0

Й оланта Делибозова-Йоли предлага на yoli-bg.com и други превъзходни рецепти с патладжани, които имат подчертан балкански вкус.

Сармички

Необходими продукти:

  • 1 патладжан
  • 250 г кайма
  • 1 малка главичка кромид лук
  • 1-2 скилидки ситно нарязан чесън
  • 2 с.л. бренди
  • 1 с.л. сух естрагон
  • сол и черен пипер на вкус

За доматения сос:

  • 500 г настъргани домати
  • 1 малка главичка кромид лук
  • 1 дафинов листа
  • 1/2 връзка пресен босилек
  • 2 скилидки счукан чесън
  • 2 с.л. олио
  • 1 ч.л. захар
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Омесете добре каймата със ситно нарязания лук, чесъна, брендито и естрагона. Подправете със сол и пипер. Нарежете патладжана на много тънки филийки по дължина. За улеснение ползвайте ренде мандолина за рязане на чипс. Гриловайте филийките леко на скара или в тиган грил, без да слагате мазнина. Завийте малки сармички в грилованите патладжани и ги подредете в тавичка плътно една да друга.

Смесете настърганите домати със ситно нарязания лук, чесъна, босилека и дафиновите листа. Овкусете със захарта, нарязания босилек и сол. Накрая добавете олиото и разбъркайте. Изсипете суровия доматен сос върху патладжаните. Изпечете ястието в силна фурна до желаната от вас гъстота на соса. Сервирайте сармичките топли. Да ви е сладко!

Имамбаялдъ

Необходими продукти за 3 порции:

  • 3 малки патладжана
  • 50 мл зехтин
  • 4 глави лук, нарязани на едро
  • 1 кг пресни белени домати или 1 голяма консерва (800 г)
  • 1 с.л. доматено пюре
  • червена люта чушка по желание, нарязана на ситно
  • 1 дафинов лист
  • 2 зърна бахар
  • 4-5 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2-3 клончета мащерка
  • сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 връзка нарязан магданоз

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните и ги намачкайте с точилка. При тази обработка те омекват и след разрязване може да получите по-голям отвор за пълнене. На всеки патладжан направете два разреза, без да прерязвате до долу. Получават се два джоба, които може леко да разширите с пръсти. Посолете патладжаните и ги оставете за 15 минути. Изплакнете ги със студена вода, подсушете и сложете в тавичка. Полейте ги с малко от зехтина и изпечете до полуомекване във фурна на 180 градуса.

Докато патладжаните се пекат, пригответе пълнежа. На бавен огън задушете лука в останалия зехтин. Прибавете дафиновия лист и бахара. Лукът трябва да се готви дълго и действително на тих огън, за да може добре да омекне и да стане сладък. Към задушения лук добавете доматите, доматеното пюре и чушката. Гответе без капак, докато изври излишната течност и сместа се сгъсти. Към края сложете чесъна, мащерката и овкусете със сол и черен пипер. След като поизстине, добавете магданоза.

Напълнете патладжаните с лучен пълнеж. Останалата част изсипете в тавата около тях. Запечете ястието за още 20-25 минути, докато патладжаните напълно омекнат, а пълнежът се карамелизира. Сервирайте гозбата студена с резен сирене.

Да ви е сладко!