В края на лятото и през есента сякаш стават най-вкусните гозби, поне изобилието е най-голямо по традиция от едно време. А Йоланта Делибозова-Йоли предлага коя от коя по-вкусни идеи от нашенската и европейската кухня за истинско пиршество, което се вижда и на yoli-bg.com.
Чушкина манджа
Продукти за 2 порции:
8-10 печени червени чушки
500 мл прясно мляко
1 с.л. масло
сол на вкус
Приготвяне:
Почистете чушките от люспите и семките. Накъсайте ги на лентички и ги сложете в тенджера. Залейте ги с млякото и прибавете маслото. Гответе чушките без капак, докато млякото изври почти напълно, карамелизира се и се превърне в гъст сос. Посолете и сервирайте с парче сирене. Да ви е сладко!
Пиле по нормандски
Продукти за 4 порции:
2 червени ябълки
20 г масло
500 г бяло пилешко месо, нарязано на малки парчета
сол и черен пипер
1 с.л. брашно
2-3 с.л. олио
100 г нарязан на ситно суров осолен бекон
2 лука шалот или 1 малка глава ситно нарязан кромид лук
2 скилидки ситно нарязан чесън
1 стебло ситно нарязано селъри
30 мл ябълкова ракия
200 мл ябълков сайдер
200 мл пилешки бульон
3-4 стръкчета мащерка или 1 ч.л. сушена
4-5 листа прясна салвия или сушена
200 мл течна пълномаслена сметана
1-2 ч.л. нишесте, размито в малко студена вода
магданоз за поръсване
Приготвяне:
Нарежете ябълките на резени и ги запържете в маслото до карамелизиране. Извадете ги в чиния. Посолете месото, поръсете го с черен пипер и оваляйте в брашното. Към маслото от ябълките прибавете олиото. Изпържете пилешкото до зачервяване от двете страни и го извадете в чиния. Сложете бекона в останалата от пържене мазнина и го запечете, докато стане приятно хрупкав. Извадете го с решетъчна лъжица при месото.
Сипете лука, чесъна и селърито в мазнината. Задушете ги за кратко и налейте ракията. Ако нямате ябълкова, може да ползвате друга плодова ракия. След като се изпари остротата на алкохола, налейте сайдера и бульона. Прибавете подправките и гответе на слаб огън под капак, докато зеленчуците омекнат напълно. Отхлупете съда и налейте сметаната. Прибавете нишестето и разбъркайте. Редуцирайте соса до желана от вас гъстота. Върнете месото и бекона в соса и задушете за още 3-4 минути. Най-накрая посолете и поръсете с черен пипер. Гарнирайте с карамелизираните ябълки и поръсете с магданоз. Да ви е сладко!
Съвет: Ако нямате сайдер, може да го заместите със 180 мл ябълков сок, смесен с 30 мл вода и 2-3 с.л. винен оцет.
Гъби в ароматен зехтин
Продукти:
1 кг пресни гъби (диви или култивирани)
1 глава ситно нарязан лук
2-3 ситно нарязани скилидки чесън
клонче розмарин
3-4 клончета мащерка
1 ч.л. едро счукан черен пипер
1 дафинов лист
по желание – люта чушка, кориандър, хвойна и бахар
2 с.л. олио
1 л вода
бял винен или ябълков оцет на вкус
50-70 г захар
зехтин
скилидки чесън
Приготвяне:
Почистете гъбите. Едрите нарежете на парчета, а дребните оставете цели. Сварете ги за 10 минути в много силно подсолена вода и отцедете. Важно е гъбите добре да се осолят, не пестете солта. На умерен огън в олиото задушете лука, чесъна, розмарина, мащерката и останалите подправки, които сте избрали по ваш вкус. От топлината подправките ще отпуснат максимално ароматите си. Пресните розмарин и мащерка може да замените със сухи. Налейте водата и около 200 мл оцет. Прибавете захарта и след като тя се разтвори, опитайте. Маринатата трябва да е приятно кисела, но всичко зависи от вашия вкус. Увеличете количеството на оцета, ако обичате по-кисело. След като маринатата кипне, сипете гъбите и варете 2-3 минути. Обезателно опитате на вкус една гъбка, за да прецените дали е нужно да добавите още сол, оцет или захар. Балансирайте вкуса според предпочитанията си.
Извадете гъбите с решетъчна лъжица върху кухненска памучна кърпа и добре ги подсушете. Сипете ги в голям буркан или разпределете в няколко малки бурканчета. Във всяко сложете по една обелена скилидка чесън. Може да добавите и още малко розмарин или мащерка. Залейте бурканите до горе със зехтин. Прокарайте дръжката на лъжица по вътрешните стени на бурканите, за да излезе въздухът. Ако е нужно, налейте още зехтин. Гъбите трябва да са напълно покрити с мазнината. Затворете с капачки и приберете на хладно. Оставете гъбите за около една седмица добре да се овкусят, преди да ги консумирате. Трайността им е голяма. За един-два месеца ще имате чудесно предястие, но съм убедена, че ще ги излапате за броени дни. Ако искате да направите по-голямо количество и да го консервирате, затворете добре бурканите с капачки и стерилизирайте за 20 минути. Да ви е сладко!
Пълнени печени пиперки с поръска
Продукти за 4 порции:
8 големи печени червени чушки
1 яйце
2 с.л. нарязан магданоз
100 г кашкавал
100 г синьо сирене
100 г бяло сирене
100 г пушено сирене
2 филии бял хляб
2 с.л. нарязан магданоз
1-2 с.л. зехтин
Приготвяне:
Настържете всички видове сирене и ги смесете с яйцето и магданоза. Напълнете чушките със сместа и ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. В блендер натрошете хляба и прибавете останалия магданоз и зехтина. Смелете всичко на трохи и ги посипете върху чушките. Изпечете чушките в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Сервирайте с прясна салата. Да ви е сладко!