Р азчупваме стандарта на пържените кюфтета, като добавяме в каймата ароматни корени. Ще бъдете много приятно изненадани от вкуса, опитайте, съветва Йоланта Делибозова–Йоли на yoli-bg.com, придавайки европейски вкус на рецептата.
Необходими продукти за 4 порции:
- 500 г телешка кайма
- 1 яйце
- 3-4 с.л. галета
- 1 малка глава лук
- 1 морков
- 1 малък корен пащърнак
- малък резен глава целина
- 1/4 стрък праз
- сол и черен пипер на вкус
- 2-3 с.л. олио
За соса:
- 1/2 глава ситно нарязан лук
- 8-10 нарязани на резенчета гъби
- 40 г масло
- 1 с.л. люта горчица
- 1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
- 1 ч.ч. зеленчуков бульон
- 200 мл сметана
- 1-2 ч.л. пшеничено нишесте
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
За кюфтенцата нарежете на едро лука, моркова, пащърнака, целината и праза. Задушете ги до омекване в олиото, като от време на време добавяте по малко вода. След като зеленчуците добре омекнат, ги отцедете, ако има много течност, и смелете фино с блендер. Изсипете ги в каймата, прибавете яйцето, галетата, сол и пипер. Омесете добре и оформете малки кюфтенца. Изпържете ги в малко олио или ги изпечете във фурна.
За соса задушете лука и гъбите в маслото. Добавете горчицата, индийското орехче и бульона. Варете 5 минути и налейте сметаната. Кипнете за още 2-3 минути и сгъстете с нишестето, размито в малко студена вода. Овкусете със сол и черен пипер.
Сложете кюфтенцата в соса и задушете ястието на бавен огън за още 5 минути. Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!