0

Р азчупваме стандарта на пържените кюфтета, като добавяме в каймата ароматни корени. Ще бъдете много приятно изненадани от вкуса, опитайте, съветва Йоланта Делибозова–Йоли на yoli-bg.com, придавайки европейски вкус на рецептата.

Необходими продукти за 4 порции:

  • 500 г телешка кайма
  • 1 яйце
  • 3-4 с.л. галета
  • 1 малка глава лук
  • 1 морков
  • 1 малък корен пащърнак
  • малък резен глава целина
  • 1/4 стрък праз
  • сол и черен пипер на вкус
  • 2-3 с.л. олио

За соса:

  • 1/2 глава ситно нарязан лук
  • 8-10 нарязани на резенчета гъби
  • 40 г масло
  • 1 с.л. люта горчица
  • 1/4 ч.л. настъргано индийско орехче
  • 1 ч.ч. зеленчуков бульон
  • 200 мл сметана
  • 1-2 ч.л. пшеничено нишесте
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

За кюфтенцата нарежете на едро лука, моркова, пащърнака, целината и праза. Задушете ги до омекване в олиото, като от време на време добавяте по малко вода. След като зеленчуците добре омекнат, ги отцедете, ако има много течност, и смелете фино с блендер. Изсипете ги в каймата, прибавете яйцето, галетата, сол и пипер. Омесете добре и оформете малки кюфтенца. Изпържете ги в малко олио или ги изпечете във фурна.

За соса задушете лука и гъбите в маслото. Добавете горчицата, индийското орехче и бульона. Варете 5 минути и налейте сметаната. Кипнете за още 2-3 минути и сгъстете с нишестето, размито в малко студена вода. Овкусете със сол и черен пипер.

Сложете кюфтенцата в соса и задушете ястието на бавен огън за още 5 минути. Сервирайте с гарнитура по желание. Да ви е сладко!