че хората станаха част от моя живот още от ранна възраст и с моите успехи им нося радост. Определено винаги се старая да не разочаровам публиката си.